Cronica – Orizont (2015)

Marian Crișan despre film:
„Cu un scenariu inspirat de nuvela „Moara cu Noroc” de Ioan Slavici, Orizont nu îşi doreşte să fie o ecranizare fidelă a textului, ci o adaptare modernă a intrigii care este adusă în România de azi. Filmul îşi propune, mai degrabă, rediscutarea temelor principale ale nuvelei într-o stilistică diferită de cea din ecranizarea clasică căreia îi aduce un omagiu cinematografic.”

Nu am crezut ca sa scrii de un om pe care tu il apreciezi e un lucru atat de rau. Este pentru prima data cand scriu despre un actor caruia i-am vazut filmele intr-un timp atat de scurt. Nu am multi actori de care scriu pe blog dar in momentul cand o fac inseamna ca acel om m-a impresionat prin jocul sau actoricesc.

Actiunea filmului Orizont se petrece in mijlocul muntilor Apuseni. Doi soti Andra si Lucian isi incearca norocul luand in administrare o cabana ascunsa din munti. Totul pare sa le mearga bine pana cand acestia afla ca tot ce misca in padure si la cabana este controlat de Zoli (Bogdan Zsolt) cap al mafiei taierilor ilegale de paduri. Filmarile au avut loc in noiembrie 2014.

Muzica (Cristian Lolea) se imbina foarte bine cu peisajul muntilor imbracati in alb si tensiunea dintre personaje. Vazandu-l pentru prima data pe Bogdan Zsolt jucand pot spune ca mi-a placut datorita personalitatii puternice pe care o emana. In schimb, chiar daca multi spun ca finalul trage in jos filmul mie nu mi s-a parut asa din contra m-a cam socat. Excelent jocul lui Hathazi in rolul lui Lucian. Cu toate ca vorbeste putin simte enorm de mult fata de alte personaje. Actiunea lui Lucian spre final este ca un act plin de curaj si eliberare indepartand raul care exista acolo inca de la inceput. Orizont seamana foarte mult cu Moara cu Noroc a lui Slavici dar intr-o varianta moderna.

Scena mea preferata a fost cea din instanta unde apar Adi (Emilian Oprea) si Tibi (Ioan Paraschiv). Nu o sa vorbesc foarte mult despre personajul lui Emilian pentru ca se stie de ce am ales sa scriu despre el. Andra (Rodica Lazar) este o femeie tematoare care este alaturi de sotul ei in orice moment. Am observat mai multa chimie intre Zoli si Andra decat intre aceasta si sotul ei. Schimburile de priviri dintre Zoli si Andra exercita o oarecare fascinatie asupra femeii. Izolată cum este, pensiunea numită Orizont, deși, firește, cu alte proporții, alt stil, ne trimite la Motel Bates din Psycho.

In concluzie daca v-a placut Moara cu Noroc in liceu o sa va placa si Orizont. Astept criticile si orice fel de comentarii pe blog.  Nu vreau sa ma judece lumea de ce am ales sa scriu despre el. Sper doar sa pot avea ocazia sa mai scriu in continuare!

Written by

59   Posts

View All Posts
Follow Me :

3 thoughts on “Cronica – Orizont (2015)

  1. ”Nu am crezut ca sa scrii de un om pe care tu il apreciezi e un lucru atat de rau” Ce mi-a scăpat? Fraza are legătură cu un articol anterior? Actorul de care ți-a plăcut este Bogdan Zsolt?

      1. Spune-i Alexandrei din partea mea că, decât să te ignore lumea, mai bine să aibă ceva cu tine. 🙂 Si mie-mi place de Emilian Oprea. L-am remarcat în Valea mută.

Lasă un răspuns

Descoperă mai multe la Blogul unei cinefile

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura