[Cronica de film] – The Hunger Games: Mockingjay Part 2 (2015)

 

“Ladies and gentleman, welcome to the 76th Hunger Games”

Dacă cei care au văzut “Mockingjay Part 1” au rămas şocaţi de turnura pe care au luat-o evenimentele, atunci la următorul, şi ultimul film al francizei, ar trebui să vină pregătiţi la cinema cu pachete de şerveţele. Chiar dacă ai citit sau nu cărţile scrise de Suzanne Collins, cel de-al patrulea film te va lăsa mască cu toate întâmplările ce o vor pune sub o presiune uriaşă pe protagonista filmului şi prietenii ei, culminând cu nişte scene explozive de luptă între civili şi Capitoliu, scene ce par a fi desprinse mai degrabă din “Saving Private Ryan” decât dintr-o franciză AP 12.

Şi totusi, aceste scene de o încărcătură emoțional importantă, legate de cea socio-politică a “Jocurilor Foamei”, par să ne amintească de criza refugiaţilor, momente ce ies dintr-un film, de altfel, palid, fiind construită din conversaţii faţă în faţă între Katniss şi Peeta care întruchipează două personaje foarte asemănătoare care dau o anumită greutate filmului.
Jennifer Lawrence, ca întotdeauna, reuşeşte să se autodepăşească şi să creeze un personaj memorabil care să depăşească un dictator malefic, în persoana lui President Snow.
Pornind de unde am rămas data trecută, când fostul partener al lui Katniss în “Jocurile Foamei” şi un fel de fost prieten, Peeta Mellark (Josh Hutcherson), cel care încercase  să o omoare pe Katniss Everdeen după ce a fost răpit şi “spălat pe creier” de preşedintele Snow (Donald Sutherland). Prima scenă a filmului, în care o vedem pe Katniss aflându-se într-un spital, dă tonul pentru restul filmului.
Faţa protagonistei arată multă modestie şi îndârjire, în timp ce restul personajelor se învârt în jurul ei, încercând să o ţină în viaţă, dându-i idei şi, în general, venerând-o la fiecare mişcare.
 
De la baza rebelilor din District 13, Katniss se îmbarcă într-o misiune secretă de asasinare a preşedintelui Snow care se află în Capitoliu. Noua sa trupă este formată din prieteni apropriaţi Finnick (Sam Claffin) şi Cressida (Natalie Dormer), cei doi comandanţi puternici Boggs (Mahershala Ali) şi Jackson (Michelle Forbes), si febleţea din copilărie și posibil viitor soţ, Gale (Liam Hemsworth). Împreună trebuie să treacă de o serie de provocări letale din partea preşedintelui Snow. Dar cu ce preţ?
Frica de moarte devine din ce în ce mai prezentă pe parcursul filmului. Într-una dintre scene, ce pare a fi desprinsă din “Alien” sau “The Descent”, o putem vedea pe Katniss şi echipa sa prinşi sub pământ alături de nişte creaturi hidoase cu dinţi ascuţiţi.
“Mockingjay Part 2” are în componenţa sa multe scene de luptă spectaculoase şi efecte speciale ce se întretaie cu sentimente puternice formând astfel o combinaţie specială.
Dar prestaţia actriţei Jennifer Lawrence, liderul feminin inspiraţional, pare să depăşească toate aceste lucruri. Ea reprezintă punctul forte al acestui film, ce poate nu ar fi trebuit separat de “Mockingjay Part 1”. Jennifer Lawrence reuşeşte prin prestaţia sa să o eclipseze pe fabuloasaJulianne Moore, misteriosul President Snow şi pe regretatul Philip Seymour Hoffman.
Dar poate acesta era şi scopul, ca acest personaj feminin fermecător să iasă în faţă şi să fure toate privirile şi atenţia.

Ultimul cuvânt: Katniss în postura de eroină a unui film de acţiune a fost un fel de… anomalie.

Trailer

Written by

543   Posts

“Because we all need to believe in movies, sometimes.”
View All Posts
Follow Me :

One thought on “[Cronica de film] – The Hunger Games: Mockingjay Part 2 (2015)

Lasă un răspuns