[Cronica] – Alo, aterizează străbunica (1981)
Vă salut, dragilor! Împreună, vom începe, astăzi, o atractivă și interesantă incursiune în universul cinematografic românesc, iar prima dată, vom vorbi despre un film comedie, regizat de Nicolae Corjos, a cărui premieră a avut loc în urmă cu patru decenii, în anul 1981. Este vorba despre proiecția cinematografică românească “Alo, aterizează străbunica!”.
“Alo, aterizează străbunica!” este o comedie, din care nu lipsesc secvențele amuzante, care o au, în prim-plan, pe străbunica, dar și pe tanti Maria și pe cei trei nepoți ai străbunicii, Bogdan, Oana și Alexandru.
Spre exemplu, o secvență, plină de umor, este aceea în care străbunica merge la Discoteca Mozaic, pentru a-l prinde, în fapt, pe Romeo cu Miki, iar, în final, ajunge ca, împreună cu Jenică, să ofere o lecție de dans celor prezenți, în ciuda vârstei sale înaintate. O altă secvență, la fel de amuzantă, este reprezentată de momentul derulării procesului de divorț, când străbunica, chemată în fața instanței de judecată, ca martor în proces, începe să povestească despre Sofocle, Tiziano, Goethe, Tolstoi, demonstrând tuturor că are o memorie bună, demontând orice informație, legată de o posibilă boală, de care ar suferi și care nu i-ar permite să aibă limpezime în gândire.
Un alt moment din film, la fel de comic, are loc în bucătărie, unde tanti Maria și străbunica cer, în același timp, câte ceva lui Romeo, acesta neînțelegând mai nimic, fiind depășit, complet, de situație. Cei trei nepoți ai străbunicii oferă o secvență amuzantă, în clipa în care, în timp ce tatăl lor se odihnește, merg în camera sa cu un tort, pe care îl așază pe pat, lângă el, iar acesta, dorind să se întoarcă pe cealaltă parte, nimerește cu fața, direct, în tortul adus de copii.
Actorii care fac parte din distribuția flmului sunt: Sebastian Papaiani – Romeo Ionescu, Adela Mărculescu – Julieta Ionescu, Mimi Enăceanu – străbunica, Oana Bădănoiu, Bogdan Carp, Alexandru Ciobanu – copiii familiei Ionescu, Ileana Stana Ionescu – mama lui Romeo, Tamara Buciuceanu-Botez – tanti Maria, Nicu Constantin – Jenică, Adina Popescu – Miki, Coca Andronescu, Julieta Szönyi.
Soții Ionescu și copiii locuiesc într-un apartament din Capitală, iar mama lui Romeo în același bloc, aducându-i reproșuri nurorii sale, de fiecare dată când are ocazia, relația dintre cele două nefiind una tocmai bună. Căsnicia dintre Romeo și Julieta trece printr-o perioadă dificilă, provocată de o criză conjugală, care pare că se adâncește, tot mai mult, în fiecare zi.
Într-o zi, în timp ce soțul, economist principal, în domeniul pisciculturii, se îndreaptă spre București, de la o ședință de serviciu, organizată într-o zonă de munte, întâlnește, pe drum, pe Miki, o tânără care dorește să ajungă la București, întorcându-se, dintr-o excursie, de la Babele. Romeo oprește, pentru a o lua în mașină. Se îndrăgostește și se gândește serios să se despartă de Julieta, pentru a putea fi împreună cu ea.
Într-o seară, Romeo și Miki iau parte la un concert simfonic. Întâmplarea face ca bunica să îl observe, pe nepot, alături de altă femeie, la concertul, transmis la televizor. Fermă, dar, în același timp, temătoare, pune mâna pe telefon și comandă, în grabă, un bilet de avion, pe ruta Satu Mare – București, pentru a reuși să mențină familia, la fel de frumoasă, fericită și unită.
Ajunsă în București, străbunica se gândește, împreună cu Julieta și cu nepoții, cum să îl convingă pe Romeo să nu pună capăt căsniciei. În cele din urmă, cumpără un fierăstrău și ia decizia de a tăia, pe jumătate, mobilierul din apartament, pentru a nu exista neînțelegeri și conflicte, la momentul partajului dintre soți. De asemenea, îi spune Julietei să locuiască în casa ei din Satu Mare și hotărăște să nu mai gătească.
Romeo pune un anunț la mica publicitate, pentru găsirea unei menajere. În final, angajată este tanti Maria, o femeie de la țară, care trebuia doar să răspundă la telefon, restul sarcinilor casei rămânând în seama lui Romeo. Depășit de greutatea treburilor din casă, acesta își apelează soția, rugând-o să revină acasă, însă ea refuză, spunând că îi este bine la Satu Mare.
În timp ce Julieta se află la Satu Mare, procesul de divorț se află în plină desfășurare. Prima persoană, chemată, ca martor, în proces, este mama lui Romeo, care, prin afirmațiile mincinoase, se contrazice singură. Cea de-a doua persoană, chemată, în calitate de martor, este străbunica, care solicită instanței de judecată, amânarea procesului de divorț. Îi cere soției lui Romeo să se întoarcă acasă și, între timp, gândește un alt plan, în speranța că va reuși, în cele din urmă, să îi împace pe nepotul său și pe Julieta.
Străbunica îl apelează pe nepot, pentru a-l informa despre faptul că au probleme de sănătate copiii. Cei doi soți urcă, în grabă, în mașină și merg, într-un suflet, la spital. Ajunși acolo, sunt bucuroși să observe că, din fericire, toți cei trei copii sunt sănătoși. Îi îmbrățișează, apoi poartă o discuție, în urma căreia decid să se împace, Romeo conștientizând greșeala făcută. Decizia împăcării este sărbătorită în apartament, la o masă în familie, pregătită de străbunică și de cei trei nepoți, iar întreaga familie redevine una liniștită și unită.
În urma vizionării proiecției cinematografice românești “Alo, aterizează străbunica!”, se remarcă faptul că filmul atrage atenția asupra importanței comunicării, a respectului și a fidelității într-o căsnicie, pentru ca aceasta să poată rezista vreme îndelungată, fără a fi “deranjată” de niciun alt impediment ori obstacol. Comunicarea, respectul și fidelitatea reprezintă elemente esențiale într-o căsnicie, fără de care nu ar putea exista încredere, sinceritate și armonie între parteneri, constituind “o punte de trăiri și sentimente, care leagă adevărul și sinceritatea de respect și încredere”. Acest aspect este pus în lumină, în film, într-o secvență în care străbunica, întrebată de fiica sa, de ce se amestecă în relația dintre ea și fiul său, îi răspunde în felul următor: “Pentru că am șaptezeci și cinci de ani și îl iubesc. Și când ajungi pe culme, vezi lucrurile altfel. Înțelegi mai bine rostul vieții, al oamenilor. Și îl iubești mai mult.”
Recomand cu încredere vizionarea filmului “Alo, aterizează străbunica!”, deoarece, pe de-o parte, este o comedie, în care problemele căsniciei dintre Romeo și Julieta Ionescu sunt prezentate, hazliu, publicului și nu lipsesc secvențele amuzante, care reprezintă sarea și piperul acestei proiecții cinematografice românești. Pe de altă parte, filmul este o lecție de viață și despre viață, încărcat cu vorbe și sfaturi înțelepte, punându-se accent pe importanța fidelității, a respectului și a comunicării, într-o căsnicie, astfel încât, în familie, să existe liniște, sinceritate și armonie.
L-am văzut de vreo trei ori, cred, dar demult. Filmul s-ar putea să le irite un pic pe feministele din zilele noastre.