[Cronica de fim] – Alita: Battle Angel (2019)

Ideile preconcepute nu au fost niciodata benefice. Eu, din pacate, nu pot rezista si citesc cateva recenzii inainte de a vedea un film. Recunosc ca acestea ma influenteaza intr-o anumita masura si imi pozitioneaza bara asteptarilor cu care incep vizionarea filmului respectiv. In cazul Alitei, informatiile pe care le aflasem erau doua la numar, si acestea vitale: efectele vizuale sunt foarte bune, insa povestea lasa de dorit (nu am vrut nici sa aflu prea multe, ca nu cumva sa scape si un spoiler printre crapaturi).

Asadar, m-am asezat pe scaun avand bara sus-mentionata amplasata ferm in zona „macar o sa vad ceva frumos”. Si totusi, filmul a reusit saritura, ba chiar mi-a depasit cu mult asteptarile. Punctul cel mai slab mi s-a parut a fi Keean Johnson, actorul care l-a jucat pe Hugo, interesul romantic al protagonistei noastre. Nu linia narativa si replicile personajului au fost problema, ci capacitatea actorului de a le evoca in anumite scene. Fiind primul proiect cinematografic de anvergura al acestuia cred este de inteles, insa consider ca echipa de casting putea gasi un actor mai talentat.
La polul opus s-a aflat personajul titular, Alita, un cyborg realizat in intregime pe calculator, la baza acestuia stand desigur performace capture-ul lui Rosa Salazar. Si ce performance! In ultima decada, The Uncanny Valley (pasul pe care trebuie sa il faca efectele vizuale pentru a ne pacali ca ceea ce vedem in fata ochilor este real) s-a tot umplut, incet dar sigur. De la felul realist in care se reflecta lumina in anumite scene, pana la captura emotiilor si a diverselor grimase ale fetei. Pot spune ca acest film m-a adus pe marginea vaii, intrucat observam expresii atat de subtile pe o fata artificiala incat pret de cateva secunde chiar uitam ca nu este reala. Desigur, doar pentru a fi readus la realitate brusc pentru ca nu am ajuns inca acolo, cu tehnologia, dar sunt optimist si cred ca nu mai avem mult. Sunt curios in cat timp vor ajunge la urechile membrilor Academiei intrebari ca: „Nu ar merita actorul din spatele personajului animat un premiu pentru performanta deosebita pe care a realizat-o?”

Filmul are actiune din plin (daca v-a placut scena pod-racing-ului din Star Wars Episode 1 – The Phantom Menace, tineti-va bine!), dar pentru ca suntem in luna februarie…si romantism. Aici am simtit insa contrastul dintre un personaj artificial jucat foarte bine de actrita „din spatele punctelor” si un actor real, dar la inceput de cariera.

Nu am de gand sa scriu niciun alt detaliu legat de poveste, consider ca cel mai bine va formati parerea vizionand filmul, pe care vi-l recomand cu draga inima.

Nota: 8/10
 
Filmul Alita: Battle Angel intra in cinematografe de vineri, 15 februarie, distribuit de Odeon Film.

Articol scris de Victor Stefanescu

Written by

543   Posts

“Because we all need to believe in movies, sometimes.”
View All Posts
Follow Me :

Lasă un răspuns