[Cronica de film] – Burnt (2015)
- Regia : John Wells
- Scenaristi: Steven Knight, Michael Kalesniko
- Distributie: Bradley Cooper, Sienna Miller, Daniel Brühl
- Data de lansare: 23 octombrie 2015
- Sinopsis: Chef-ul Adam Jones (Bradley Cooper) a avut totul – şi a pierdut totul. Un adevărat rockstar cu 2 stele Michelin, dar şi cu obiceiuri nesănătoase pe măsură, fostul enfant terrible de pe scena resturantelor din Paris a făcut totul altfel, de fiecare dată, şi nu i-a păsat niciodată decât de emoţia creării unei explozii de gusturi. Totuşi, pentru a avea propria sa bucătărie şi a obţine cea de-a treia stea Michelin, va avea nevoie de tot ce e mai bun de partea lui, inclusiv de frumoasa Helene (Sienna Miller).„Burnt” este o poveste remarcabilă, amuzantă şi emoţionantă despre dragostea pentru gastronomie, iubirea dintre doi oameni şi importanţa de a primi o a doua şansă în viaţă.
Recenzie
“I DON’T WANT MY RESTAURANT TO BE PLACE WHERE PEOPLE SIT AND EAT. I WANT PEOPLE TO SIT AT THE TABLE AND BE SICK WITH LONGING”.
Pentru Bradley Cooper rolul lui Adam Jones din “Burnt” trebuie să fi fost dragoste la prima vedere, un adevărat coup de foudre. Pare că întreaga lui carieră l-a pregătit pentru a-l interpreta pe Adam Jones.
- În “Burnt” Cooper a trebuit să gătească limitless, de parcă ar fi fost în tranşa NZT, de parcă întregul lui creier, ar fi fost concentrat pe un singur lucru: găsirea gustului nemaigustat.
- În “Burnt” Cooper a trebuit să lovească lumea rafinată a restaurantelor pariziene din oraş, direct la ţintă, ca un American Sniper.
- Şi tot în “Burnt” Cooper a trebuit să-şi exploreze slăbiciunile şi umanitatea, ca în “Silver Lining Playbook”
Evident, Adam Jones nu este un Limitless American Sniper cu dublă personalitate, dar trebuie să fie liniştitor atunci când rolurile, atăt de diferite între ele, se înlăţuie aducând experienţă şi maturitate.
Îmi plac filmele cu temă culinară (“Julie & Julia”, “Ratatouille”, “Chef”). Emisiunile de tipcooking show pe care le urmăresc cu mare plăcere de fiecare data (“Masterchef”), de aceea nu am putut rata avanpremiera acestui film.
“Burnt” este un film rapid, foarte rapid, încât dacă pleci din timpul filmului vei pierde tot ceea ce se va întâmpla. Pornit pe un drum al îndreptării păcatelor, Jones doreşte să îşi schimbe trecutul şi să-şi îndeplinească visul cel mai de preţ: să fie bucătar cu trei stele Michelin la activ. După o penitenţă autoimpusă în care ajunge să cureţe un milion de scoici într-un mic local din New Orleans, se întoarce la Londra unde speră să recapete încrederea foştilor prieteni şi să schimbe soarta unui restaurant prin talentul şi priceperea sa. Dar drumul spre cea de-a treia stea nu e unul uşor, mai ales atunci când demonii proprii – droguri, femei, alcool sunt prezenţi la tot pasul, iar reuşita se vrea a fi una personală şi nu una de echipă.
Scenariul pentru “Burnt” a fost gata din 2007 dar a fost pus pe “lista neagră”. David Fincher trebuia să regizeze acest film în 2008 cu Keanu Reeves în rolul principal, dar lucrurile s-au complicat şi Fincher a părăsit proiectul în 2010. Bradley Cooper la vârsta de 8 ani visa să ajunga actor sau bucătar, dar ştiţi ce a ales, deoarece în 2005 l-am putut vedea pe Cooper în serialul TV “Kitchen Confidential” unde a interpretat rolul unui bucătar, astfel încât pasiunea a rămas. De asemenea, trebuie cunoscută faptul că acest film s-a numit initial “Chef”, dar cum anul trecut filmul lui Jon Favreau s-a numit tot “Chef”, culmea, produs tot de compania Weinstein, a primit o schimbare de nume în “Adam Jones”, ca, mai apoi să-l schimbe în “Burnt”
Interpretarea este superbă, Bradley Cooper se dedică personajului cu multiple personalităţi create de energia şi lipsa de somn; un alcoolic într-o permanentă recuperare. Atitudinea lui Jones pe care ne-o prezintă în film îmi aminteşte de faimosul bucătar Gordon Ramsay de la “Master Chef” sau “Hell’s Kitchen”.
Dacă v-am spus probabil ştiţi despre ce vorbesc, veţi vedea şi în film. Daniel Bruhl este favoritul meu, mi-a plăcut cum a jucat aici şi mai ales mi-a plăcut cum a decurs relaţia de prietenie dintre el şi Jones.
Sienna Miller, femeia asta e ca un cameleon. Personajele pe care le interpretează în general sunt solide. Mi-a plăcut rolul ei în acest film. Menţiunile speciale merg la una dintre actriţele mele favorite, Emma Thompson. Îmi place cum interpretează şi tot ceea ce face şi mi-aş fi dorit să o văd mai mult în acest film. Acelaşi lucru este valabil şi pentru Uma Thurman unde interpretează cel mai bun critic culinar din Londra, păcat că apare foarte puţin.
“Burnt” este un film culinar cu un scenariu foarte bun, cu o distribuţie pe măsură şi pot spune că este cea mai bună interpretare a lui Cooper de până acum. Rolul i s-a potrivit perfect. Dacă doriţi să deveniţi bucătari vă recomand acest film care vă va atrage în tainele acestei meserii.
Trailer
One thought on “[Cronica de film] – Burnt (2015)”