[Piesa de teatru] – Gaitele

Cand decizi sa sustii un actor cel mai bine o faci prin prezenta, si nu prin mesaje sau declaratii. Consider ca prezenta pentru un actor este foarte importanta si asta am ales eu. Asa ca de curând am vazut aceasta capodopera a Teatrului National Iasi in regia lui Ovidiu Lazar si pot spune ca a fost o reprezentatie de succes. Opera lui Kiritescu pune indirect una din temele incurabile ale romanilor : ignorarea diferentei dintre familie si clan.

Personal, piesa mi s-a parut foarte grea si imi dau seama ca exista enorm de multa munca in spatele fiecarui actor. Spectacolul include doua planuri: primul al gaitelor, certandu-se si bârfind fiecare membru al familiei si al doilea ce curprinde triunghiul amoros dintre Mircea Aldea (Personajul meu preferat), Margareta si Wanda. Cele doua planuri se suprapun, se intersecteaza si se opun unul altuia.

Doua ore cat tine acest spectacol efectiv treci de la o stare la alta. Piesa are momente comice, dramatice si bineinteles tragice. Ba chiar apar si unele elemente ca cortegiul funerar care trece sau care se intoarce. Asa cum am spus mai sus personajul meu preferat este Mircea Aldea. De ce? Pentru ca e un personaj cu un caracter mult mai dur fata de alte personaje in care l-am vazut jucând pe actorul Dumitru Georgescu si vreau sa-i multumesc pentru toata munca pe care o depune ori de cate ori joaca pe scena Teatrului National, apoi mi-a mai placut si actrita Mihaela Arsenescu Werner pe care am vazut-o jucând in piesa Marjorie Prime. Ce mi-a atras putin atentia a fost si personajul Margaretei interpretat de Malina Lazar care oricat de mult incerca sa il tina pe Mircea langa ea mereu aparea cineva ca sa le tulbure caminul conjugal. Costumele actorilor erau de epoca si acest lucru a facut ca piesa sa aiba o alta viziune in fata noastra, a spectatorilor.

In concluzie, mergeti la teatru pentru ca Teatrul National Vasile Alecsandri Iasi are opere care merita sa fie apreciate de noi cei care iubim teatrul. In luna martie reprezentatiile au loc pe 16, 24 si 31 începând cu ora 19 in Sala Mare.

  • Regia Ovidiu Lazar
  • Dupa Alexandru Kiritescu
  • Durata 2 ore si 20 minute
  • Distributia: Mihaela Arsenescu Werner, Tatiana Ionesi, Irina Radutu Codreanu, Andreea Boboc, Malina Lazar, Livia Iorga, Georgeta Burdujan, Dumitru Georgescu, Daniel Busuioc, Horia Verives, Diana Roman, Oana Sandu, Ioan Ursulescu, Radu Grajdeanu, Bogdan Ionescu si Stefan Neagu.

 

Written by

60   Posts

View All Posts
Follow Me :

Lasă un răspuns