Cronica de film: Ben-Hur (2016)
- Regia: Timur Bekmambetov
- Scenaristi: Keith Clarke, John Ridley
- Distribuție: Jack Huston, Toby Kebbell, Rodrigo Santoro, Nazanin Boniadi, Ayelet Zurer, Morgan Freeman
- Distribuitor: CineForum
- Dată lansare: 19 august 2016
- Sinopsis: Judah Ben-Hur (Jack Huston) pierde totul dupa ce fratele sau adoptiv, Messala Severus (Toby Kebbell), acum ofiter in armata romana, se intoarce in Ierusalim si acuză tânărul prinț de trădare. Avand titlul retras si despartit de sotia lui Esther (Nazanin Boniadi) si familia, Ben-Hur va trebui sa indure sclavia in galerele de razboi umane. Atunci cand soarta ii aduce pe fratii instrainati intr-o epica si mortala cursa cu carele, Ben-Hur primeste sansa de razbunare asupra omului care i-a distrus viata.
Recenzie
Toti au auzit despre originalul Ben-Hur din 1959, filmul ce este dat la TV in fiecare zi de Paste. Timpul lui original este de 3 ore jumate insa de obicei este mult mai lung si/sau editat pentru TV. Este de inteles de ce lumea nu va urmari un film de 5 ore din 1959 in ziua Pastelui. Acum chiar nu e Pastele insa aici avem parte de o mica doza de Ben-Hur in doar 2 ore. De ce s-au decis sa refaca asta? Cine stie, insa sa refaci ceva in ziua de azi e mare lucru. Unii dintre voi stiu deja povestea, insa pentru cei care nu o stiu, cel putin aici, este vorba despre niste frati pe nume Judah Ben-Hur (Huston) si adoptivul Messala Severus (Kebbell). Dupa ce este tradat de Messala, Judah se separa de sotia si familia lui si devine sclav. Pentru a isi apara libertatea si pentru a avea sansa razbunarii impotriva lui Messala, el trebuie sa concureze impotriva lui intr-o mortala cursa cu carele. Parcela practic duce până la acest lucru. Diferenta in timpul de rulare a fiecarui film o reprezinta probabil scoaterea unor lucruri intre, reprezentate de inaintari in timp. Filmul incearca sa restabileasca relatia dintre Judah si Messala prin a empatiza cu diferentele de educatie si credinta. Acest lucru a fost menit să prefigureze ce se va întâmpla în mod inevitabil, mai târziu, dar acest lucru nu a funcționat destul, pentru că nu a fost suficient de o divizare. Filmul nu le-a fost suficient dedicat, multe scene fiind grabite. Judah si Messala sunt cele doua personajeprincipale care s-au evidentiat in interactiunile cu ceilalti. Acest lucru a făcut ca confruntarea lor inevitabilă sa nu fie cu foarte mult sens și mai greu de înțeles.
Acesta a scos de asemeni si impactul din confruntarea finala. Filmul a vrut doar sa arate cursa nebuna cu care astfel incat a sarit foarte mult din partea in care Judah a fost sclav. Practic nu putem vedea partea grea pe care el a trebuit sa o treaca din moment ce se sare din momentul in care a inceput si momentul in care s-a sfarsit perioada in care el a fost sclav pe vapor. Aceste scene de pe vapor trebuiau neaparat vazute deoarece ei au facut o foarte buna treaba, creand o stare de intuneric si claustrofobie. Acest lucru a fost subliniat și mai mult prin întinderea pură din mai multe priviri din afara printr-o mică fereastră de mai jos, făcându-l să se simtă chiar mai mic în comparație cu ceea ce era în jurul lui. Acest lucru a făcut momentul distrugerii navei sa aibe un impact foarte puternic, vazand cum rapitorii lui intalnesc moartea.
Acest moment al vietii il conduce pe Judah catre un barbat pe nume Ilderim (Morgan Freeman). El devine mentor al sortii lui Judah intrucat Judah are cunostinte despre cai iar Ilderim despre cursele de care. Vazand asta foarte utila, ei formeaza un parteneriat. Avandu-l pe Freeman in rolul de mentor batran nu este ceva extraordinar pentru el intrucat a facut asta de nenumarate ori. Este un actor mare insa lasa foarte usor impresia ca el a fost cooptat intrucat nu avea pe cine altcineva sa puna in acest rol. Chiar și asa, era doar ceva despre el, care a făcut să se simtă afara din loc. Avem versiunea proprie a lui Isus interpretat de Rodrigo Santoro. El a apărut doar în câteva scene. Filmul nu a mers prea departe cu Isus servind in nici un alt scop decât să il învețe pe Iuda bunătate și iertare prin faptele sale aleatorii de bunătate. In ciuda acestui fapt, va fi totuși greu să aibă grijă despre el.
Punctul culminant al filmului este cursa carelor. Acesta a fost singura parte interesanta din acest film. A fost distractiv de vazut. Vazand ca majoritatea filmului alearga spre acest punct, aceasta secventa a fost foarte bine trasa si s-a simtit mult mai realistic decat cateva elemente CGI aici si acolo. Faptul ca stiam deja foarte mult cum se va incheia nu a eliminat din intensitate. Ar fi fost dragut sa fi vazut mai mult. Partea urata a filmului ar trebui sa fie scenariul. Prea mult dialog devine plictisitor sau rau, iar intriga lasa de dorit. Acesta a avut un efect asupra rolului care a fost aproape cel mai bun, insa aceasta doar din cauza scenariului.
Per total, cursa cu care a fost cel mai excitant moment al filmului, insa continuarea spre el a fost grabita fara a ne da sansa de a ne conecta cu personajele povestii.
”Ben-Hur’‘ intra in cinematografe din 19 august si este distribuit de CineForum in format 3D şi IMAX 3D.
Trailer