100 de filme romantice: cele mai frumoase poveşti de iubire pe care trebuie să le vezi (II)

Am suspinat şi încă vom mai suspina de pe urma poveştilor de iubire emoţionante de pe micile sau marile ecrane, poveşti care ne stârnesc interesul şi ne cuceresc irevocabil inima.
Iar Hollywood-ul este, fără doar şi poate, o adevărată fabrică de vise frumoase, de istorii pline de pasiune şi bucurie, care ne topesc sufletul. Mai jos v-am pregatit o listă cu cele mai frumoase poveşti de dragoste:
79. Once (2006)

 • Regizor: John Carney
 • Distribuţie: Glen Hansard, Marketa Irglova
 • Replică Celebră‘What’s the Czech for “Do you love him”?’

Sinopsis: Eroii acestui film sunt… un el şi o ea, fără nume. El cântă la chitară pe străzile Dublinului, din pasiune pentru muzică dar şi pentru a mai face un ban. Ea a imigrat recent în Irlanda din Cehia. E mama unei fetiţe şi are şi ea o pasiune pentru muzică (pian), dar ca ocupaţie vinde flori pe stradă. Se vor întâlni, iar gusturile comune îi vor apropia, într-o scurtă dar intensă poveste romantică. Ea îl va ajuta să îşi scoată primul album, compunându-i versurile pentru unele melodii şi cântând chiar împreună la el.

78. Holiday (1938)

 • Regizor: George Cukor
 • Distribuţie: Katharine Hepburn, Cary Grant, Doris Nolan
 • Replică Celebră‘Compared to the life I lead, the last man in a chain gang thoroughly enjoys himself.’

Sinopsis: Johnny Case este pe punctul de a se căsători cu Julia Seton, dar află că ea este foarte bogată. Se întâlnește cu familia Juliei: sora Linda, fratele Nate și tatăl domnul Seton. Inițial domnul Seton nu este de acord cu această căsătorie din cauza faptului că Johnny, deși un băiat cult, care absolvise o facultate de prestigiu, era sărac și nu avea țeluri să se îmbogățească, fiind mulțumit cu viața pe care o duce. La insistențele celor două fiice: Julia și Linda, tatăl lor acceptă nunta numai dacă Johnny acceptă o funcție importantă și încearcă să-și schimbe condiția financiară. Totuși, Johnny este o fire liberă și discută cu prietenii lui, familia Potter, ce trebuie să facă: să-și continue visul de a călători sau să se căsătorească cu Julia.

77. Four Weddings and a Funeral (1994)

 • Regizor: Mike Newell
 • Distribuţie: Hugh Grant, Andie MacDowell
 • Replică Celebră‘In the words of David Cassidy, when he was still with The Partridge Family, I think I love you.’

Sinopsis : Charles (Hugh Grant) este un burlac convins, cu o solidă experienţă amoroasă, care o întâlneşte pe femeia vieţii lui, Carrie (Andie MacDowell), la nunta unui prieten. Speranţele lui de a se implica într-o relaţie cu frumoasa femeie se năruie imediat, pentru că ea urmeaza să plece a doua zi în America. Soarta face ca Charlie şi Carrie să se întâlnească la nunţile mai multor cunoscuţi, dar şi la o înmormântare. Charlie observă că, dintre toţi cunoscuţii lui, a rămas singurul burlac, iar această descoperire îl pune pe gânduri: oare lui când îi va veni rândul să meargă la altar?

76. City Lights (1931)

 • Regizor: Charlie Chaplin
 • Distribuţie: Charlie Chaplin, Virginia Cherrill
 • Replică Celebră‘Tomorrow the birds will sing.’

Sinopsis: O poveste simplă şi cu totul fermecătoare în care Vagabondul întâlneşte o frumoasă tânără vânzătoare de flori, care, din păcate era oarbă şi îl va confunda cu un mare bogătan. În momentul în care află că se poate efectua o operaţie în urma căreia îşi va putea recăpăta vederea aceasta începe imediat  să-si strângă bani pentru aceasta. Filmul urmăreşte aventura celor doi în strângerea acestor bani şi apoi unul dintre momentele memorabile ale filmului în care observăm reacţia tinerei în care află cine este cu adevărat noul ei prieten. Filmul este presărat din plin cu efecte comice cum doar Chaplin este capabil să realizeze şi astfel fiind unul dintre memorabilele sale filme.

75. Silver Linings Playbook (2012)

 • Regizor: David O Russell
 • Distribuție: Bradley Cooper, Jennifer Lawrence
 • Replica Celebră:  ‘I love you. I knew it from the moment I saw you. I’m sorry it took me so long to catch up.’

Sinopsis: Pat (Bradley Cooper) este un fost profesor de liceu, care a petrecut 8 luni într-o clinică destinată tratării bolilor nervoase după ce a fost înşelat şi părăsit de soţia lui Nikki. Mutându-se sub acelaşi acoperiş cu părinţii lui după ce este externat, Pat are impresia falsă că nu a lipsit de acasă mai mult de câteva luni şi este obsedat de ideea de a o recuceri pe Nikki. Vechii prieteni ai profesorului şi-au întemeiat între timp familii, tatăl lui este mereu într-o dispoziţie proastă fiindcă este fan al echipei de fotbal american Philadelphia Eagles care pierde un meci după altul, iar psihiatrul cu care face şedinţe de terapie îl şochează pe Pat recomandându-i adulterul ca metodă de vindecare. Situaţia se schimbă atunci când Pat o cunoaşte pe vecina Tiffany (Jennifer Lawrence) o tânără văduvă care a fost concediată din cauza faptului că s-a culcat cu toţi colegii de serviciu după ce moartea soţului i-a cauzat o depresie severă. Afecţiunile mintale cu care se confruntă amândoi îi apropie pe Tiffany şi Pat, care devin prieteni şi încep să aibă sentimente profunde unul faţă de altul. Tiffany se oferă să fie liantul dintre Pat şi Nikki, cu condiţia ca bărbatul să renunţe să vizioneze partidele de fotbal american, să se înscrie împreună cu ea la o competiţie anuală de dans pentru pacienţi depresivi şi să nu spună nimănui despre înţelegerea lor.

74. The Notebook (2004)

 • Regizor: Nick Cassavetes
 • Distribuţie: Ryan Gosling, Rachel McAdams
 • Replică Celebră‘Do you think our love can make miracles?’

Sinopsis: Allie Hamilton şi Noah Calhoun s-au întâlnit într-o seară la carnaval şi se îndrăgostesc. Părinţii ei nu consimt legătura fiicei lor, deoarece familia lui Noah nu este suficient de bogată şi cunoscută, şi hotărăsc să se mute departe cât mai departe de Noah.
Allie a aşteptat mult timp ca Noah sa îi răspundă la scrisori, dar după mai mulţi ani hotărăşte să se logodească cu Lon, un chipeş soldat american.
Măcinată încă de dragostea pe care o nutreşte față de Noah, Allie se decide să îi facă o vizită acestuia şi constată că sentimentele lor sunt încă vii. Acum este momentul ca Allie să se decidă între Noah şi proaspătul ei logodnic.

73. The Unbearable Lightness of Being (1988)

 • Regizor: Philip Kaufman
 • Distribuţie: Daniel Day-Lewis, Juliette Binoche, Lena Olin
 • Replică Celebră‘I don’t understand how someone can make love without being in love.’

Sinopsis: Acțiunea are loc pe la sfârșitul anilor 1960 în Praga. Tomas (Daniel Day-Lewis) un chirurg recunoscut are o relație intensă plină de extaze cu pictorița Sabina (Lena Olin). El însă se va căsători cu Teresa (Juliette Binoche) o tânără plină de gingășie. În 1968 Cehoslovacia este invadată de trupele Pactului de la Varșovia, cei trei tineri emigrează la Geneva. Teresa suferă din cauza excapadelor lui Tomas, care se întâlnește în taină cu Sabina, fosta lui amantă. Îndurerată Teresa se reîntoarce în Cehia, urmată ulterior de Tomas, care numai acum prin lipsa ei obsearvă ce mult o iubea. La granița Cehiei li se confiscă pașapoartele, iar cei doi sunt supuși sub presiune de organele comuniste, care caută prin metode rafinate să le distrugă căsnicia. Tomas, care nu mai are dreptul de a profesa ca medic, acceptă orice posibilitate de lucru. După o petrecere, pe drum spre casă ei suferă un accident mortal, cauza accidentului fiind frâna defectă, probabil manipulată, a mașinii condusă de Tomas.

72. Head-On (2004)

 • Regizor: Fatih Akin
 • Distribuţie: Birol Ünel, Sibel Kekilli, Catrin Striebeck
 • Replică Celebră‘Are you strong enough to stay between me and her?’

Sinopsis: De la moartea iubitei sale soţii, Cahit, un german de origine turcă, dependent de cocaină și alcool, duce o viață mizerabilă strângând paharele într-un club de rock din Hamburg. Pe jumătate intenționat, într-o noapte, a intrat cu mașina sa într-un zid. Supraviețuind accidentului, întâlnește o fată care încercase să se sinucidă ca să scape de presiunile unor părinți tradiționaliști, turci și ei. Pentru a scăpa de regimul restrictiv din casa părintească, Sibel, o tânără turcoaică născută la Hamburg, îl roagă pe Cahit, un turc de 40 de ani, să se căsătorească cu ea, de ochii lumii. Cahit, un alcoolic cinic, care nu se interesează nici pe departe de convențiile și tradițiile turcești, acceptă într-un sfârșit propunerea. Cahit pare sa întinerească trăind împreună cu o femeie atât de tânără. În final ambii recunosc că s-au îndrăgostit unul de celălalt. Din gelozie Cahit ajunge să facă ceva, în urma cărui fapt conviețuirea celor doi va fi ani întregi imposibilă. Sibel evadează din cauza familiei ei în Istanbul, unde încearcă să ducă o viață normală.

71. Bright Star (2009)

 • Regizor: Jane Campion
 • Distribuţie: Abbie Cornish, Ben Whishaw
 • Replică Celebră‘In what stumbling ways a new soul is begun.’

Sinopsis: Londra. 1818. Între poetul de 23 de ani, John Keats şi vecina lui, Fanny Brawne începe o poveste de dragoste care va fi curmată de moartea prematură a lui Keats, la 25 de ani. Relaţia lor începe cu greu; el nu e interesat de studiile ei în domeniul artei vestimentare, iar ea complet rece la orice manifestare literară. Ei sunt apropiaţi de un eveniment nefericit- boala gravă a fratelui lui Keats, pe care Fanny a încercat să-l trateze. In semn de mulţumire, John o învaţă pe tânăra poezie. Până când mama fetei şi anturajul poetului şi-au dat seama de relaţia celor doi, între ei era o legăturp indestructibilă. Iubirea pentru Fanny s-a dovedit o experienţă inspiraţională pentru poet, care scrie într-un poem că “aveam impresia că ne dizolvăm”. Iubirea lor e din ce în ce mai puternică, în ciuda tuturor opozanţilor.

70. Singin’ in the Rain (1952)

 • Regizori: Stanley Donen, Gene Kelly
 • Distribuţie: Gene Kelly, Debbie Reynolds, Jean Hagen
 • Replică Celebră‘Here’s one thing I learned from the movies!’

SinopsisSingin’ in the Rain este unul dintre cele mai iubite musical-uri. Are în centru două personaje principale, Don Lockwood şi Lina Lamont, cuplu de actori celebri ai perioadei mute. Ultimul lor film este transformat într-un musical, iar între ei se naşte o frumoasă poveste de dragoste, o umbrelă şi multă ploaie sub care să cânţi. Un film vesel şi plin de carismă.

69. Jerry Maguire (1996)

 • Regizor: Cameron Crowe
 • Distribuţie: Tom Cruise,Renèe Zellwegger
 • Replică Celebră‘You had me at “Hello”.’

Sinopsis: Jerry Maguire, un agent sportiv foarte important, face greşeala să scrie un memoriu despre activitatea companiei la care lucra: lucrurile pe care le gândim şi nu le spunem. Ca urmare, este concediat fără ocolişuri. Şi cum un ghinion nu vine niciodată singur, îşi va pierde şi logodnica şi clienţii. Dar Jerry este un luptător şi nu se dă btut. Ajutat de Dorothy, o tânără contabilă care crede în el, Jerry începe să-şi reclădească viaţa de la zero. Când totul părea pierdut, el pune mâna pe un client, Rod Tidwell, care îi pune doar o singură conditie: Să văd banii!. Miza este foarte mare, iar Jerry ştie că secretul acestei slujbe sunt relaţiile personale. Astfel, începe lupta cu sine însuşi, vrând să demonstreze că în viaţă nu contează numai banii.

68. Moulin Rouge! (2001)

 • Regizor: Baz Luhrmann
 • Distribuție: Nicole Kidman, Ewan McGregor
 • Replică Celebră: ‘Come what may, I will love you until my dying day.’

Sinopsis: Moulin Rouge este un film despre adevăr, frumusețe, libertate și – mai presus de toate – despre iubire, într-un cadru strălucitor și fascinant: clubul de noapte Moulin Rouge și Parisul de la sfârșitul secolului al XIX-lea. După William Shakespeare’s Romeo and Juliet, regizorul Baz Luhrmann propune încă o experiență cinematografică unică. Povestea filmului începe de la mitul lui Orfeu, tânărul poet-muzician care a coborât în Infern pentru a-și regăsi soția și iubirea pierdută odată cu moartea ei. „Este un mit centrat pe idealism și maturitate, pe faptul că viața ne face să ne confruntăm cu situații în care nu avem nici o putere: moartea celor dragi și relații care se destramă.” explicã Luhrmann. „Aceste situații ori ne distrug definitiv, ori ne întăresc și acumulăm experiență din ele.”
Cele douã personaje centrale din filmul Moulin Rouge sunt Christian, tânărul poet (interpretat de Ewan McGregor) și Satine (interpretată de Nicole Kidman), vedeta clubului Moulin Rouge și totodată cea mai celebră curtezană din Paris. Satine este sfâșiată între iubirea lui Christian și obligația față de omul căruia îi datora tot ce realizase în viață. „Satine vine dintr-un mediu sărac și umil, iar Zidler o transformă într-o vedetă. Visul ei este să devină actriță.” explicã Nicole Kidman. „Christian este cel care îi arată o altă fațetă a lumii și o face să creadă că poate fi iubită cu adevărat pentru ceea ce este.”

67. Wings of Desire (1987)

 • Regizor:  Wim Wenders
 • Distribuţie: Bruno Ganz, Solveig Dommartin
 • Replică Celebră: ‘That’s what makes me clumsy. The absence of pleasure. Desire for love.’

Sinopsis : Un înger care supraveghează activitatea oamenilor se îndrăgosteşte de un muritor. Acum dorinţa cea mai mare a îngerului este să devină muritor pentru a putea fi cu persoana iubită.
Somptuoasa fantezie a lui Wim Wenders, pe un scenariu scris împreună cu Peter Handke, este o poveste despre împărțirea Berlinului, despre efectele Holocaustului și despre frumusețea ireductibilă a vieții, și un mod de a exprima alegerea îndrăzneață între două lumi — cea a oamenilor și cea a nevăzuților lor îngeri protectori — prin intermediul personajului Damiel (Bruno Ganz), un înger care se îndrăgostește de o muritoare. Un film de atmosferă, elegiac și calm. “Cerul deasupra Berlinului” a fost elogiat de critici și a obținut numeroase premii, între care premiul pentru regie la Festivaltd de la Cannes.
Ca și în clasicul film at lui Michael Powell și Emeric Pressburger “O chestiune de viață și de moarte” (1946), raiul lui Wenders este zugrăvit în alb-negru, în timp ce lumea oamenilor tăsnește pe ecran în culori vii, în imaginile superbe semnate de legendarul director de imagine Henri Alekan, cel care a filmat și “Frumoasa și bestia” (1946) de Jean Cocteau. Sus pe clădiri sau pe umerii statuilor, îngerii privesc. În trenciuri și cu zâmbete de Mona Lisa, ei pot fi văzuți doar de copii și de orbii care le simt prezența. Îngerii văd totul, simt totul și deci vin în preajma muritorilor în momente de tulburare, frecventând dormitoarele singuratice, bibliotecile și scenele accidentelor. Deși incapabili să influențeze acțiunile oamenilor, îngerii pot aduce o rază de speranță acolo unde înainte nu era decât întuneric.
 

66. The Graduate (1967)

 • Regizor: Mike Nichols
 • Distribuție: Dustin Hoffman, Anne Bancroft, Katharine Ross
 • Replica Celebră‘Would you like me to seduce you?’

Sinopsis: Absolventul este povestea unui tânăr abia ieşit de pe băncile colegiului, care nu ştie ce să facă cu viaţa lui. Benjamin Braddock începe o aventură cu soţia şefului tatălui său. Benjamin nu poate interpreta corect lumea adulţilor aşa că speră să se relaxeze în această aventură, dar descoperă că nu este altceva decât un obiect de păcălire a insecurităţilor vârstei de mijloc a doamnei Robinson.

65. Jules et Jim (1962)

 • Regizor: François Truffaut
 • Distribuţie: Jeanne Moreau, Oskar Werner, Henri Serre
 • Replică Celebră:  ‘One is never completely in love for more than a moment.’

Sinopsis: Realizat de Truffaut ăn stilul lui inconfundabil, acţiunea se petrece în Franţa, Germania şi Austria după terminarea primului război mondial. Doi buni prieteni (care dau de altfel şi titlul filmului), germanul Jules (Oskar Werner) şi francezul Jim (Henri Serre) sunt doi tineri scriitori, interesaţi de lumea artei , participanţi activ la diferite petreceri a vieţii boeme, înfricosaţi de ororile războiului şi de posibilitatea de a lupta obligaţi unul împotriva celuilalt, fiecare ţinând cu patria sa… se îndrăgostesc amândoi de aceeaşi tânara femeie : o femeie frivola şi puţin superficială , instabilă şi mereu în căutarea fericirii dar pentru ei reprezentând minunata, inteligenta, talentata şi carismatica Catherine (Jeanne Moreau). Cei “trei nebuni”, cum îi numesc locuitorii satului în care ei se opresc pentru moment, îşi caută fiecare fericirea şi luptă în stil propriu pentru a o obţine.

64. Arthur (1981)

 • Regizor: Steve Gordon
 • Distribuţie: Dudley Moore,Liza Minnelli, John Gielgud
 • Replică Celebră“Everyone who drinks is not a poet. Maybe some of us drink because we’re not poets”

Sinopsis: Arthur e un personaj dulce, ba chiar adesea demn de milă, ale cărui miliarde n-au făcut altceva decât să-l transforme într-un singuratic, beţiv şi fără nici o motivaţie în viaţă. La început, Arthur se află adâncit până în gât în aranjamentele pentru o căsnicie din interes cu Anne Dusenberry, pentru care nu simte absolut nimic. Toată lumea aşteaptă de la Arthur să se comporte frumos, însă nimănui nu-i pasă cu adevărat de felul în care îi merge acestuia. Cu două excepţii – valetul Hobson şi vânzătoarea Linda Marolla. Arthur ar prefera să se însoare cu Linda, însă tiranica sa bunică îl ameninţă că îl va dezmoşteni dacă nu-i face pe plac întărindu-şi poziţia socială prin căsătoria cu Anne Dusenberry. Până la urmă însă chiar şi acestei bunici neînduplecate i se moaie inima când întrezăreşte perspectiva ca nepotul său să nu fie niciodată fericit.

63. An American Werewolf in London (1981)

 • Regizor : John Landis
 • Distribuţie: David Naughton, Jenny Agutter, Griffin Dunne, John Woodvine
 • Replică Celebră“I said goodbye to you. I was locked out of the flat. I climbed the wall and came in through the bathroom window. I started to read and then I was naked at the zoo! I guess I am out of my fucking mind.”

Sinopsis: David Naughton şi Jenny Agutter joacă în această comedie neagră, un clasic al filmelor de groază. David Kessler şi Jack, doi aventurieri americani, pleacă într-o călătorie de trei luni în Europa. Odată ajunşi în partea rurală şi dezolantă a Angliei, localnicii le dau sfaturi sumbre şi înfricoşătoare: “Nu vă abateţi din drum”, “Feriţi-vă de mlaştină” şi “Feriţi-vă de lună”.
Băieţii se afundă în întuneric şi aud un urlet înfiorător de peste ţinutul mlăştinos, fără să ştie că sunt urmăriţi de o creatură mitică, însetată de sânge. Cei ce sunt omorâţi de acest monstru se transformă în vârcolaci, sortiţi fiind să bântuie pământul pentru totdeauna, cei ce scapă cu viaţă au însă parte de un alt destin.

62. Secretary (2002)

 • Regizor: Steven Shainberg
 • Distribuţie: Maggie Gyllenhaal, James Spader
 • Replică Celebră‘Who’s to say that love needs to be soft and gentle?’

Sinopsis: După un atac al bolii, Lee Holloway (Maggie Gyllenhaal) se mută înapoi împreună cu familia sa disfuncţională, decisă să o ia de la inceput. In ciuda greutăţilor, ea încearcă să se angajeze ca secretară la biroul de avocatură al lui E. Edward Grey (James Spader).
Deşi nu a mai avut vreodata vreo slujbă, Lee este angajată de misteriosul avocat, care nu pare deloc îngrijorat de lipsa sa de experienţă. La început, munca pare destul de normală şi plictisitoare – dactilografie, îndosarieri şi cafele – însa Lee încearcă din răsputeri să îşi mulţumească şeful. Iar familia sa îşi doreşte cu disperare ca ea să reuşească.
Treptat, însă, Lee şi domnul Grey se implică într-o relaţie mult mai personală în spatele uşilor închise, încălcând barierele comportamentului normal şi intrând într-un tărâm profund al sexualităţii, o aventură unică în care rolurile de dominator şi dominat li se potrivesc perfect.
Atunci când această idila de birou devină evdentă pentru familia şi pentru prietenul lui Lee (Jeremy Davies), aceştia încearcă s-o atragă înapoi în lumea lor simplă în care dragostea nu e ceea ce simt cei doi amanşi. Însă Lee, acum pe deplin conştientă de sentimentele sale profunde, refuză să se conformeze.
“Secretara” este o poveste de dragoste puternică şi foarte neobişnuită, iar umorul său curajos, fără cusur şi erotismul său ciudat însă teribil de seducător vor ajuta la explorarea ideii de dragoste care nu apare mereu aşa cum ne-am aştepta să apară.

61. (500) Days Of Summer (2009)

 • Regizor: Marc Webb
 • Distribuţie : Joseph Gordon Levitt, Zooey Deschanel
 • Replică Celebră: ‘This is a story of boy meets girl, but you should know upfront, this is not a love story.’

Sinopsis(500 Days) of Summer este povestea lui Summer şi relaţia ei cu Tom. Summer nu crede în dragoste adevărată, în suflete pereche şi bărbatul potrivit. Tom în schimb este un romantic incurabil care nu renunţă la ea nici în ruptul capului. Tot ceea ce face el are ca scop “trezirea” la realitate a lui Summer, ca să se convingă singură că există conceptul de dragoste scrisă în stele. Desfăşurându-se pe o perioadă de 500 de zile, povestea celor doi “îndrăgostiţi” este rostită din punctul de vedere al lui Tom şi a acţiunilor sale care se lasă uşor influenate de muzica pop.

60. The Way We Were (1973)

 • Regizor: Sydney Pollack
 • Distribuţie: Barbra Streisand, Robert Redford, Bradford Dillman
 • Replică Celebră‘When you love someone… you go deaf, dumb and blind.’

Sinopsis : Acţiunea filmului se desfăşoară în trei perioade: anii ’30 (la universitate), după 10 ani şi apoi anii ’60. Katie este inteligentă şi implicată, are idei clare despre ceea ce înseamnă o lume mai bună şi luptă pentru aceste idei fără să se ascundă, într-un loc în care nimeni aproape nu gândeşte ca ea. Este serioasă, chiar prea serioasă şi de aceea nici nu este  luată în seamă de baieţi iar acest lucru pare ca nu o afectează. Totuşi, se îndrăgosteşte de Habel, un băiat frumos, aparent superficial, căruia îi place să-şi trăiască viaţa fără să-şi facă probleme sau fără să se complice. Habel are un talent excepţional la scris şi o admiră pentru tenacitatea, forţa şi implicarea ei, dar de pe margine.
În anii ‘ 40, la zece ani de la terminarea facultăţii, se întâlnesc din nou la o petrecere, vechea relaţie învie şi se hotărăsc să rămână împreună. Katie nu s-a schimbat, este în continuare o luptătoare, iar Habel, graţie talentului său, ajunge un cunoscut scenarist la Hollywood. Este perioada ameninţătoare a “Vânătorii de vrăjitoare”. Va reuşi ea să nu se implice în această luptă? Cum va reacţiona el? Vor reuşi să depăşeascaă diferenţele de opinie ce îi despart? Va face unul din cei doi o concesie? Scena de final – petrecută în anii ’60 la New York – va da răspunsul: în ciuda concesiilor făcute de ea diferenţele lor de atitudine sunt ireconciliabile.

59. An Officer and a Gentleman (1982)

 • Regizor: Taylor Hackford
 • Distribuţie: Richard Gere, Deborah Winger, Louis Gossett Jr
 • Replică Celebră‘I got nowhere else to go!’

Sinopsis: Foarte rar se întâmplã ca un film sã punã stãpânire pe public si sã-l înalte. Un astfel de film este Ofiţer si gentleman, o poveste fãrã vârstã despre romantism, prietenie si maturizare.
Singuraticul Zack Mayo (Richard Gere) se înscrie la Scoala Superioarã de Ofiteri pentru a deveni pilot în Marina Americanã si, în decursul a 13 sãptãmâni istovitoare învatã cât de importante sunt disciplina, dragostea si prietenia. Louis Gossett, Jr. a fost distins cu premiul Oscar pentru sclipitorul portret pe care l-a însufletit în rolul instructorului autoritar care îl învatã pe Zack cã nimeni nu reuseste de unul singur. În timp ce Gossett încearcã sã-l avertizeze pe tânãrul ofiter cu privire la fetele din oras care ar fi în stare de orice pentru a deveni sotii de piloti, Zack se îndrãgosteste, în vreme ce unul dintre colegii lui, un personaj memorabil întrupat de David Keith, se luptã cu un alt destin.
Ofiţer si gentleman vã prezintã o poveste bogatã si plinã de recompense într-o interpretare care va dãinui în memoria publicului mult dupã ce filmul a ajuns la final.

58. It Happened One Night (1934)

 • Regizor: Frank Capra
 • Distribuţie: Claudette Colbert, Clark Gable
 • Replică Celebră‘I don’t know very much about him, except that I love him.’

Sinopsis: Rebela Ellie Andrews vrea să dea o lecţie societăţii prea conservatoare în care e nevoită să trăiască, aşa că se căsătoreşte cu King Wesley. Pentru a scăpa de autoritatea tatălui ei, care îi anulează căsătoria cu King Wesley, Ellie Andrews decide să plece la New York. In autobuzul care o duce acolo îl întâlneşte, în urma unei situaţii amuzante, pe reporterul descurcăreţ şi carismatic Peter Warne. Ziaristul simte oportunitatea unei poveşti de succes, iar Ellie are nevoie de ajutorul său, ca urmare cei doi călătoresc împreuna spre New York. Pe măsură ce se apropie de “oraşul care nu doarme niciodată”, cei doi constată că s-au îndrăgostit unul de celălalt, dar nu vor s-o recunoască, deşi au trecut amândoi prin atâtea aventuri amuzante.
Crezând că Warne s-a folosit de ea pentru a-şi scrie reportajul, Ellie se întoarce la fostul ei soţ, King Wesley. Însă pentru cât timp? “S-a intâmplat într-o noapte” să apară una dintre cele mai romantice comedii făcute vreodată, care a inaugurat într-un fel genul amintit. Chimia dintre Peter Warne şi Ellie Andrews nu se consumă deloc pe toată durata filmului, cei doi rămânând la fel de îndrăgostiţi, nebuni şi frumoşi. 1934, Frank Capra, pelicula alb negru, multă iubire, multe zâmbete şi o noapte romantică de neuitat.

57. The Philadelphia Story (1940)

 • Regizor: George Cukor
 • Distribuţie: Katharine Hepburn, Cary Grant, James Stewart
 • Replică Celebră‘The course of true love gathers no moss.’

Sinopsis : După un divorţ rapid de C.K. Dexter, furtunoasa Tracy Lord, fiica cea mare a unei vechi şi bogate familii din Philadelphia, îşi găseşte un nou soţ în persoana lui George Kittredge -un ambiţios manager. Căsătoria lor este un eveniment monden vânat de presa de scandal în care lucrează şi fotografa Liz Imbrie alături de reporterul şi scriitorul Mike Connor. Pentru a surprinde scene inedite, cei doi sunt ajutati de Dexter care, printr-un şantaj asupra lui Tracy, le asigură accesul în casa familiei Lord în ziua nunţii.
Deranjată de prezenţa celor doi, Tracy încearcă să ascundă amănunte legate de familie şi să saboteze munca ziariştilor dar apoi descoperă că Mike este un scriitor talentat şi începe să-l simpatizeze. In seara dinaintea nunţii, Tracy realizează vina pentru eşecul primei căsătorii cu un barbat pe care înca îl iubeşte şi inutilitatea căsătoriei cu George dar şi farmecul exercitat de Mike asupra ei. Vrând să prindă curaj pentru falsul rol de mireasă, ea se îmbată alături de Mike însă, când acesta o duce în casă, este zărită de logodnicul ei George care devine gelos. In ziua nunţiii Tracy rupe logodna şi, pentru a nu prelungi aşteptarea invitaţilor, continuă ceremonia alături de Dexter.

56. Show Me Love (1998)

 • Regizor: Lukas Moodyson
 • Distribuţie:  Rebecca Liljeberg, Alexandra Dahlström, Erica Carlson
 • Replică Celebră‘We must be out of our damn minds. But we are so fucking cool.’

Sinopsis: Amal este oraşul mic şi neinteresant, lumea închisă in care un grup de adolescenti incearca sa se descopere. Povestea se tese in jurul singuraticei Agnes, in varsta de saisprezece ani, care de cand s-a mutat in Amal nu si-a facut niciun amic. Sentimentele ei pentru cea mai populara fata din scoala, Elin, determina treptat schimbari mult asteptate in vietile lor.

55. It’s a Wonderful Life (1946)

 • Regizor : Frank Capra
 • Distribuţie: James Stewart, Donna Reed
 • Replică Celebră‘Why don’t you kiss her instead of talking her to death?’

Sinopsis: Cel mai iubit actor de la Hollywood colaboreazã cu regizorul favorit al Americii pentru a da naştere unuia dintre cele mai populare filme din întreaga lume.
“O viaţã minunatã “este filmul care te umple de bunã-dispoziţie. În rolul principal, inegalabilul James Stewart ca George Bailey, omul care primeşte cel mai frumos dar de Crãciun.
Cu o distribuţie remarcabilã, din care fac parte Donna Reed şi Lionel Barrymore, aceastã minunatã poveste de Crãciun este regizatã de nemuritorul Frank Capra si rãmâne unul dintre filmele favorite ale tuturor timpurilor, atât în viziunea publicului, cât si în opinia criticilor de film.

54. Edward Scissorhands (1990)

 • Regizor: Tim Burton
 • Distribuţie: Johnny Depp, Winona Ryder
 • Replică CelebrăKim: ‘Hold me.’ Edward: ‘I can’t.’

Sinopsis : Filmul surprinde un personaj diferit de toţi ceilalţi oameni. Edward este creația unui inventator, dar care din nefericire moare înainte să-i finalizeze mâinile, lăsându-l cu foarfece în loc de palme. Tânărul este primit în casa lui Peg Boggs, vânzătoare de cosmetice, aceasta fiind mișcată de singurătatea în care se găsea Edward. Dar, în ciuda faptului că totul pare să decurgă firesc, nu toți localnicii au încredere în inocența lui. În scurt timp, Edward se îndragosteste de fiica lui Peg Boggs, Kim Boggs, care şi ea are sentimente faţă de Edward. Cei doi sfârşesc printr-o iubire neîmplinită, în urma mulţmii de oameni revoltaţi pe Edward. Pentru a putea fi salvat şi lăsat în pace de mulțimea de oameni nervoşi, Kim dovedeşte oamenilor că Edward a murit, folosind ca dovadă o mână găsită în conacul de pe deal, identică cu cea a lui Edward.

53. Notorious (1946)

 • Regizor: Alfred Hitchcock
 • Distribuţie: Ingrid Bergman, Cary Grant, Claude Rains
 • Replică Celebră‘There’s nothing like a love song to give you a good laugh.’

Sinopsis: Alicia Huberman este e fată deprimată ce încearcă să uite de trecut prin băutură şi un număr mare de bărbaţi. Tatăl ei a fost un spion german în Statele Unite, acuzat de trădare, ce şi-a curmat singur viaţa în închisoare. Când agentul guvernamental Devlin îi cere să spioneze un grup de prieteni nazişti de-ai tatălui său în Rio de Janeiro, ea acceptă în speranţa că va putea şterge pata de pe numele său. O poveste de dragoste începe să se infiripe între cei doi, dar ea devine din ce în ce mai implicată în munca sa.

52. An Affair to Remember (1957)

 • Regizor: Leo McCarey
 • Distribuţie: Cary Grant, Deborah Kerr, Richard Denning
 • Replică Celebră‘There must be something between us, even if it’s only an ocean.’

Sinopsis : Nickie şi Terry se întâlnesc în timpul unei croaziere şi se îndrăgostesc unul de altul. Fiecare e logodit cu altcineva, astfel că iubirea lor pare imposibila. Totuşi, cei doi îşi fac o promisiune: dacă peste şase luni, iubirea lor va fi la fel de puternică, să se întâlnească la ultimul etaj din Empire State Building. Când un eveniment neprevăzut le strica întâlnirea, cei doi par desparţiţi pentru totdeauna…Acest film, remake scenă cu scenă după originalul Love Affair (1934), a fost folosit ca material inspiraţional pentru multe scene din mult mai recentul Sleepless in Seattle.

51. His Girl Friday (1940)

 • Regizor: Howard Hawks
 • Distribuţie: Rosalind Russell, Cary Grant
 • Replică Celebră‘You’ve got an old-fashioned idea of divorce as something that lasts forever. Till death do us part.’

Sinopsis: Walter Burns, editor la un ziar important din Chicago, este pe punctul de a pierde cel mai bun reporter al său, totodată, fosta sa soţie, Hildy Johnson, pentru agentul de asigurări Bruce Baldwin. Dar nu va accepta acest lucru fără luptă. Editorul foloseşte orice truc cunoscut de el pentru a o convinge pe Hildy să scrie un ultim articol important despre ucigaşul Earl Williams şi incapabilul şerif “Pinky” Hartwell. Comedia se amplifică atunci când prietena lui Williams, Molly Malloy, primarul oraşului, şi mama lui Bruce sunt prinse în pânza lui Walter.

50. West Side Story (1961)

 • Regizori:  Jerome Robbins, Robert Wise
 • Distribuţie: Natalie Wood, Richard Beymer, Russ Tamblyn
 • Replică Celebră‘There’s a place for us, somewhere…’

Sinopsis: Premiat cu 10 Oscaruri, musicalul lui Robert Wise este la fel de celebru pentru cinema precum Romeo şi Julieta pentru literatură. Într-un cartier New Yorkez, două bande de adolescenţi, The Sharks şi The Jets, se înfruntă pentru supremaţie. Maria, sora şefului rechinilor, se îndrăgosteşte de Tony, din bandă rivală. Ceea ce urmează este o poveste de dragoste imposibilă şi memorabilă, pe ritmuri de salsa şi balet, într-o lume vulnerabilă, ca şi cea de astăzi.

49. Ghost (1990)

 • Regizor: Jerry Zucker
 • Distribuţie:  Demi Moore, Patrick Swayze
 • Replică Celebră‘I love you. I really love you.’ ‘Ditto.’

Sinopsis: Gănditi-vă la cea mai emoționantă poveste de dragoste. Mai gândiți-vă și la cea mai sclipitoare comedie, la cea mai uimitoare poveste supranaturală și la cel mai tensionat thriller de mister. V-au venit în minte patru filme diferite. Sau vă numărați printre milioanele de oameni și critici care au descoperit că filmul numãrul 1 al anului 1990 este Fantoma mea iubită.
Veti fi surprinși, încântați și veți începe să credeți. Patrick Swayze este o fantomă care face echipă cu un medium (Whoopi Goldberg, distinsă cu Premiul Oscar) pentru a afla adevărul care se ascunde în spatele morții lui și pentru a o salva pe iubita lui (Demi Moore) de a urma aceeași soartă.

48. Lost in Translation (2003)

 • Regizor: Sofia Coppola
 • Distribuţie: Bill Murray, Scarlett Johansson
 • Replică Celebră‘Can you keep a secret? I’m trying to organise a prison break. I’m looking for, like, an accomplice.’

Sinopsis: Bob Harris (Bill Murray) și Charlotte (Scarlett Johansson) sunt doi americani în Tokyo. Bob este o vedetă de cinema care se află în oraș pentru a filma o reclamă la whiskey, în timp ce Charlotte este o tânără femeie care îl însoțește pe soțul ei, fotograful dependent de muncă (Giovanni Ribisi). Neputând dormi, Bob și Charlotte se întâlnesc într-o noapte în barul hotelului de lux. Această întâlnire întâmplătoare se transformă în curând într-o prietenie surprinzătoare. Charlotte și Bob se aventurează prin Tokyo având adesea întâlniri extrem de amuzante cu locuitorii și descoperă la final o nouă perspectivă asupra posibilităților vieții.

47. Pretty Woman (1990)

 • Regizor: Garry Marshall
 • Distribuţie: Richard Gere, Julia Roberts
 • Replică Celebră‘You and I are such similar creatures Vivian. We both screw people for money.’

Sinopsis: Edward este un om de afaceri bogat, specializat în preluarea companiilor aflate în prag de faliment şi apoi vânzarea lor bucată cu bucată, reuşind astfel profituri uriase. El călătoreşte la Los Angeles pentru a prelua o companie de la un om care-şi iubeşte firma şi lucrătorii mai mult decât pe sine însuşi. Ajuns aici, Edward angajează o prostituata. Cei doi se plac, aşa că el îi oferă acesteia bani ca să stea toatî săptămâna împreună, ba chiar să îl însoţească la petrecerile şi evenimentele mondene la care participă. Dar ea reuşeşte să-l surprindă şi, încet-încet, o flacără se aprinde între cei doi. Doar că el are o oarecare poziţie socială, aşa că ea trebuie să vadă dacă sentimentele sunt mai puternice decât prejudecăţile lui şi ale prietenilor săi.

46. Weekend (2011)

 • Regizor: Andrew Haigh
 • Distribuţie: Chris New, Tom Cullen
 • Replică Celebră: ‘I couldn’t be more proud of you than if you were the first man on the moon.’

Sinopsis: Este vineri seara, iar Russell petrece alături de prietenii săi. După, ajunge de unul singur într-un club şi, chiar înainte de închidere, îl întâlneşte pe Glen. Astfel începe un weekend – în baruri şi dormitoare, cu băutură şi droguri, la poveşti sau făcând sex – care va avea consecinţe asupra întregii lor vieţi viitoare.

45. Bringing Up Baby (1938)

 • Regizor: Howard Hawks
 • Distribuţie: Cary Grant, Katharine Hepburn
 • Replică Celebră‘When a man is wrestling a leopard in the middle of a pond, he’s in no position to run.’

Sinopsis: David Huxley este un paleontolog cu capul în nori, obsedat de ceea ce face. Acum trebuie termine cât mai repede organizarea şi aranjarea unei expoziţii despre dinozauri, prin care ar urma să obţină o finanţare de un milion de dolar pentru muzeul la care lucrează. Întîlnindu-se la o partidă de golf cu potenţialii săi finanţatori, Huxley o cunoaşte pe Susan Vance, o tânără bogată de pe urma unei moşteniri şi cam ţăcănită, sau excentrică, după cum preferaţi. Imediat ce îl cunoaşte pe paleontologul nostru, ea hotărăşte că trebuie să pună mîna pe el, cu orice preţ.
Aşa că se foloseşte de micul său leopard, numit Baby, pentru a-l sili să o conducă la conacul ei din Connecticut. Bietul Huxley, neştiind ce-l aşteaptă, acceptă. Aici, un câine intră în camera lui şi-i înhaţă ultimul os de dinozaur, vital pentru terminarea expoziţiei. Dar necazurile abia încep, căci atunci cînd un leopard fuge de la grădina zoologică, toată lumea crede că e vorba de leopardul Suzanei, ceea ce face ca ea, alături de David, să se implice în tot felul de planuri, care de care mai rizibile şi mai nebuneşti, pentru a salva animalul de autorităţi. Inevitabil, cei doi vor face o vizită şi pe la închisoare, unde Susan, la fel de răsfăţată şi excentrică, spune că David este un criminal diabolic, căutat de poliţie. Puternic ritmată, comedia vă va ţine în faţa ecranelor pînă la final, prin acţiunea alertă, răsturnările de situaţie şi ineditul/ ridicolul acţiunilor personajelor.

44. Dirty Dancing (1987)

 • Regizor:  Emile Ardolino
 • Distribuţie: Patrick Swayze, Jennifer Grey
 • Replică Celebră‘Come on, ladies. God wouldn’t have given you maracas if He didn’t want you to shake ’em.’

Sinopsis: Baby Houseman (Jennifer Grey) este o adolescentă de 17 ani, care în fiecare an îşi petrece vacanţa într-o tabără de vară la Catskills, alături de familia sa. Vacanţa pare a fi una obişnuită, până când atenţia lui Baby este atrasă de instructorul de dans, Johnny Castle (Patrick Swayze). Spionându-l, Baby află că Johnny şi Penny, prietena şi partenera lui de dans, sunt într-o situaţie delicată. Penny este total bulversată în momentul în care-şi dă seama că este însărcinată, iar după îndelungi ezitări se decide să întrerupă sarcina. Pus în situţtia de a-şi găsi o nouă parteneră, Johnny acceptă să o iniţieze pe Baby în tainele dansului.
Mişcările senzuale şi magia dansului îi conduc pe cei doi într-o furtunoasă poveste de dragoste. Insă tataă lui Baby, care crede că vinovat de sarcina lui Penny este chiar Johnny, se opune cu vehemenţă unei relaţii între cei doi. Johnny şi Baby vor trebui să se lupte pentru a rmane parteneri pe ringul de dans, dar si pentru a-si salva dragostea.

43. Moonrise Kingdom (2012)

 • Regizor: Wes Anderson
 • Distribuţie: Jared Gilman, Kara Hayward, Bruce Willis, Bill Murray
 • Replică Celebră‘It’s possible I may wet the bed, by the way.’

Sinopsis: Un băiat şi o fată care trăiesc pe coasta unei insule din New England se cunosc la şcoală, se plac şi încep să-şi trimită bileţele, scrise cu creioane colorate, în care plănuiesc să fugă de acasă. Povestea se întâmplă în anii 1960, într-un fel de tabără de cercetaşi unde copii sunt instruiţi. După dispriţia tinerilor mai multe grupuri de localnici se mobilizează să-i caute. Oraşul e întors cu susul în jos de căutările conduse de şerif (Bruce Willis), dar deranjul care se petrece nu e neapărat un lucru rău.

42. The Shop Around the Corner (1940)

 • Regizor:  Ernst Lubitsch
 • Distribuţie: Margaret Sullavan, James Stewart
 • Replică Celebră‘People seldom go to the trouble of scratching the surface of things to find the inner truth.’

Sinopsis: Magazinul de după colț este ecranizarea piesei ‘Parfumerie” scrisă de Nikolaus Laszlo/Miklos Laszlo, unul dintre cele mai bune zece filme ale anului 1940. Klara Novak (Margaret Sullavan) se angajează la magazinul de cadouri al lui Hugo Matuschek. Între ea şi Alfred Kralik (James Stewart), un alt angajat al Matuschek & Co., se dezvoltă o relaţie de antipatie şi competitivitate încă de la inceput. Cei doi nu cunosc însă faptul că în tot acest timp se îndrăgostesc prin intermediul corespondenţei secrete. Cea mai cunoscută adaptare a filmului este “Mesaj pentru tine” (1998) cu Meg Ryan şi Tom Hanks.

41. Titanic (1997)

 • Regizor: James Cameron
 • Distribuţie: Kate Winslet, Leonardo DiCaprio
 • Replică Celebră‘Where to, Miss?’ ‘To the stars!’

Sinopsis: Brock Lovett este un căutător de comori şi încearcă să recupereze vechi artefacte împreună cu echipa sa de pe epava Titanicului, un vapor uriaş care s-a scufundat în Oceanul Atlantic în 1912, după ce s-a izbit de un iceberg. Lovett caută diamante şi pietre preţioase, dar descoperă un portret al unei tinere fete care nu poartă altceva decât un colier. Când Rose, în vârstă de 102 ani, spune că ea este tânăra din portret, acţiunea se mută în 1912 în Southampton, unde pasagerii se urcau la bordul navei Titanic. Printre ei se aflau tânărul Jack Dawson şi Rose DeWitt Bukater, care se întorcea în Philadelphia cu logodnicul ei, Cal Hockley, un înstărit om de afaceri. In timpul călătoriei, Rose se îndrăgosteşte de Jack, iar Cal încearcă să se răzbune. Intre timp, Titanicul se ciocneşte de un iceberg şi apa năvăleşte în compartimentele din faţă. Cal continuă să-i urmărească pe Jack şi pe Rose, iar în tot acest timp uriaşa nava îşi începe coborârea către adâncurile oceanului.

40. The Last of the Mohicans (1992)

 • Regizor: Michael Mann
 • Distribuţie: Daniel Day-Lewis, Madeleine Stowe
 • Replică Celebră‘Stay alive. No matter how long it takes, no matter how far, I will find you.’

Sinopsis: Regizat de Michael Mann, „Ultimul Mohican” este o poveste despre dragostea trascedentală, o adevărată „gură de aer proăspat” într-o epocă greu încercată, care are loc în coloniile americane.
În această producţie din 1992, câştigătoare a premiului Oscar, Daniel Day–Lewis (indian Hawkeye) şi Madeleine Stowe (englezoaica) se îndrăgostesc pe fondul Războiului Indiano – Francez din 1936.

39. Breakfast at Tiffany’s (1961)

 • Regizor: Blake Edwards
 • Distribuţie: Audrey Hepburn, George Peppard
 • Replică Celebră‘Oh, golly gee damn!’

Sinopsis: Nici un alt film nu scoate în evidenţă la fel de bine şarmul şi frumuseţea zveltă a lui Audrey Hepburn, decât această adaptare romantică a romanului scris de Truman Capote.
In New York-ul anilor ’60, Holly Golightly (Audrey Hepburn), o tânără frumoasă şi sofisticată, duce o viaţă uţoară şi fără obligaţii. Menţinându-şi un aer de copil, dar în acelaţi timp purtând cele mai frumoase ţinute şi accesorii Givenchy, ea îşi iroseşte timpul participând la întâlniri şi petreceri pretenţioase. In aşteptarea unei căsătorii cu un domn înstărit, ea însoţeşte diverşi bărbaţi înstăriţi, de care nu o leagă însă decât cadourile pe care aceştia i le fac. Viaţa lipsită de griji a lui Holly este dată peste cap în momentul în care ea îl întâlneşte pe Paul (George Peppard), noul ei vecin, un tânăr care visează să ajungă un scriitor de succes, până atunci întreţinut fiind de o femeie mai în vârstă, dar bogată (Patricia Neal).
Intre cei doi se leagă o prietenie strânsă, care tinde să se transforme în dragoste, sentiment care ameninţă să distrugă echilibrul şubred al vieţii pe care ei o duc.

38. Breathless (1960)

 • Regizor: Jean-Luc Godard
 • Distribuţie:  Jean-Paul Belmondo, Jean Seberg
 • Replică Celebră‘Informers inform, burglars burgle, murderers murder, lovers love.’

Sinopsis: Un hoţ de maşini omoară un poliţist şi încearcă să convingă o tipă să vină cu el să se ascundă in Italia.

37. All That Heaven Allows (1955)

 • Regizor: Douglas Sirk
 • Distribuţie: Jane Wyman, Rock Hudson
 • Replică Celebră‘The only Kirby I know is the old gardener, and the last I heard, he was dead!’

Sinopsis: Cary Scott este o văduvă din lumea bună a unui mic oraş, relativ înstărită. În ciuda faptului că a depăşit vârsta de 40 de ani, Cary nu duce lipsă de admiratori şi nici chiar de propuneri de recăsătorire. Cary refuză, însă, toate avansurile, preferând să îi îngrijească pe cei doi copii ai săi (Ned şi Kay) – aflaţi la vârsta majoratului, care oricum erau acasă doar în week-end-uri. În aceste condiţii, cea mai bună prietenă a sa (Sara), încearcă să îi îmbunătăţească viaţa socială. La un moment dat, Cary remarcă faptul că bătrânul Martin Kirby nu se mai ocupă de toaletarea copacilor din faţa casei sale, de această treabă ocupându-se fiul său, Ron, care, după moartea tatălui său, l-a înlocuit pe acesta. Cary se simte irezistibil atrasă de mult mai tânărul Ron, care este cu totul altfel decât cunoscuţii săi. Treptat, relaţia lor devine tot mai serioasă, dar există o mare problemă: Ron nu este acceptat de nimeni din cercul de prieteni ai lui Cary şi mai ales: nici de familia ei. Astfel, Cary trebuie să decidă cum urmează să procedeze în continuare.

36. Fear Eats the Soul (1974)

 • Regizor: Rainer Werner Fassbinder
 • Distribuţie: Brigitte Mira, El Hedi ben Salem
 • Replică Celebră‘We’ll be rich, Ali. And we’ll buy ourselves a little piece of heaven.’

Sinopsis: Emmi, o femeie trecută de jumatatea vieţii, se îndrăgosteşte de Ali, un bărbat de origine arabă, care este şi mult mai tânăr decât ea.

35. Blue Valentine (2010)

 • Regizor : Derek Cianfrance
 • Distribuţie: Ryan Gosling, Michelle Williams
 • Replică Celebră: ‘In my experience, the prettier a girl is, the more nuts she is, which makes you insane.’

Sinopsis: Asistenta medicală Cindy şi zugravul Dean sunt căsătoriţi, au împreună o fetiţă pe nume Frankie şi locuiesc în oraşul Scranton din Pennsylvania, însă mariajul lor este pe punctul de a se destrăma din pricina faptului că rutina şi atmosfera claustrofobică au înlocuit treptat pasiunea şi dragostea dintre soţi. Cindy este ambiţioasă, cinică, realistă şi frustrată de faptul că nu a reuşit să îşi împlinească visul de a deveni doctoriă, motiv pentru care s-a retras în carapacea ei şi a început să mediteze serios la posibilitatea de a-şi recăpăta libertatea prin divorţ. Dean este imatur, romantic, fidel şi iubitor, însă are marele defect de a se mulţumi cu puţin şi de a fi complet lipsit de ambiţie şi dorinţă de a evolua în carieră sau în viaţa personală, ceea ce o îndreptăţeşte pe soţia lui să îl acuze că şi-a irosit potenţialul. Decis să îşi salveze căsnicia, Dean o invită pe Cindy la un hotel şi rememorează împreună cu ea momentele fericite de la începutul relaţiei lor, atunci când erau îndrăgostiţi, îşi cântau serenade şi îşi făceau o mulţime de planuri de viitor.

34. Vertigo (1958)

 • Regizor: Alfred Hitchcock
 • Distribuţie: Kim Novak, James Stewart
 • Replică Celebră‘Only one is a wanderer; two together are always going somewhere.’

Sinopsis: Un fost detectiv din San Francisco este căutat de o veche cunoştinţă care îl roagă să îi facă o favoare: aceea de a-i urmări soţia, care pare a suferi de niţte tulburări psihice. Numai că povestea reală este mult mai complexă. Detectivul însă, nu ştie nimic despre asta, ci îşi face doar datoria. O datorie foarte placută, de altfel, fiindcă se îndrăgosteşte de soţia prietenului său şi ar face orice să o ajute. Orice – în limitele omeneşti…Frica de înălţime a detectivului îl împiedică să îşi salveze iubita de la moarte, ceea ce îi va cauza o cădere nervoasa, bazata partial si pe sentimentul de vina care il apasa. Isi va reveni suficient cat sa-si redescopere femeia visurilor? Insa este suficient de puternic sa o piarda si a doua oara?

33. The English Patient (1996)

 • Regizor : Anthony Minghella
 • Distribuţie : Ralph Fiennes, Juliette Binoche, Kristin Scott Thomas
 • Replică Celebră : ‘Swoon, I’ll catch you.’

Sinopsis : “Pacientul Englez” este povestea impresionantă a cartografului Almasy şi a amintirilor sale dureroase despre o dragoste care i-a marcat viaţa, el fiind ars îngrozitor după ce avionul lui a fost lovit deasupra deşertului Sahara în timpul celui de-al II Război Mondial. Este îngrijit de asistenta Hanna şi deranjat de David Caravaggio, care caută răspunsuri despre o crimă din trecut.

32. Amour (2012)

 • Regizor : Michael Haneke
 • Distribuţie : Emmanuelle Riva, Jean-Louis Trintignant
 • Replică Celebră :  ‘Please never take me back to the hospital… Promise… Promise me.’

Sinopsis : Georges şi Annes sunt doi oameni de peste 80 de ani care formează un cuplu. Amândoi au fost profesori de muzică, sunt culți și cultivați, iar de când sunt pensionari trăiesc în străinătate împreună cu fiica lor, Eva, care are și ea o carieră în domeniul muzicii. Atunci când, într-o zi, Anne suferă un atac cerebral care îi paralizează o parte a corpului, dragostea ce uneşte acest cuplu în vârstă va fi pusă la încercare.

31. The African Queen (1951)

 • Regizor :  John Huston
 • Distribuţie : Katharine Hepburn, Humphrey Bogart
 • Replică Celebră : ‘What a time we had, Rosie. What a time we had.’

Sinopsis : Regizat de John Huston in 1951, filmul este deţinătorul a unui Oscar (Best Actor in a Leading Role) : Humphrey Bogart şi a trei nominalizari ( Best Actress in a Leading Role): Katharine Hepburn, (Best Director) şi (Best Writing, Screenplay) : James Agee şi John Huston, filmul este plin de gag-uri, pe cât de comice şi satirice , pe atât de emoţionante şi pline de sensibilitate şi episoade sentimentale.
Charlie Allnut, eroul de aventură tipic american ( Humphrey Bogart), căpitanului vasului ” The African Queen” şi negustor aprovizionează “cu marfa de contrabanda”, o mică colonie pe malul râului Ulanga/ Africa ce este pâstorită de misionarul Samuel Sayer şi sora acestuia , ” …o fată bătrână şi înăcrită” a acestuia, Rose ( Katharine Hepburn). Odată cu izbucnirea războiului în Europa, repercursiunile războiului ajung şi în mica colonie, care este incendiată de trupele germane şi pastorul omorât.
Rose fiind singura supravieţuitoare, odată cu întoarcerea vasului şi a lui Charlie se îmbarcă la bordul vasului ” The African Queen” şi încearcă să ajungă pe teritoriile engleze, dar drumul e lung şi cei doi trec prin momente dificile, emoţionante, adevărate aventuri în care sunt doar ei doi: beţivul, bărbatul din topor, dur şi flegmatic …şi ingenua, calma, culta şi spirituala Rose, care se confruntă cu antipatia dintre ei, cu forţele naturii şi atacul trupelor germane.

30. Before Sunset (2004)

 • Regizor : Richard Linklater
 • Distribuţie : Julie Delpy, Ethan Hawke
 • Replică Celebră : ‘You can never replace anyone because everyone is made up of such beautiful specific details.’

Sinopsis : Povestea de dragoste dintre Jesse şi Celine continuă în Franţa după 9 ani de zile. Jesse devine autorul unei cărţi în care povesteşte prima lor întâlnire din “Before Sunrise”. O scrie cu intenţia de o reîntâlni pe cea care l-a fascinat. Se întâmplă exact cum îşi propune el, o reîntâlneşte pe cea pe care a aşteptat-o în gară după 6 luni (promisiune pe care şi-au făcut-o când s-au despărţit la Viena). Jesse, fiind în ultimul oraş în care se lansa cartea lui, trebuie să ajungă înapoi în America. Deşi are un avion în care trebuie să se urce… pleacă împreună cu Celine într-o mică plimbare.
De-a lungul plimbării pe care o vor avea, ajung să îşi dea seama că nici unul dintre ei nu este fericit în viaţa pe care o are. După un schimb de replici la fel de inteligent ca şi în prima serie, ajung să discute despre lucruri simple, îşi povestesc unul altuia mici istorioare din vieţile lor aparent fericite.
Şi sfârşesc prin a merge în apartamentul lui Celine. Urmează un cântec dedicat lui, un vals mai exact. In încheiere, ajung amândoi să observe că de fapt Jesse va pierde avionul spre America.

29. William Shakespeare’s Romeo + Juliet (1996)

 • Regizor : Baz Luhrmann
 • Distribuţie:  Leonardo DiCaprio, Claire Danes
 • Replică Celebră:  ‘A plague on both your houses! They have made worms’ meat of me.’

Sinopsis : Povestea este bazată după o piesa a lui Shakesphere care spune povestea a doi tineri: Romeo Montague şi Julieta Capulet, ce trăiesc o poveste de dragoste neacceptată de familiile acestora.
Familiile Montague şi Capulet sunt duşmani jurati de-o viaţă. Prima scena îl găseşte pe verişorul lui Romeo, curajosul Benvolio, într-un schimb de focuri cu verişorul lui Julieta, Tybalt, ambii susţinuţi de prietenii lor.
Când Romeo şi Julieta se întâlnesc la o petrecere în casa Capulet, îsi fac o promisiune, acea de a se căsători în ziua ăurmatoare. Mariajul lor este făcut, dar curând după va fi devastat, odata ce oamenii din jurul lor, care nu ştiu nimic de mariaj, aleg pentru ei alte căi, până când un eveniment tragic îi obligă pe Romeo şi Julieta să facă sacrificiul suprem.

28. The Bridges of Madison County (1995)

 • Regizor : Clint Eastwood
 • Distribuţie : Meryl Streep, Clint Eastwood, Annie Corley
 • Replică Celebră :  ‘Do you want more eggs or should we just fuck on the linoleum one last time?’

Sinopsis : Doi oameni obisnuiţi. O întâlnire întâmplătoare. O poveste de dragoste extraordinară. Laureaţii premiului Oscar, Clint Eastwood şi Meryl Streep sunt starurile acestei poveşti pasionale despre două existenţe irevocabil unite de “Podurile din Madison County”. Solitarul fotograf Robert Kincaid ajunge în pitorescul Madison County, Iowa ca să fotografieze faimoasele poduri pentru revista “National Geographic”.
Prizoniera a unei vieţii previzibile, soţia şi mama Francesca Johnson (Meryl Streep) nu îndrăzneşte să spere la mai mult. Kincaid se opreşte la ferma femeii pentru a afla drumul. Intâlnirea evolueaza într-o prietenie şi o dragoste care le transformă amândurora destinele şi inimile… dar brutalitatea unor decizii pripite îi va urmări pentru tot restul vieţii.
Inspirat de best–seller-ul lui Robert James Waller şi regizat cu sensibiliate de un monstru sacru al ecranului american, Clint Eastwood, filmul este povestea dulcea-amăruie a unei iubiri nemuritoare, la fel de durabilă ca “Podurile din Madison County”.

27. The Umbrellas of Cherbourg (1964)

 • Regizor : Jacques Demy
 • Distribuţie: Catherine Deneuve, Nino Castelnuovo
 • Replică Celebră‘People only die of love in the movies.’

Sinopsis: Melodramă realizata de Jaques Demy (răsplătit cu Palme d’Or la Cannes, în 1964) impresionează prin muzică, prin faptul că toată povestea e cântată dar şi prin subiectul lacrimogen: Geneviève Emery este o tânără de 16 ani ce locuieşte cu mama sa văduvă, Madame Emery care e proprietara unui magazin de umbrele din localitatea Cherbourg. Ea se îndrăgosteşte de Guy Foucher , care este mecanic auto, şi cu care doreşte să se mărite, dar mama ei se opune acestei iubiri, crezând că fiica ei este mult prea tânără, iar Guy nu e destul de bogat. Când Guy pleacă în armată în Algeria, pentru doi ani, iar Geneviève rămâne însărcinată, desi continuă să-l iubească , nu-i spune nimic acestuia si pentru că are nevoie de un tată pentru copil, se mărită cu Roland Cassard, un bogat negustor de diamante, care s-a îndrăgostit de ea la prima vedere şi s-a angajat să crească copilul ca şi cum ar fi al său, dar viaţa are surprizele ei.

26. When Harry Met Sally (1989)

 • Regizor : Rob Reiner
 • Distribuţie : Meg Ryan, Billy Crystal, Carrie Fisher, Bruno Kirby
 • Replică Celebră :  ‘When you realise you want to spend the rest of your life with somebody, you want the rest of your life to start as soon as possible.’

Sinopsis : Prima dată când Harry o întâlneste pe Sally este chiar după ce amândoi absolvesc universitatea din Chicago şi împreună pleacă spre New York. Ajunşi aici, fiecare va merge pe propriul drum în căutarea dragostei, însă dau gres. Se reîntâlnesc de mai multe ori, devin prieteni foarte buni şi fiecare se simte bine în compania celuilalt. Prietenia dintre cei doi ‘nu va rezista mult‘, căci ambii realizează că sunt facuţi unul pentru celălalt.

25. Before Sunrise (1995)

 • Regizor:  Richard Linklater
 • Distribuție: Julie Delpy, Ethan Hawke
 • Replică Celebră: ‘Isn’t everything we do in life a way to be loved a little more?’

Sinopsis“Before Sunrise” este o pasionantă şi inteligentă poveste de dragoste între un tânăr american şi o studentă din Franşa. Şansa celor doi apare în tren, unde Jesse îi propune acesteia să îşi amâne întoarcerea în Franşa pentru o scurtă aventură în doi prin Viena. In cele 14 ore pe care le petrec împreună ei descoperă atracţia fantastică pe care o împărtăşesc unul pentru celălalt.

24. Up (2009)

 • Regizori: Pete Docter, Bob Peterson
 • Distribuţie: Ed Asner, Christopher Plummer
 • Replică Celebră‘You don’t talk much. I like you!’

SinopsisCarl Fredricksen şi-a petrecut toată viaţa lui explorând toată planeta şi trâind viaţa la maxim. Dar acum a ajuns la bătrâneţe, iar la cei 78 de ani ai săi, el are impresia ca viaţa a trecut pe lângă el. Dar soarta lui nu a fost scrisă în totalitate, iar destinul i-a mai păstrat câteva surprize, chiar şi acum la bătrâneţe. Impreună cu un persistent puşti de 8 ani pe nume Russell, care vrea şi el să devină explorator la fel ca el, Carl Fredricksen va avea ocazia să se îmbarce într-o nouă aventură. La “bordul” casei sale zburătoare, Carl şi Russell vor călători pe tărâmuri uitate de om, se vor lupta cu creaturi şi răufăcători prin jungla ecuatorială, şi vor lua şi cina la 3:30 după-amiaza.

23. Les Amants du Pont-Neuf (1991)

 • Regizor: Leos Carax
 • Distribuţie: Juliette Binoche, Denis Lavant
 • Replică Celebră‘Paris can stay in bed.’

Sinopsis: Pont Neuf, cel mai vechi pod din Paris, închis pentru renovare, e locul de întâlnire dintre doi tineri vagabonzi. Alex e un circar amator, dependent de alcool şi de sedative. Michele e o pictoriţă care a ajuns să trăiască pe străzi din cauza unei relaţii eşuate şi a unei boli care îi provoacă încet orbirea. Alex şi Michele, alături de Hans, un vagabond mai în vârstă, supravieţuiesc pe străzi, doar datorită isteţimii. Cu toate obstacolele, atât Alex, cât şi Michele reuşesc să aibă o nouă viaţă, însă pictoriţa devine tot mai dependentă de iubitul ei fiindcă vederea i se tulbură tare. Femeia are şansa la un tratament medical care să o ajute, însă Alex se teme că ea îl va părăsi dacă va putea să vadă, aşa că o ţine ca pe o prizonieră. Parisul, cu străzile, cerul şi apele sale, e un personaj în sine în această dramă romantică.

22. Sunrise (1927)

 • Regizor : FW Murnau
 • Distribuţie : George O’Brien, Janet Gaynor, Margaret Livingston
 • Replică Celebră : ‘This song of the Man and his Wife is of no place and every place; you might hear it anywhere, at any time.’

Sinopsis : Critica epocii a considerat acest film cea mai mare realizare a cinematografiei mute. Acţiunea se petrece într-un sat liniştit, de fermieri, unde mulţi oameni vin să-şi petreacă sfârşitul de săptămână. Un fermier nebun de altfel căsătorit şi fericit, cade sub vraja unei femei venite din Marele Oraş. El ajunge să-si ignore familia şi copiii, să-şi piardă averea pentru divă, dar aceasta nu e deloc impresionantă. Femeia încearcă să-l convingă pe fermier să vină cu el în oraş, amăgindu-l cu povşsti despre petreceri, jazz şi rafinament erotic. Cei doi pun la cale un plan sinistru pentru a o elimina pe soţie din peisaj.

21. L’Atalante (1934)
 

 • Regizor:  Jean Vigo
 • Distribuție: Dita Parlo, Jean Dasté, Michel Simon
 • Replica Celebră: Paris, Paris! Oh, infamous, marvellous city!’

Sinopsis: Cel mai apreciat  şi mai sentimental în acelaşi timp film din scurta carieră a lui Jean Vigo; L’Atalante este numele unei bărci de agreement deţinută de Jean, care, la începutul filmului, se căsătoreşte cu frumoasa Juliette. Intrucât Jean practic trăieşte pe Sena, Juliette se mută şi ea pe şalupă. Sosirea unei femei la bord schimbă puţin lucrurile în rândul echipajului, deşi toţi îşi dau silinţa ca ea să se simtă binevenită. Nu va trece mult timp până când singurătatea şi plictiseala pun stăpânire pe Juliette, aşa că Jean se vede nevoit s-o ducă într-o noapte la o cafenea din Paris. Devine gelos din cauza unui flirt între Juliette şi un comerciant ambulant; mai târziu, când Juliette va părăsi nava din nou, Jean părăseste portul şi odată cu el, şi pe Juliette. Această poveste de dragoste întunecată este condimentată de halucinaţii şi mişcări şi unghiuri de filmare neobişnuite.

20. Manhattan (1979)
 

 • Regizor :  Woody Allen
 • Distribuţie : Woody Allen, Diane Keaton, Mariel Hemingway, Meryl Streep
 • Replică Celebră  ‘You look so beautiful I can hardly keep my eyes on the meter.’

Sinopsis : Un film clasic al lui Woody Allen despre un new york-ez divorţat care are o iubită de liceu şi se îndrăgosteşte de amanta fostei sale neveste.
După ce ajunsese cu “Annie Hall” în topul regizorilor americani, Woody Alleen dă încă o dată lovitura cu “Manhattan”, o comedie neagră realizată în stilul său unic. De acestă dată, el este Isaac Davis, un bărbat de 42 de ani care are o slujbă pe care o urăşte, o iubită de 17 ani, Tracy (Mariel Hemingway) şi o fostă nevastă, pe Jill (Meryl Streep), acum lesbiană, care tocmai scrie o carte despre căsnicia lor şi pe care Isaac şi-ar dori să o strangă de gât. Credeţi că asta este tot? Eroare! Povestea se complică şi mai mult din momentul în care Isaac o întaâneşte pe iubita celui mai bun prieten al său căsătorit, Yale (Michael Murphy). Este vorba despre Mary (Diane Keaton), o intelectuală răpitoare, care îi ia minţile lui Davis. Innebunit, el o părăseşte pe Tracy, îşi abandonează slujba şi se dedică scrierii unui roman. Treptat el şi Mary se îndrăgostesc unul de celălalt şi aşa începe povestea de dragoste al lui Isaac, într-un oraş în care sexul este un gest la fel de intim precum strângerile de mână, iar poarta spre dragostea adevărată este o uşă securizată de netrecut.

19. True Romance (1993)
 

 • Regizor : Tony Scott
 • Distributie : Christian Slater, Patricia Arquette
 • Replică Celebră : ‘And all I could think was, you’re so cool!’

Sinopsis : De ziua lui, Clarence (Christian Slater) cunoaşte o fată (Patricia Arquette) şi se îndrăgostesc unul de celălalt. Insă, la momentul confesiunilor, află că întâlnirea lor nu a fost o întâmplare, ea fiind o prostituată plătită de şeful lui. Pentru a-i dovedi că nu îi pasă de trecutul ei, Clarence o ia de nevastă şi vrea să regleze conturile cu peştele ei. Clarence îl omoară şi fuge cu o valiăa în care credea că se află hainele proaspetei sale soţii. Când o deschide însă, are o mare surpriză: înăuntru se aflau droguri, iar mafia este pe urmele lor pentru a-şi recupera marfa.

18. La Belle et la Bête (1946)
 

 • Regizor :  Jean Cocteau
 • Distribuţie : Jean Marais, Josette Day
 • Replică Celebră : ‘Love can turn a man into a beast. But love can also make an ugly man handsome.’

Sinopsis : Un negustor urmează să platească cu viaţa pentru vina de a fi cules un trandafir din gradina Bestiei, un monstru cu trup de om şi chip de fiară. Gata să se sacrifice pentru tatăl său, fiica negustorului se întoarce să primească pedeapsa în locul acestuia. Dar Bestia, care se dovedeşte a fi un prinţ fermecat, se îndrăgosteşte de fată şi o cere în căsătorie.

17. Wild at Heart (1990)
 

 • Regizor : David Lynch
 • Distribuţie : Nicolas Cage, Laura Dern
 • Replică Celebră : ‘The way your head works is God’s own private mystery.’

Sinopsis :  Lula Fortune şi Sailor Ripley sunt doi tineri care se iubesc, dar pe care autoritaraşsi dominatoarea mamă a fetei pe nume Marietta Fortune încearcă să-i despartă cu orice preţ, inclusiv angajând un asasin care sa îl injunghie pe Sailor şi pe care acesta din urma îl omoară în legitimă apărare, ajungând însă la inchisoare. După eliberarea băiatului, Sailor şi Lula decid să fugp la New Orleans, în California, dar mama Lulei îi trimite pe urmele lor pe detectivul particular Johnnie Farragut şi pe asasinul plătit Marcelles Santos.
Rămănând fără bani, Sailor Ripley îl caută pe un vechi camarad al său – Bobby Peru, care îl determină să participe împreună cu el la jefuirea unei bănci, acţiune în cursul căreia Bobby împuşcă doi funcţionari şi îi dezvaăuie lui Sailor că a primit însărcinarea de a-l omori şi pe el, lucru pe care încearcă să îl ducă la bun sfârşit, fiind însă întrerupt de intervenţia salutara a şerifului. Condamnat din nou la 5 ani de închisoare, Sailor Ripley află cu uimire la eliberare că iubita lui Lula i-a născut un băiat în timpul detenţiei sale şi, după un moment de ezitare în care are impresia că nu este demn de dragostea femeii şi a fiului lor, hotărăşte să nu renunţe la lucrurile frumoase din viaţa lui.

16. Badlands (1973)
 

 • Regizor : Terrence Malick
 • Distributie : Martin Sheen, Sissy Spacek
 • Replică Celebră : ‘Little did I realise that what began in the alleys and backways of this quiet town would end in the Badlands of Montana.’

Sinopsis :  Kit este un tânăr care se pregăteşte de o viaţă nouă. El este îndrăgostit de frumoasa Holly. Insă, ei întâmpină o puternică opoziţie din partea lui Mr. Sargis, tatăl fetei, legată de relaţia celor doi. In timpul unei asemenea dispute, Kit se enervează şi-l omoară pe Sargis. Holly decide să se alieze cu Kit, motiv pentru care, fug împreună şi se ascund. Ei sunt căutaţi de şerif şi mai mulţi vânători de recompense. Kit şi Holly îşi trăiesc povestea de iubire, până în momentul în care sunt descoperiţi de un vânător de recompense. Normal, singura lor şansă, este să dispară din nou. Cei doi, fac acest lucru, dar nu înainte de a-l ucide pe cel ce-i găsise. Plecarea lor, însă e observată şţi de alte persoane, iar fugarii vor face totul pentru a-şi salva viaţa şi să-şţi păstreze libertatea şi iubirea,la fel ca şi urmăritorii lor.

15. Letter from an Unknown Woman (1948)
 

 • Regizor :  Max Ophüls
 • Distribuţie : Joan Fontaine, Louis Jourdan
 • Replică Celebră :  ‘If only you could have shared those moments, if only you could have recognised what was always yours, could have found what was never lost. If only…’

Sinopsis : Filmul este realizat în principal în Viena, la începutul anilor 1900. Pianistul Stefan Brand (Louis Jourdan) soseşte acasă cu câteva ore înainte de participa la un duel în care ar fi avut puţine şanse de a supravieţui. Deşi iniţial el a acceptat provocarea, el are intenţia de a se sustrage duelului şi de a părăsi oraşul. Înainte de a pleca, el citeşte o scrisoare primită în acea noapte, care începe cu “de către dată când am citit acest lucru ar putea fi mort.”, care ii aduce mari revelatii cu privire la viata sa.

14. The Reader (2008)
 

 • Regizor : Stephen Daldry
 • Distribuție : David Kross, Ralph Fiennes, Kate Winslet
 • Replică Celebră : ‘I’m not frightened. I’m not frightened of anything. The more I suffer, the more I love. Danger will only increase my love. It will sharpen it, it will give it spice. I will be the only angel you need. You will leave life even more beautiful than you entered it. Heaven will take you back and look at you and say: Only one thing can make a soul complete, and that thing is love.’

Sinopsis : “The Reader” este inspirat de romanul lui Bernhard Schlink, publicat în 1995, care are la bază povestea unei aventuri dintre un adolescent şi o femeie mai în vârstă.
Atunci când adolescentul de 15 ani Michael Berg se îmbolnăveşte de scarlatină şi se prăbuşeşte pe stradă, este salvat şi condus până acasă de către Hanna Schmitz, o femeie misterioasă de doua ori mai în vârstă decât el. După ce intră în convalescenţă, tânărul o caută pe străină ca să îi mulţumească pentru ajutorul acordat şi între cei doi începe o aventură amoroasă pasională şi intensă, care se termină brusc în momentul în care Hanna dispare fără nicio explicaţie din viaţa lui Michael.
Opt ani mai târziu, în Germania de dupa cel de-Al Doilea Război Mondial, Michael Berg – devenit student la drept şi urmărind cu interes procesele naziştilor acuzaţi de crime de război – o reîntâlneşte în împrejurări extrem de diferite pe fosta lui iubită, care i-a frânt inima şi l-a părăsit într-o stare de confuzie totală. Acum Hanna Schmitz este judecată pentru o crimă hidoasă şi, întrucât refuză să se apere la proces, Michael începe să suspecteze faptul că femeia pe care a iubit-o cu aproximativ o decadă în urmă ascunde un secret pe care îl consideră mai ruşinos chiar şi decât crima.

13. Gone with the Wind (1939)
 

 • Regizor :  Victor Fleming
 • Distribuţie : Vivien Leigh, Clark Gable
 • Replică Celebră : ‘Frankly, my dear, I don’t give a damn.’

Sinopsis : “Filmul care a schimbat pentru totdeauna istoria cinematografică a Hollywood-ului”, aşa cum a fost supranumit de către criticii de specialitate, “Pe aripile vântului” este ecranizarea romanului cu acelaşi nume semnat de Margaret Mitchell. Câştigător a 9 Premii Oscar printre care şi cele pentru cel mai bun film, cea mai bună actriţă într-un rol principal şi cel mai bun regizor, filmul a marcat generaţii întregi de consumatori de film de lung-metraj de bună calitate.
Acţiunea acestui film clasic spune povestea iubirii  între Scarlett O’Hara şi Rhett Butler în timpul unuia dintre cele mai importante momente din istoria Americii, Răboiului Civil. Este povestea unei femei egoiste care nu vrea să-şi recunoască sentimentele faţă de bărbatul pe care-l iubeşte. Acest orgoliu se întoarce în final împotriva ei şi îl pierde pe cel pe care l-a iubit întotdeauna.
Pentru rolul lui Scarlett O’Hara au fost intervievate 1 400 de actriţe dintre care doar 400 au fost audiate interpretând anumite scene din film. Nici când au început filmările, regizorul nu se hotărâse la actriţa care va interpreta rolul personajului principal feminin, iar pe Vivien Leigh a cunoscut-o la câteva săptămâni de la inceperea filmărilor şi aceasta întâlnire a fost hotârâtoare. Bette Davis a refuzat rolul principal, deoarece a crezut că va juca alături de Errol Flynn cu care ea refuza să joace.
La o lună după publicarea cărţii “Pe aripile vântului”, producătorul filmului David O. Selznick a cumpărat drepturile pentru ecranizarea ei chiar de la Mitchell cu o sumă fără precedent pentru vremurile acelea, 50 000 de dolari. Pentru desăvârşirea capodoperei cinematografice, Leigh a lucrat 125 de zile şi a primit pentru acestea 25 000 de dolari, iar Gable a muncit doar 71 de zile pentru care a primit însă 120 000 de dolari.
Chiar dacă Clark Gable era considerat unul dintre cei mai atrăgători bărbaţi ai acelui an, Vivien Leigh i-a cam distrus această reputaţie afirmând iî faţa unor ziarişti că nu i-au plăcut deloc scenele în care ea trebuia să se sărute cu Clark, “deoarece acesta avea o respiraţie foarte urât mirositoare”, a afirmat actriţa.
Filmul a beneficiat de contribuţia mai multor regizori, pe lângă Victor Fleming care a fost şi premiat cu un Oscar pentru cel mai bun regizor, au mai participat la crearea filmului George Cukor, Sam Wood şi chiar Alfred Hitchcock.

12. WALL-E (2008)
 

 • Regizor: Andrew Stanton
 • Distribuție :  Ben Burtt, Elissa Knight, Jeff Garlin
 • Replică Celebră :  ‘Beep, beep, beep…’

Sinopsis : Wall-E este povestea ultimului robot de pe Pământ. Acţiunea are loc în jurul anului 2700, iar datorită consumului imens şi necontrolat, Pământul a fost acoperit complet de gunoi. Iar pentru a face curăţenie, toată lumea a trebuit să plece de pe planetă şi să lase în loc milioane de roboţi ce aveau misiunea să cureţe gunoiul şi să facă Pământul locuibil încă o dată.
Insă programul a eşuat cu excepţia unui singur robot ce continuă să-şi facă liniştit treaba. Totuşi povestea nu este una SF ci mai degrabă una de dragoste.Wall-E se îndrăgosteşte de EVE, o probă ce coboară pe Pământ pentru a verifica starea mediului. EVE îşi dă seama că roboţelul a descoperit cheia supravieţuirii planetei şi fuge înapoi spre noua casă a oamenilor pentru a comunica vestea cea bună.
Micul roboţel, mânat de dragostea pentru probă porneşte într-o călătorie prin galaxie în urmărirea acesteia. In această aventuăa a sa Wall-E nu călătorşste singur, fiind însoţit de o gaşcă de roboţi defecţi şi de un gândac.

11. Punch-Drunk Love (2002)
 

 • Regizor:  Paul Thomas Anderson
 • Distribuţie : Adam Sandler, Emily Watson
 • Replică Celebră :  ‘I have a love in my life. It makes me stronger than anything you can imagine.’

Sinopsis : Barry Egan (Adam Sandler) este un burlac ce deţine o companie de succes în domeniul său. El are nu mai puţin de şapte surori copleşitoare care-l ridiculizează şi îl abuzează emoţional cu regularitate. Din acest motiv duce o viaţă solitară, plină de furie şi resentimente. Într-o dimineaţă, el este martorul unui accident de maşină inexplicabil, ia un armoniu pe care-l găseşte pe stradă şi se întâlneşte cu Lena Leonard (Emily Watson), o colegă de serviciu cu una dintre surorile sale.
Lena se pare că ar fi aranjat special această întâlnire dintre ei după ce l-a văzut într-o poză de familie care îi aparţine surorii sale Elizabeth (Mary Lynn Rajskub). Pentru a face faţă singurătăţii, Barry sună la linia fierbinte, dar operatorul încearcă să scoată bani cu forţa şi trimite patru oameni, fraţi la rândul lor, să colecteze banii. Acest lucru complică relaţia de prietenie dintre el şi Lena, cât şi planul său de-a exploata o breşă dintr-o promoţie Healthy Choice.

10. Eternal Sunshine of the Spotless Mind (2004)
 

 • Regizor: Michel Gondry
 • Distribuţie: Jim Carrey, Kate Winslet
 • Replică Celebră ‘I’ve never felt that before. I’m just exactly where I want to be.’

Sinopsis: Joel (Jim Carrey) este şocat de faptul că prietena sa Clementine (Kate Winslet) şi-a şters din minte, la propriu, toate amintirile tumultoasei lor relaţii.
În disperare de cauză, Joel apelează la inventatorul ciudatei proceduri de “spălare” a creierului, Dr. Mierzwiak (Tom Wilkinson) şi îi cere acestuia să îi şteargă şi lui din memorie toate amintirile despre Clementine.
Insa pe masură ce amintirile sale dispar treptat, Joel începe să-şi redescopere dragostea pentru Clementine şi organizează o “evadare” din procedura pe care Mierzwiak şi asistenţii săi (Mark Ruffalo, Eljah Wood, Kirsten Dunst) se chinuie din răsputeri să o ducă la bun sfârşit.

9. Two Night Stand (2014)

 • Regizor : Max Nichols
 • Distribuţie : Miles Teller, Analeigh Tipton
 • Replică Celebră : ‘ I think you severely overestimate your ability to break hearts.’

Sinopsis : Pentru Megan şi Alec, doi tineri newyorkezi de douăzeci și ceva de ani, ceea ce ar fi trebuit să rămână o aventură de o noapte, fără implicații emoționale, se transformă în dezastrul de a doua zi dimineața. Când întreg orașul este paralizat de un viscol puternic, cei doi, rămași captivi în apartamentul înghesuit, brooklinez al lui Alec, sunt puși în situația, oarecum forțată, de a se cunoaște dincolo de convențiile unei simple aventuri. Marcând debutul regizoral al lui Max Nicols, “O aventură de două nopți” este o comedie erotico-romantică despre (re)găsirea iubirii în era digitală.
La câteva luni după absolvirea facultății , Megan este șomeră, fără iubit si fără niciun chef de-a ieși din casă. Suferind din dragoste, în urma ruperii logodnei cu cel care urma să-i fie soț, ea privește idilele virtuale cu destul de mult dezinteres. Dar întâlnirea întâmplătoare cu fostul ei prieten și actuala lui parteneră, precum și insistențele colegei sale de cameră, Faiza, o vor determina pe Megan să-i dea o întâlnire “oarbă” lui Alec, un tip draguț și amuzant, pe care l-a cunoscut pe internet, autoinvitându-se la el acasă, pentru prima ei aventură de o noapte. A doua zi dimineața, într-o atmosferă de calamitate naturală, deloc romantică , tânăra încearcă discret să plece, dar descoperă că tot orașul este paralizat de o cădere masivă de zăpadă, care nu dă semne că s-ar opri.
Neputând părăsi clădirea, Megan se adăpostește cu stângăcie alături de Alec, și el crispat. Nevoiți să petreacă împreună încă o zi și o noapte , prima lor conversație reală, față în față, oscilează între tachinare și ciondăneală, pe masură ce chimia virtuală, apărută inițial între ei, se reintensifică în plan real. Evaluându-și reciproc IQ-ul erotic, cei doi conștientizează șansa unică de a trăi de fapt o lecție de viață, care i-ar putea maturiza. Însă, exact în momentul în care ceva deosebit pare să se înfiripe între ei, Megan descoperă un secret șocant despre Alec, ceea ce ar putea pune punct relației lor, încă înainte ca aceasta să fi depașit ușa dormitorului.

8. The Apartment (1960)
 

 • Regizor : Billy Wilder
 • Distribuţie: Jack Lemmon, Shirley MacLaine
 • Replică Celebră:  ‘That’s the way it crumbles… cookie-wise.’

Sinopsis: Bud Baxter este un funcţionar care doreşte să urce pe scara succesului într-o firmă mare de asigurări din New York, o faţă comună între alţi 30.000 de funcţionari. Insă el descoperă o cale rapidă pentru succes iîn cadrul corporaţiei – închiriază apartamentul în care stau directorii pentru a avea unde să meargă cu amantele. Tot timpul trebuie să rezolve cu rămăşiţele lăsate în urmă după aceste vizite, doar că într-o noapte în urmă rămâne o problemă majoră.

7. Brokeback Mountain (2005)

 • Regizor: Ang Lee
 • Distribuţie: Jake Gyllenhaal, Heath Ledger, Michelle Williams, Anne Hathaway
 • Replică Celebră:  ‘I wish I knew how to quit you.’

Sinopsis: Brokeback Mountain este o poveste de dragoste americană. In peisajul încântător al statelor Wyoming şi Texas, filmul spune povestea a doi tineri – Ennis Del Mar (Heath Ledger) şi Jack Twist (Jake Gyllenhaal) – care se întâlnesc în vara anului 1963, şi care vor avea o legătura pe viaţă, ale cărei complicaţii, bucurii şi tragedii sunt dovada rezistenţei şi puterii dragostei.

6. Harold and Maude (1971)
 

 • Regizor: Hal Ashby
 • Distribuţie: Ruth Gordon, Bud Cort
 • Replică Celebră: ‘Oh, Harold, that’s wonderful. Go and love some more.’

Sinopsis: Harold este un tânăr deprimat in varsta de 20 de ani, care e obsedat de moarte si-si petrece timpul mergand la inmormantari. La un astfel de eveniment o intalneste pe Maude, o doamna de 79 de ani, care are o pasiune nebuna pentru viata. Prietenia celor doi ii va schimba lui Harold intreaga viziune asupra vietii.

5. Annie Hall (1977)
 

 • Regizor: Woody Allen
 • Distribuţie: Diane Keaton, Woody Allen
 • Replică Celebră: ‘Don’t knock masturbation. It’s sex with someone I love.’

Sinopsis: După ce se desparte de iubita lui, nevroticul Alvy Singer, comediant, porneşte într-o călătorie conştientă a amintirilor sale despre relaţia lui cu Annie Hall. El încearcă astfel să descopere ce a cauzat despărţirea dintre ei. Modalitatea de a călători pe acest drum diferă de la scenă la scenă, astfel că Alvy se adresează direct camerei de filmat, întră în povestirea altor persoane, foloseţte animatia. Filmul poate reprezenta un interesant “document” istoric despre dragoste în anii ’70.

4. In the Mood for Love (2000)
 

 • Regizor: Wong Kar-Wai
 • Distribuție: Tony Leung Chiu Wai, Maggie Cheung
 • Replică Celebră: ‘Feelings can creep up just like that. I thought I was in control.’

Sinopsis: Acţiunea filmului “In The Mood For Love” are loc în Hong Kong, în anul 1962. Chow, editorul unui ziar local, închiriază o cameră în aceeaşi clădire unde se mută şi Su Li-zhen. Ambii sunt căsătoriţi, însă soţii acestora sunt mai tot timpul plecaţi. Astfel cei doi devin prieteni. Totul merge bine între Chow şi Su Li-zhen, ei descoperă împreună lucrurile pe care le au în comun. Patru ani mai târziu, când se reîntorc în vechea clădire, nu vor mai găsi ce a fost odată, totul este doar amintire.

3. Grease (1978) 
 

 • Regizor: Randal Kleiser
 • Distribuție: John Travolta, Olivia Newton-John
 • Replică Celebră: “Men are rats, listen to me, they’re fleas on rats, worse than that, they’re amoebas on fleas on rats. I mean, they’re too low for even the dogs to bite. The only man a girl can depend on is her daddy.”

Sinopsis: John Travolta şi-a confirmat poziţia de cea mai versatilă şi magnetică prezenţă cinematografică a deceniului, în această versiune pentru marele ecran a piesei de succes Grease. Cântăreaţa Olivia Newton-John şi-a făcut debutul în cinematografia americană în rolul lui Sandy, fata naivă iubită de Travolta. Distributţa acestui musical reprezentativ despre fabuloşii ani ’50 e impresionantă şi include o multitudine de nume sonore.
Grease nu e doar o privire nostalgicã aruncatã acelui deceniu. E un omagiu muzical plin de energie, adus epocii rock’n’roll-ului.

2. Brief Encounter (1945)
 

 • Regizor: David Lean
 • Distribuţie:  Celia Johnson, Trevor Howard
 • Replică Celebră: ‘This misery can’t last… Not even life lasts very long.’

Sinopsis: În timpul unei seri liniştite alături de soţul sau, o femeie revede în gând întâmplările care au apropiat-o pentru foarte puţină vreme de un alt bărbat. Retrospectiva este convenţională, decupând cronologic, fără transfigurare subiectivă, cursul obiectiv al întâmplărilor, iar tentativele de a transcrie visurile vagi de fericire ale eroinei sunt artificiale şi copilăreşti ( femeia se vede dansând sub candelabre sau călătorind pe puntea unui vapor de lux, în supraimpresiuni şi imagini ce amintesc de fotografiile de reclamă). Numai în câteva scene Lean reuşeşte să redea în mod sensibil adevărul stării de spirit reprezentante – de pildă atunci când traduce exasperarea femeii într-un şir de cadre groteşti ale guralivei vecine de compartiment. Orăşelul de provincie cu străzile, pieţele, magazinele şi cinematografele sale, şi mai ales gara şi sala de aşteptare care constituie principalul loc de întâlnire al îndrăgostiţilor, sunt spaţii vii, compuse cu deosebit simt poetic. Mica lume banală, senină, puţin ridicolă şi mulţumită de sine, în mijlocul căreia se consumă timida iubire a acestor oameni maturi şi foarte obişnuiţi, trăieşte pe ecran o multitudine de vibraţii subtile.

1. Casablanca (1942)
 

 • Regizor: Michael Curtiz
 • Distribuţie:Humphrey Bogart, Ingrid Bergman
 • Replică Celebră : ‘We’ll always have Paris.’

Sinopsis: Film splendid, de referinţă în cinematografia mondială, distins cu trei Premii Oscar (pentru cel mai bun filmcel mai bun scenariu şi cea mai bună regie) şi nominalizat la încă cinci importante categorii (muzica lui Max Steiner, montaj, imagine şi interpretare masculină în rol principal şi în rol secundar).
Un film care place din ce în ce mai mult cu fiecare noua re-vedere şi al cărui lait motiv muzical ajunge să obsedeze spectatorul. Într-un bar din Casablanca, doi foşti amanţi se reîntâlnesc într-o conjunctură care îi sileste să pună pe primul plan nu sentimentele, ci datoria. E război. Intrarea trupelor germane în Maroc e iminentă.
Americanul Rick Blaine a reuşit să facă rost de hârtiile necesare pentru ca două persoane să poată lua avionul către Lisabona. Când însă află că femeia după care încă suferă, Ilsa Lund, este la Casablanca, acum măritată cu un marcant lider ceh, Victor Laszlo, căutat de nazişti, Rick rămâne încă o dată fără ea; de data asta, el este cel care decide.
Nu ne putem inchipui acest film cu alţi protagonişti; şi totuşi, trebuie ştiut că puţin a lipsit ca în rolul lui Rick să fie distribuit Ronald Reagan (ajuns ulterior preşedintele Statelor Unite), şi nu Humphrey Bogart, iar Ann Sheridan să o joace pe Ilsa în locul actriţei suedeze Ingrid Bergman.

Prima parte a topului o găsiți aici.

Written by

546   Posts

“Because we all need to believe in movies, sometimes.”
View All Posts
Follow Me :

One thought on “100 de filme romantice: cele mai frumoase poveşti de iubire pe care trebuie să le vezi (II)

Lasă un răspuns