[Cronica de film] – Jane Got a Gun (2016)

Recenzie

Jane Got a Gun este un western hollywoodian, in care omul normal devine erou prin ambitia si puterea de care da dovada, iar raufacatorii intregesc peisajul prin prezenta lor terifianta. In Jane Got a Gun gasim toate aceste lucruri din perspectiva unei tinere femei ce isi protejeaza familia si locul caruia ii spune cu drag acasa.
jane-got-a-gun-614116l
Jane Hammond (Natalie Portman) este mama si in acelasi timp sotie si se vede fortata sa devina capul familiei dupa ce sotul ei, Bill Hammond (Noah Emmerich), ajunge acasa impuscat de mai multe ori si prin urmare aproape mort. El este sigur ca atacatorii, o gasca denumita Bishop Boys, va veni dupa el sa termine ce nu au reusit sa duca la bun sfarsit. John Bishop (Ewan McGregor), liderul gruparii, doreste cu ardoare sa il omoare pe Bill pentru ca acesta a plecat din grupul lor pentru a o salva pe Jane din mainile lor.
In fata unui atac ce va avea loc cu siguranta, Jane actioneaza rapid si decisiv. Ea reuseste sa scoata gloantele din trupul lui Bill si sa il ingrijeasca asa cum trebuie, o trimite pe fiica lor la casa unui bun prieten si porneste in cautarea unor ajutoare. Faptul ca apeleaza la fostul ei iubit, Dan Frost (Joel Edgerton), un fost veteran ce a luat parte la Razboiul Civil, arata cat de disperata este situatia si ca este nevoita sa faca orice pentru a-si proteja casa si familia.
Actiunea filmului area loc in zona New Mexico in jurul anilor 1870. Dupa trei ani de asteptare ca Dan sa se intoarce acasa de pe front, Jane incepe sa il caute si asa da de gasca Bishop Boys. Crezand ca Dan a murit, se casatoreste cu Bill dupa ce acesta o salveaza din acea gasca de raufacatori.
Jane este o supravietuitoare, este desteapta si curajoasa. Toate aceste trasaturi sunt redate cu brio de catre actrita Natalie Portman. In acest film ea trage cu arma si se lupta cu baietii rai de parca s-ar fi nascut sa faca acest lucru. Orice ajutor primit de la Dan nu o face pe Jane mai putin decat o eroina.
Natalie Portman, desi este o femeie foarte delicata si finuta, este transformata aici intr-o mama si sotie fioroasa ce este dispusa sa faca orice sacrificiu pentru binele familiei. Desi nu dispune de forta bruta a lui Hilary Swank – Mary Bee Cuddy in The Homesman (2014) sau Hailee Steinfeld – Mattie Ross in True Grit (2010), curajul de care da dovada nu o lasa sa fie mai putin fermacatoare si admirabila. Gavin O’Connor, care a regizat mult laudatul film Warrior(2011), ne aduce prin acest film un western solid cu imagini foarte bine capturate si niste performante actoricesti remarcabile de catre Portman, Edgerton, sau McGregor.
Jane Got a Gun este un western ceva mai special povestit din punctul de vedere al unei femei, fara insa a deveni o caricatura feminista precum Sharon Stone in“The Quick and the Dead” (1995) si fara fatalismul exagerat din “The Homesman”. Cred ca merita sa primeasca ceva mai multa atentie pentru perspectiva din care este realizat. Daca iti plac filmele western sau te-ai saturat de celelalte genuri de film consider ca Jane Got a Gun merita o sansa, mai ales pentru distributia care a luat parte la realizarea sa.

Filmul intra in cinematografe de astazi, distribuit de OdeonFilm.

Trailer

Written by

544   Posts

“Because we all need to believe in movies, sometimes.”
View All Posts
Follow Me :

Lasă un răspuns