Top 5 filme romanesti care merita vazute

Am decis sa scriu acest articol din dorinta de a face publicul sa inteleaga ca si filmele romanesti au farmecul lor.  Fiecare actor, fiecare regizor, fiecare producator depun foarte multa munca prin ceea ce fac chiar daca acum in contextul pandemiei nu se mai fac filme romanesti. Asa cum m-am mai repetat, nu am multi actori de care scriu dar atunci cand o fac imi dau seama ca acel om merita. Nici unul nu-i mai bun ca celalalt, fiecare dintre ei este special si are sarmul sau. Consider ca pentru a face aceasta meserie trebuie sa existe magie intre actor si scenariu. Mie una mi se pare o meserie grea si daca iubim unii actori, scrisul este cea mai buna metoda prin a demonstra ca suntem alaturi de ei. Ador atat filmele romanesti cat si teatrul. Acest univers al lor este o arta. Si prin arta iti transpui gandurile, trairile si trupul.

5. Dupa Ea (2007)

Un tanar tata se indragosteste de o femeie pe care o vede pe strada. Nu numai ca obsesia acestui gand nu-i da pace insa, Stefan este mai hotarat ca niciodata sa afle cine este aceasta femeie care ii apare ca o fata morgana. Cautarea femeii il arunca pe Stefan intr-o spirala ametitoare in care realitatea se confunda cu fantezia. Cea care il trezeste la realitate este fetita lui. Un film care te tine in suspans de la inceput pana la sfarsit dar care mai are mici scapari.

4. Domnișoara Christina (2013)

Pentru ca imi plac foarte mult filmele pline de mister, fantome si horror am ales sa-i dau locul patru acestui film. Nu ma asteptam sa vad o ecranizare atat de frumoasa dupa nuvela lui Mircea Eliade. Mai ales ca joaca Maia Morgestern si Tudor Istodor. Sosit la conacul familiei Moscu împreună cu iubita lui, Sanda, tânărul pictor Egor Pașchievici observă că întrega ei familie o venerează pe domnișoara Christina, mătușa ei, ucisă în împrejurări neclare pe când avea doar 20 de ani, în timpul răscoalelor din 1907. Egor este atras într-un mod inexplicabil de portretul domnișoarei Christina și începe să o viseze. Curând însă granița între vis și realitate se estompează iar domnișoara Christina, îndrăgostită de Egor, este adusă înapoi la viață prin ritualuri oculte chiar de către familia ei. Daca sunteti fani ai acestui gen, va recomand filmul cu toata dragostea.

3. Povestea unui Pierde-vara (2018)

În acest film, este vorba despre trei amici, nu neapărat prieteni, un scriitor, Silviu, interpretat de Radu Romaniuc, un profesor de matematică, Petru, personajul său, interpretat de Alexandru Papadopol, și un actor, Andi, interpretat de Rolando Metsangos, personaj auxiliar. Desigur, intervine și personajul principal feminin, Irina, interpretată de Nicoleta Lefter, precum și alte personaje feminine auxiliare. Este o comedie lejera plina de replici parfumate.

2. Intre chin si amin (2019)

Un tanar compozitor Tase Caraman proaspat logodit ajunge in iadul reeducarii de la inchisoarea Pitesti. Teribilul experiment este condus de temutul comandat Ciumau. Prin credinta supravietuieste torturilor si dupa eliberare compune o Oda a lui Dumnezeu. Pentru mine a fost cea mai frumoasa poveste de dragoste pe care am putut sa o vad in doua ore. Cu toate ca scenele de violenta ma faceau sa tresar, povestea de dragoste a avut acel inceput si sfarsit de care nu am putut sa-mi iau ochii. /Si cand n-am sa mai mor/ Pe margini voi calca stiutul destin/ Viata ramane acolo/ Intre chin si amin/. Filmul explica foarte clar istoria Experimentului Pitesti.  O poveste despre credinta si cruzime. Cei care nu l-ati vazut filmul este disponibil pe Netflix.

1. De Ce Eu (2015) 

Unul dintre filmele la care tin foarte mult. Un film complex in care scenele de dragoste nu lipsesc. Filmul spune povestea unui procuror pe nume Cristian care incearca sa rezolve un caz complicat de coruptie in tumultuosul contex social-politic din Romania (2000). Cristian investigheaza cazul unui coleg procuror suspectat de luare de mita, fals si uz de fals, sustragere de documente. I-am dat locul unu deoarece povestea se apropie foarte mult de realitatea in care traim, chiar daca este un film de fictiune. Cristian trebuie privit ca un personaj cu o frumusete interioara pe care o emana prin lupta pentru a ajunge cat mai sus. Gandindu-ma mai bine nu din cauza serialului am ales sa scriu despre el, ci a cartilor. Voi scrie despre el atata timp cat voi avea ce sa scriu fara sa-mi pese de parerile celor din jur. Si astept proiectele sale noi 🙂

Written by

60   Posts

View All Posts
Follow Me :

Lasă un răspuns