Actorii George Mihaita si Vladimir Gaitan, omagiati la Gopo 2018

Actorii George Mihaita si Vladimir Gaitan vor fi omagiati cu Premiul pentru Intreaga Cariera in cadrul celei de-a 12-a editii a Galei Premiilor Gopo. Evenimentul va avea loc pe 27 martie, la Teatrul National I.L. Caragiale din Bucuresti.
La 50 de ani de la inceperea filmarilor la “Reconstituirea” (regia Lucian Pintilie), actorii George Mihaita si Vladimir Gaitan vor fi distinsi cu Premiul pentru Intreaga Cariera in semn de recunostinta si apreciere pentru intreaga lor activitatea lor artistica. Filmul regizorului Lucian Pintilie, considerat unul dintre cele mai bune filme romanesti ale tuturor timpurilor, a reprezentat o rampa de lansare pentru cei doi actori, aflati pe atunci la primele lor roluri pe marele ecran, si totodata inceputul unei prietenii care dureaza de cinci decenii.
George Mihaita s-a nascut pe 23 septembrie 1948 si a absolvit Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica “Ion Luca Caragiale” in 1971, la clasa profesoarei Sanda Manu. Desi o mare parte din activitatea artistica si-a desfasurat-o la Teatrul de Comedie, al carui director este in prezent, actorul a mai jucat si pe scena Teatrului Bulandra si a Teatrului National din Bucuresti. Printre cele mai cunoscute roluri ale sale se numara Nano in “Volpone” de Ben Jonson, Trofimov in “Livada cu visini” de A. P. Cehov sau Titel in piesa “Poker” de Adrian Lustig. Activitatea sa cinematografica include peste 30 de filme, dintre care amintim “Brigada Diverse”, “Mama” (regia Elisabeta Bostan), “Ilustrate cu flori de camp” (regia Andrei Blaier), “Pentru patrie” (regia Sergiu Nicolaescu), dar si productii recente precum “Nunta muta” (regia Horatiu Malaele), “Undeva la Palilula” (regia Silviu Purcarete) sau, inca nelansatul lungmetraj al lui Stere Gulea, “Morometii 2”.
Vladimir Gaitan s-a nascut la 2 februarie 1947, la Suceava. A absolvit in 1970 Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica, sectia Actorie, clasa prof. George Carabin si Elena Negreanu, si a debutat pe scena Teatrului de Comedie, unde a realizat roluri memorabile in piese ca “Mutter Courage” de Bertholt Brecht, “Trei surori” de A.P. Cehov, “12 oameni furiosi” de Reginald Rose sau “Pierrot” de Molière. Dupa debutul cinematografic in “Reconstituirea”, au urmat roluri in filme precum “Caldura” (regia Serban Creanga), “Puterea si adevarul” (regia Manole Marcus), “Pe aici nu se trece!” (regia Doru Nastase), “Zbor periculos” (regia Francisc Munteanu) “Secretul lui Nemesis” (regia Geo Saizescu), “Omul zilei” (regia Dan Pita) sau “Detectiv fara voie” (Silviu Jicman).
In 2002, Vladimir Gaitan si George Mihaita au fost decorati cu Ordinul national Serviciul Credincios in grad de Cavaler, alaturi de alti actori, “pentru devotamentul si harul artistic puse in slujba teatrului romanesc, cu prilejul implinirii unui veac si jumatate de existenta a Teatrului National din Bucuresti”.
Unul dintre cele mai importante trofee, Premiul pentru Intreaga Cariera, a fost acordat la editiile precedente unor actori emblematici ai filmului romanesc: Ion Dichiseanu, Florin Piersic, Coca Bloos, Radu Beligan, Mitica Popescu, Iurie Darie, Ion Besoiu, Draga Olteanu-Matei, Marin Moraru, Jean Constantin.
 Gala Premiilor Gopo 2018 – editia a 12-a este organizata de Asociatia pentru Promovarea Filmului Romanesc, cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei, Babel Communications si Ministerului Culturii si Identitatii Nationale.

Written by

548   Posts

“Because we all need to believe in movies, sometimes.”
View All Posts
Follow Me :

Lasă un răspuns

Descoperă mai multe la Blogul unei cinefile

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura