[Cronica de film] – Woman In Gold (2015)

Sinopsis: Maria Altman (Helen Mirren) o refugiată evreică ajunsă la bătrăneţe, vrea să readucă în familie o imagine a mătuşii sale, expusă într-un important muzeu din Viena. Doar că imaginea nu este altceva decât „Mona Lisa Austriei”, o pictura de-a lui Gustav Klimt devenită celebră. Tabloul a fost luat cu forţa de nazişti din casa familiei Altman, iar Maria a fost obligată să plece,lăsând în urmă tot ce a iubit. După zeci de ani ,ea e determinată să facă dreptate. Cu ajutorul unui tânăr avocat Randol Shoenberg (Ryan Reynolds) Maria Altman va da în judecată guvernul austriac pentru a recupera tabloul care o înfăţişează pe mătuşa ei.

Maria Altman e o doamnă cochetă şi glumeaţă, din New-York-ul lui 1998, care îşi pune în gând la înmormântarea surorii ei că trebuie cu orice preţ să recupereze ce i-a fost luat pe nedrept în timpul războiului. Iar pentru asta are nevoie de un avocat. Astfel ajunge pe mâna lui Randol, nepotul a doi compozitori austrieci renumiţi, care de abia a reuşit să se agajeze la o firma de avocatură. Aici le sare în ajutor şi jurnalistul Hubertus (Daniel Bruhl) care e conştient că austriecii nu vor renunţa aşa uşor la opera de artă care a devenit o emblemă a istoriei ţării. Maria se loveşte de refuzul Austriei, iar pentru a da în judecată ţara, aceasta ar trebui să fie multimilionară. Pe lângă asta, se redeschid rănile trecutului, odată cu vederea clădirii care cândva i-a fost casă.

Din punct de vedere al imaginii, elementele arhitecturale şi de design interior care recrează Viena lui 1938, nu creionează doar portretul familiei Mariei, ci aminteşte de preludiul îngrozitor al unui episod tragic din istorie. Jocul prezent-trecut, îmbinat cu caracterul mândru, dar plăcut al femeii, te fac să o compătimeşti şi să-i admiri puterea de caracter.

Woman in Gold e genul de film care porneşte de la o poveste reală, dar în care e zisă mult mai bine decât varianta originală, datorită actriţei din rolul principal. Nu ai cum să nu te alegi cu ceva de pe urma lui, măcar cu imaginile unor ani apuşi, distruşi de ambiţia şi ura naziştilor.

Written by

546   Posts

“Because we all need to believe in movies, sometimes.”
View All Posts
Follow Me :

3 thoughts on “[Cronica de film] – Woman In Gold (2015)

Lasă un răspuns