[Cronica de film] Miss Peregrine's Home for Peculiar Children (2016)

Come with me. There’s a place I go when I want to be alone.

Filmul Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children, in regia lui Tim Burton este un hibrid interesant de filme si efecte.
Avertisment: daca o sa mergeti cu copiii, trebuie sa ii tineti de manute, pentru ca filmul acesta e un hibrid de “Cronicile din Narnia”, “Edward Scissorhands” si “Harry Potter”.
O sa va zic si de ce:

 • pentru partea similara din “Cronicile…” cand se trece din “apa” in “camera secreta” a Emmei se face ca trecand in alta lume in alt spatiu.
 • pentru motivul cu “Edward…” – ca are o atmosfera intunecata, destul de brutala (Gaunosii mananca ochi de copii ca sa fie “in forma umana” si culmea au mainile in forma de …clesti!
 • sunt mai multe asemanari cu “Harry Potter..”: Miss Peregrine trece din forma umana in pasare – cum facea tanti profesoara la orele de Metamorfozari din Harry Potter (si Hermione reusea sa faca asta); intoarcerea timpului – iar aici i se zice “bucla temporala” – prin care poti controla timpul (asa cum facea Hermione in partea a-III-a din Harry Potter si reusea sa ajunga la toate orele, desi avea mai multe in acelasi timp), Jake mi se pare un Harry Potter la fel de neindemanatic – unul cu bagheta magica si nea Jake cu arbaleta aia cu care trebuie sa omoare Gaunosii (adica acele fiinte care sunt intre vii si morti pentru ca.. experiment esuat Barron (Samuel Jackson varianta negativa …)). Gaunosii mi s-au parut niste Dementori amestecati cu cine stie ce personaj din Spiderman.

Nu stiu cum sa va zic, dar ma asteptam la altceva. Cu totul altceva. Adica mie imi plac filmele lui Tim Burton, insa risca sa se repete – ca personaje negative, ca personaje masculine, ca … tipologie feminina “pozitiva” si tot asa.

Va spun sincer: mie Eva Green nu ma da pe spate cu ochii verzi sau cu sanii albi sau cu zambetul fals. Nici ca personaj negativ (“300 – Ascensiunea unui imperiu” (ARTEMISIA), “Kingdom of heaven” (Sibylla) etc) nici pozitiv. Nu mai spun de rolul cu care si-a inceput “actoria” – anume “The Dreamers” – acel trio bolnavicios intre doi frati (ea si cu “frati-su”) de il imbrobodesc “erotic” si nu numai pe Matthew… Pentru mine.. e o oroare sa o vad.

Insa la film m-am dus pentru idee si efecte speciale- nicidecum sa arunc cu rosii in Eva.
Unele efecte sub regia lui Tim au fost reusite, altele vi le-am explicat deja ca le mai gasiti pe undeva sau sunt exagerate – insa who cares, right?

Parti bune in film?

 • Trecerea dintr-un spatiu real in cel fantastic,
 • prietenia,
 • nebunul pozitiv (si orgolios) Enoch (unde punea inima prindea viata!) – care pana la urma e un prieten bun,
 • desi se zice de nspe ori ca “esti neobisnuit”, iar Jake “eu nu sunt neobisnuit!” in film, faptul ca pana la urma,  Jake isi da seama ca nu e obisnuit – nha ca se ia…de pe clanta!- si accepta asta.

In afara motivelor cu “mi-a placut” si pe langa “asemanari” sa va zic si motivele de ce nu mi-a placut sau impresionat filmul “Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children”:

 • in carte – am apucat putin sa ma uit si prin carte varianta online (cat timp faceam recenzia si imi cautam cuvintele) e invers la faza cu puterile – Emma e cea cu focul si Olive e cea cu aerul … ? pentru ca asa .. n-a gasit altceva. “de parca nu tot aia trebuia sa faca?”
 • E PREA dark – varianta intunecata de fantasy. adica exact cum am inceput cu avertismentul: trebuie sa va tineti copiii de mana. pare mai degraba un fantasy pentru adulti. sau cei cu inima puternica.
 • rolul sters al mamei lui Jake. e dubios. Adica incepe sa comenteze ca “Vaai..Jake e sensibil dupa pierderea bunicului, n-ar trebui sa mearga..”, cand sunt 3 tipi care zic opusul – si mai ales psihiatrul (care era tocmai Barron (BARRON?? ce nume!) da inapoi. ce sa mai zica, nu? sau de ce nu vine pana la urma si ea in Scotia?
 • in realitate Jake pare destul de emo kid asa. La petrecerea cu rudele saluta si se baga in camera. nene.. stii…? oamenii n-au venit in Florida sa te inchizi in camera de ziua ta…?! nu? adica… ?? oricat de “neobisnuit” esti…
 • Jake e amestecul de Frodo (ca ochi) si neindemanarea lui Harry Potter. Ceea ce … repetat deja … tinde sa bata pasul pe loc.
 • fetele sunt mai “speciale” (6 la numar) fata de baieti (3). so raport pe sexe 6:3 sau 2:1.
 • Horace – tipul care “are viziuni” e dubios – nu stiu cum e in carte, insa in film e ambiguu. si nu stiu de ce, dar parca acest fel de personaj cu aceasta putere era mai folositor echipei/ “familiei”. aici e sters. sau parca apare doar sa zica “frumoasa camasa”. adica..??
 • Intre Fiona (fata care poate controla partea botanica (cel putin la partea cu crescut in lungime si aparut iedera) si Claire (care are dinti la spate si mananca si musca si…?!) o aleg clar pe Fiona. mai putin creepy. Repet, e personala recenzia pe alocuri, dar …

Previzibil? este. Mai ales cand el devine “addicted” de “noua” casa/familie.Efecte? desi pare cel mai inchegat film – fata de obisnuitele filme cu Johnny si cu Helene PE ACEEASI TEMATICA-, parca apasa aceeasi pedala pentru unele personaje, “goliciunea” copilului invizibil (Milo) e deja obsitoare la un moment dat – ca replici si ca fapta… un 7.
E un film la care trebuie fie sa fii calm fie sa te agiti. Insa in ambele o sa fii prezent in film. Ceea ce e un plus. 7.5 la final, insa cred ca putea sa fie mai bine – sau mai rau (deopotriva).

Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children intra in cinematografe din 30 septembrie, distribuit de Odeon Film.

Articol scris de Simona Simionescu

Uneori gandurile vorbesc in locul meu. Alteori, faptele. Insa dincolo de toate, raman inima si mintea indreptate spre oameni. vad in arta un mijloc de exprimare in care omul ar trebui sa se regaseasca. Ma gasiti pe blogul meu Bazar dar si pe Facebook

Written by

543   Posts

“Because we all need to believe in movies, sometimes.”
View All Posts
Follow Me :

Lasă un răspuns