Miss Peregrine's Home for Peculiar Children: din 30 septembrie in cinematografe

De la regizorul vizionar Tim Burton, și bazat pe romanul bestseller omonim, vă prezentăm o experiență cinematografică de neuitat. Atunci când Jake descoperă indicii despre un mister care cuprinde realități și timpuri alternative, el descoperă un refugiu secret, cunoscut drept Căminul Domnișoarei Peregrine pentru Copii Ciudați. Pe măsură ce Jake află mai multe despre rezidenții acestuia și despre abilitățile lor neobișnuite, el își dă seama că siguranța este o iluzie, și că pericolul pândește sub forma unor inamici puternici, și ascunși.Jake trebuie să își dea seama ce este real și ce nu, în cine poate avea încredere, și cine este el cu adevărat.
miss-peregrines-home-for-peculiar-childrenCOPIII DOMNIȘOAREI PEREGRINE: ÎNTRE DOUĂ LUMI impresionează prin multitudinea de imagini fantastice și captivante, prin personaje memorabile, bătălii epice și manipulări unice ale călătoriilor în timp – toate aduse la viață de Tim Burton, în stilul grandios al filmelor sale Edward Scissorhands[Edward Mâini-de-Foarfecă, n.t.], Alice in Wonderland[Alice În Tara Minunilor, n.t.], The Nightmare Before Christmas[Coșmar înainte de Crăciun,n.t.], și Charlie and the Chocolate Factory[Charlie și Fabrica de Ciocolată, n.t.].
Și, cel mai important, este vorba despre acceptarea a ceea ce noi toți avem original și ciudat în noi.
RĂMÂI CIUDAT
            Rămâi ciudat. Ceea ce a rezonat cel mai mult cu realizatorii este această temă, nu doar de a accepta ceea ce este diferit în fiecare dintre noi, ci de a ne mândri cu asta. Este o declarație de principii, din două cuvinte, că este grozav— și chiar necesar— să fii diferit. Ceea ce îi face pe tinerii Ciudați să fie diferiți este, în același timp, și ceea ce îi face puternici și speciali. Căminul Domnișoarei Peregrinele oferă un refugiu paradisiac care îi protejează de lumea din afară, pe care nu o pot înțelege sau căreia nu îi pot face față cu abilitățile lor speciale de Ciudați.  Este, de asemenea, un refugiu față de dușmanii lor puternici.
Fiecare copil are o ciudățenie unică, precum levitația, manipularea focului și super-puteri. Abilitățile Ciudaților nu sunt nelimitate, iar acești tineri sunt atașați de multe dintre lucrurile de care și noi, cei care nu suntem Ciudați suntem atașați. „Ei doar descoperă câteva utilizări creative pentru abilitățile lor în anumite situații”, subliniază producătorul executiv Derek Frey.

„Acești copii ar fi văzuți ca niște nebuni și ar fi persecutați în lumea din afară”, remarcă Eva Green, cea care o întruchipează pe domnișoara Peregrine. „Pe insula îndepărtată unde trăiesc și prosperă, ‘ciudățenia’ lor este celebrată ca fiind ceva special și frumos.”

Tim Burton se identifică în mod clar cu această idee. „Ca și copil, nu uiți niciodată cu adevărat acel sentiment de a fi ciudat. El rămâne cu tine pentru totdeauna”, explică el.

            „Eu am fost etichetat ca fiind ‘ciudat’ deoarece, când eram copil, am iubit filmele cu monștri. Deci, treci prin astfel de lucruri în copilărie și, uneori, chiar mai târziu în viață. Există o mulțime de oameni acolo care simt în acest fel.”

În lumea de astăzi, obsedată de social media, să “rămâi ciudat” este o adevărată provocare. Ella Purnell, care joacă rolul Emmei, o tânără femeie care poate controla aerul, afirmă: „Cu toții suntem înconjurați de Twitter și Instagram și de alte tipuri de social media, care fac să fie atât de ușor să te compari cu alții, și să crezi că nu eștisuficient de bun sau că nu îți poți găsi locul. Dar ceea ce ar trebui să sărbătorim este ceea ce te face pe tine să fii tu”.
Mobilizarea de pe social media în legătură cu filmul a îmbrățișat această idee. De la lansarea campaniei, mișcarea creată în jurul hashtag-ului #StayPeculiar [Rămâi Ciudat, n.t.] continuă să câștige teren. Hashtag-ul a apărut într-o treime din conversațiile în legătură cu filmul, ceea ce înseamnă cu 625 la suta mai mult decât se observă de obicei, pentru un singur hashtag în timpul campaniei unui film.
Tema „Rămâi Ciudat” se extinde la familie, pe care tânărul protagonist al filmului, Jake (Asa Butterfield), o descoperă alături de Ciudații de la Căminul Domnișoarei Peregrine. „Familia vine în toate formele și mărimile — și cu tot soiul deciudățenii”, spune Jenno Topping, cel care a produs filmul alături de Peter Chernin. „Jake ajunge să învețe că adevărata sa familie sunt Ciudații, față de care simte o afinitate imensă.”
DE LA O CARTE BESTSELLER LA UN EVENIMENT PE MARELE ECRAN
missperegrine_334x518
COPIII DOMNIȘOAREI PEREGRINE: ÎNTRE DOUĂ LUMI se bazează pe romanul de debut al lui Ransom Riggs, publicat în 2011. Acesta a devenit instantaneu un adevărat succes la nivel mondial și a ajuns în fruntea listei bestseller-urilor The New York Times, unde a rămas ani de zile. Cartea s-a vândut în peste 3,1 milioane de exemplare.
DOMNIȘOARA PEREGRINE: PROTEJÂNDU-I PE CIUDAȚI
Eroina titulară a romanului și a filmului este protectoarea Ciudaților, domnișoara Peregrine. Ciudățenia ei este aceea de a fi o ymbrine, ceea ce înseamnă că poate manipula timpul și poate să ia forma unei păsări. DomnișoaraPeregrine, alături de alte ymbrine, își folosește această abilitate pentru a crea o ‘buclă’ temporală în care ea și copiii trăiesc într-o singură zi care se repeta iar și iar. Astfel, sunt protejați de relele din lumea care există în afara buclei.
Domnișoara Peregrine este un personaj interesant și, uneori, misterios, capabil de a reprezenta o figură maternă pentru tinerii ei protejați, precum și un adversar de temut pentru cei care îi amenință. „Nu știm prea bine ce o pune în mișcare și nici de unde vine”, afirmă Frey. Topping adaugă: „Domnișoara Peregrine nu este sentimentală, caldă sau amuzantă. Ea este atipică pentru gen, motiv pentru care o iubim atât de mult. Este deșteaptă și dură.”
Eva Green, care a colaborat în trecut cu Burton la Dark Shadows [Umbre întunecate, n.t.], o joacă pe domnișoara Peregrine, pe care actrița o numește „un fel de Mary Poppins întunecată, care este mai degrabă excentrică și neînfricată, și care mânuiește o arbaletă mortală pentru a-și proteja Ciudații.”

            „Copiii ei sunt viața ei, iar domnișoara Peregrine va face orice pentru ei. Ea este un personaj neînfricat și o războinică.”

Burton, care uneori se referă la personajul ei  ca „ScaryPoppins”, este un fan al domnișoarei Peregrine și al actriței care o interpretează. „Cu toții am fi dorit să avem o directoare la școală ca Eva sau ca domnișoara Peregrine – cineva care este foarte puternic, amuzant, misterios și protectiv.”
JAKE: UN NOU SOSIT
Nou sositul la Căminul Domnișoarei Peregrine’s este Jake, eroul poveștii noastre.Un proscris care este acceptat în cele din urmă în rândul Ciudaților, Jake este un adolescent tipic american, cu stângăcia aferentă. El simte că nu își găsește locul și nu pare a fi în stare să comunice cu nimeni în afară de bunicul său, a cărui moarte îl aduce în pragul unei călătorii de descoperire. Acțiunea din COPIII DOMNIȘOAREI PEREGRINE: ÎNTRE DOUĂ LUMI este prezentată prin ochii și prin intermediul aventurii lui Jake.
peregrins-gallery10
Asa Butterfield, care a jucat rolul titular în filmul Hugo al lui Martin Scorsese, își descrie personajul ca

„ducând o viață obișnuită și crezând că nu va face nimic deosebit pe lumea asta. Atunci când iubitul lui bunic, Abe, moare în mod misterios, Jake călătorește în Țara Galilor împreună cu tatăl său pentru a afla despre trecutul lui Abe – și pentru a afla dacă Căminulspecial și rezidenții săi, despre care Abe i-a spus multe povești lui Jake, există cu adevărat.”

Jake nu ar fi putut bănui niciodată ce îi rezerva soarta acolo. „Ceea ce m-a impresionat cu adevărat pe mine a fost cât de fantastic era tot ceea ce îl înconjura”, explică Butterfield. „El vine de la ceva care este complet obișnuit pentru a se alătura la ceva incredibil de diferit de lucrurile cu care era obișnuit. La CăminulDomnișoarei Peregrine, Jake trebuie să renunțe la tot ce știe – sau crede că știe – și să lase în urmă viața normală.”
Este o oportunitate extraordinară și o provocare pentru Jake, și nu prea diferită de cele pe care mulți dintre noi le întâlnim în viața de zi cu zi. Deși noi nu ne confruntăm cu provocările extraordinare și cu alegerile cu care se confruntă Jake cu Ciudații, idea de bază, spune Butterfield, este în totalitate despre „a face următorul mare pas”
BARRON: LA VÂNĂTOARE DE CIUDAȚI
Orice poveste are nevoie de un personaj negativ memorabil, iar COPIII DOMNISOAREIPEREGRINE: ÎNTRE DOUĂ LUMIare parte de el și chiar de mai mult cu Barron, un personaj care își schimbă forma și un prevestitor de rău, evoluat din monstruoșii inamici ai Ciudaților, Hollows [Găunoșii, n.t.] „.          Barron crede că cheia către nemurire – și poate pentru recâștigarea umanității sale – constă în vânarea Ciudaților și a domnișoarei Peregrine.
„În cultura Ciudaților, unii încearcă, nu cu cele mai bune intenții, să atingă nemurirea. Dar, ei sfârșesc prin a se transforma în monștri”, explică Burton.
Regizorul a avut un singur actor în minte pentru a-l aduce la viață pe Barron: Samuel L. Jackson. „Mi-am dorit întotdeauna să lucrez cu Sam”, spune Burton. „Dacă el joacă într-un film, atunci vreau să-l văd.” Jackson îi întoarce complimentul: „Îmi place modul în care funcționează mintea lui Tim.”
De la început, Jackson și Burton s-au sincronizat în viziunea lor despre personaj. „Tim și cu minene-am înțeles că nu vrem să îl facem pe Barron prea funest”, explică actorul. „Barron este deja destul deînfricoșător cu colții ascuțiți și cuochii lăptoși. Am vrut să jocdincolo de acest aspect și să văd cât de mult ne puteam distra cu el.”
„Cei care îl știu pe Barron din carte pot fi surprinși să îl vadă în acest film pentru că eu m-am distrat de minune întruchipându-l pe Barron, în ceea ce privește redarea psihozei sale unice”, continua Jackson. „El are aceste momente în care îți dai seama că Barron, se simte bine – când se uită la Ciudați și crede că sunt distractivi într-un fel.”
EMMA: UN AER DE MISTER ȘI DE ROMANTISM
Emma, interpretată de Ella Purnell, are capacitatea de a manipula aerul și trebuie să poarte o pereche de pantofi de plumb pentru a evita să plutească departe. Pe măsură ce aventura se desfășoară, Emma se apropie tot mai mult de Jake.
Jake îi amintește Emmei de Abe, cu care a avut o legătură strânsă când Abe era tânăr în anii ’40 și a vizitat Adăpostul. „Prin urmare ea ezită să se apropie de Jake, pentru că îi este frica să nu îl piardă și pe el” explică Purnell. Bineînțeles că idila tinerilor prevalează. „Relația dintre Emma și Jake devine o dragoste adolescentină dulce, naivă, iar el este foarte agitat pentru că se simtenesigur pe el –  și ea plutește!”
Pentru Riggs, această relație este „esența călătoriei lui Jakepentru a deveni un tânăr extraordinar. Și funcționează pentru că Asa și Ella sunt amuzanți, fermecători și există o chimie intensă între ei.” (Actorii sunt prieteni foarte vechi, care s-au întâlnit la prestigiosul Young ActorsTheatre.)
Această afirmație din partea lui Riggs este demnă de luat în seamă, mai ales pentru că în romanul său personajul Olive este cel care are capacitatea de a controla aerul, în timp ce Emma are puterea de a învălui în flăcări tot ce atinge. Burton și Goldman au schimbat între ele aceste abilități deoarece, relatează scenaristul, „Tim si cu mine am fost captivați de idila Jake-Emma și de ideea de plutire, ceea ce a facilitat mai multe posibilități în interacțiunile dintre cele două personaje.” Emma îl poartă peJake prin experiența de a trăica Ciudatși folosește manipularea aerului pentru a continua relația și a-i conduce prin situații dificile.
ABE: INSPIRAȚIA PENTRU AVENTURĂ
Îndrăgitul bunic al lui Jake, Abe are mai multe în comun cu nepotul său decât și-ar fi putut imagina vreodatătânărul. Indiciile lui Abe sunt cele care declanșeazăaventura „ciudată” a lui Jake.
Cunoscutul actorTerenceStamp, care a lucrat anterior cu Burton în 2014 la dramaBig Eyes[Ferestrelesufletulu, n.t.], intră în rolul Abe. Stamp a îmbrățișat oportunitatea de a se reuni cu Burton, și a fost intrigat de rolul lui Abe ca povestitor, ale cărui povești, ilustrate cu fotografii de epocă, declanșează o călătorie de neuitat pentru nepotul său.
Personajul rezonează cu Burton, care îl aseamănă pe Abe cu bunica lui. „Ea a fost foarte magică și specială și cea mai importantă persoană din viața mea”, relatează Burton. „Așa că am înțeles cu adevărat relația dintre Jake și Abe. O legătură cu un bunic este diferită de cea cu un părinte sau cu un prieten. Este o situație unică.”
O altă figură-cheie în poveste este domnișoara Avocet, interpretată de aclamataJudiDench. Ca și domnișoara Peregrine, domnișoara Avoceteste o ymbrine; ea întruchipează un cioc-întors, o pasăre fragilă și agitată, spre deosebire de domnișoaraPeregrine, care este mai mult o pasăre de pradă.
Burton notează că, într-unul dintre primele momente din cariera ei, distinsa Dame Judi „a trebuit să mânuiască o arbaleta – și a fostînhățatăprintr-o fereastra de un monstru.”
„M-am gândit, ei bine, asta e ceva ce aș vrea să văd”, adaugă el râzând.
Părinții bine-intenționați și stricți ai lui Jake suntinterpretați de Chris O’Dowd și de Kim Dickens. Tatăl Frank îl însoțește pe Jake în Țara Galilor, și, în timp ce Jake pornește în marea lui aventură, Frank își urmează pasiunea pentru ornitologie, și dă peste un alt împătimit în ale păsărilor, interpretat de Rupert Everett. Burton notează: „Chris aduce căldură și paternalism rolului, în timp ce transmite lipsa de comunicare tată-fiu.”
Cea care îl ajută pe Jakesă treacă prin perioada dificilă de după moartea lui Abe este Dr. Golan (Allison Janney), care încearcă să-l facă să conștientizeze unele dintre sentimentele pe care acesta le experimentează. Ea îl încurajează pe Jake să călătorească în Țara Galilor să caute răspunsuri despre viața bunicului său – și adevărul din spatele poveștilor sale.
CIUDAȚII
Când i-a distribuit pe tinerii rezidenți din căminulspecial al domnișoarei Peregrine, Burton a acționatcontrar așteptărilor. Directorul de casting SusieFiggis, care este un vechi colaborator al lui Burton, relatează: „Toată lumea crede că Tim vrea persoane neobișnuitepentru filmele sale, însă eu am simțit întotdeaunacă adevărul era exact opusul acestui fapt. Pentru acest film, obiectivul meu a fost să găsesc actori care să pară reali, la care să te poți raporta și care să te impresioneze. Până la urmă, despre asta este vorba în această poveste – despre oameni care, pur și simplu,nu se simt confortabil în pielea lor într-o viață normală. ”
Enoh (FinlayMacMillan), este cel mai în vârstă băiat din Căminul pentru copii Ciudați. Ciudățenia lui Enoh îi permite să dea temporar viață obiectelor neînsuflețite, o abilitate pe care el o folosește în timpul unei confruntări epice cu forțele întunecate. Uneori o folosește pentru propriul amuzament, cum ar fi atunci când declanșează o scenă de luptă între două păpuși, care este adusă la viață pe ecran prin animație stop-motion, un stil semnătură pe care Burton l-a folosit pentru a crea efecte la fel de minunate în producțiile sale CorpseBride[Mireasa moartă, n.t.] șiThe NightBefore Christmas[Noaptea dinainte de Crăciun, n.t.]. Actorul FinlayMacMillan , afirmă Figgis, este „un pic sexy și întunecat, dar nu și deprimant.”
Olive (Lauren McCrostie), este un spirit liber – cu focul de la vârful degetelor. Ea trebuie să poarte mănuși lungi, negre, tot timpul, deoarece dă foc la tot ce atinge. Lauren McCrostie, o roșcată sculpturală, a câștigat rolul, deoarece, spune Frey, ea „a avut delicatețea necesară pentru a echilibra intensa ei ciudățenie.”
Bronwyn (PixieDavies), este mic, dar puternic – cel mai tânăr și, de departe, cel mai puternic Ciudat. Personajulscund, curajos și dinamic a fost unul dintre preferații speciali al lui Burton. „Este ideea că această mică persoană este capabilă de astfel de lucruri extraordinare”, afirmăTopping. „Din nou, reflectă munca lui Tim și interesul său pentru modul în care oamenii te pot surprinde.”
Fiona (Georgia Pemberton) are o ciudățenie care îi permite să manipuleze creșterea plantelor; într-o clipă ea transforma cea mai mică sămânță în cel mai înalt copac. Figgis își amintește de audiția Georgiei: „Ea a dat dovadă de o concentrare incredibilă. Nu am mai văzut un tânăr să facă ceva de genul acesta.”
Claire (RaffiellaChapman) este o tânără Ciudată care, după toate aparențele,pare normală, cu excepția setului de colți ascuțiți de pe partea din spate a capului. „Am numit personajul ‘fata cu gură la spate’”, glumeșteFrey. „Ea are una dintre cele mai ciudate ciudățenii. ”„Tim a vrut pe cineva pe care nu l-ai suspecta niciodată că posedă acea trăsătură specială. Raffiellaavea un fel de inocență a la Shirley Temple”.
Hugh (Milo Parker) este rezidentul „Stăpân al Albinelor”, și el trebuie să poarte o mască de apicultor pentru a evitaca roiul de albine care trăiesc în el să producă ravagii asupra prietenilor săi. „Este ceva extrem de atrăgătorla un băiat cu o față angelică,împăcată, dar care are ceva atât de nebunesc care trăiește în el”, afirmăTopping.
Horace(HaydenKeeler-Stone) are ciudățenia de a avea vise profetice. În fiecare seară, Ciudații se aduna împreună și urmăresc viseleînsuflețite ale lui Horace proiectate pe un ecran. Cu aspectul său distinctiv și costumul fin englezesc, „Horace pare să fi venit dintr-o altă epocă”, spune Topping.
Millard(Cameron King) posedă trăsăturaciudată a invizibilității, ceea ce îl face cel mai insesizabil – și predispus la pozne – dintre Ciudați. Din moment ce personajul și actorul care îl joacă, nu ar fi vizibili, găsirea „vocii” potrivite pentru Millard a fost ceva foarte important. „Trebuia să avem vocea unui copil care era distinctă de a celorlalți, și  care te-ar face să te întrebi, oare cum arată acest tânăr?”, povesteșteFrey.
Gemenii (Thomas și Joseph Odwell) sunt cei mai enigmatici Ciudați. Ei poartă măști care le ascund fețele și nu au glas și au o ciudățenie ascunsă care apare numai în situațiile cele mai periculoase. Era esențial pentru actorii care îi interpretează pe Gemeni să se poată oglindi unul pe celălalt și să joace aceleași lucruri în același timp. Gemenii Odwell au avut sincronicitatea necesară.
CASCADORII CIUDATE
Coregrafa Francesca Jaynes, ale cărei colaborări includ producțiile lui Burton Charlie and the Chocolate Factory[Charlie și Fabrica de ciocolată, n.t.], Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street[Sweeney Todd: Barbierul diabolic din Fleet Street], DarkShadows[Umbre întunecate, n.t.]șiAlice in Wonderland[Alice În Tara Minunilor, n.t.], a lucrat cu tinerii actori, concentrându-se pe mișcările specifice abilității speciale a fiecărui personaj. Dar, Jaynes subliniază că, „Lucrul cel mai important pentru Tim a fost să transmită umanitatea copiilor. Aceste ciudățenii nu sunt superputeri. Fac parte din cine sunt ei.”
Jaynes a lucrat foarte îndeaproape cu Ella Purnell pentru a o ajuta pe actriță să obțină senzația și mișcarea caracteristice lipsei greutății. Purnellîși amintește cum acest lucru nu a fost întotdeauna ușor, având în vedere încălțămintea de plumb pe care Ema trebuia să o poarte ca să rămână cu picioarele pe pământ. “Este foarte interesant atunci când faci o scenă și Tim spune:‘Bine, acum fii foarte speriată și aleargă cât de repede poți.’Și eu,‘Ai văzut pantofii (de recuzită) pe care îi port?’”
Coordonatorul de cascadorii RowleyIrlam (Game of Thrones[Urzeala tronurilor, n.t.]) a mai lucrat, de asemenea, cu Purnell, care a evitat pe cât posibil utilizarea unei dubluri cascador, în special în scenele care o arată pe Emma plutind la douăzeci de picioare în aer – grație unei instalații elaborate din sârmă. Purnell, de asemenea, a învățat să conducă o căruțăcu cal, și ea și Butterfieldau urmat cursuri de scufundări pentru un set de chei aflat pe fundul mării.
Tuturor tinerilor actori care i-au interpretat pe Ciudați le-a făcut plăceresă ia parte la o secvență palpitantă de evadare, unde au trebuit să se cațăre printr-o fereastră de la ultimul etaj al căminului și să se lase să alunece în jospe acoperișul acestuia, în timpulunui puhoi torențial. „Toți copiii și-au făcut propriile cascadorii și s-au bucurat foarte mult pentru acest lucru”, spune Frey.
Pe măsură ce COPIII DOMNIȘOAREI PEREGRINE: ÎNTRE DOUĂ LUMI se apropia de momentul premierei, realizatorii și-au alocat un timp pentru a reflecta asupra așteptărilorlor în legătură cu filmul, precum și asupra temelor sale. „Va fi o sărbătoare și o experiență foarte emoționantă”, afirmăTopping. „Filmul spune să fii tu însuți și să îți accepți unicitatea, precum și originalul și ciudatul dinfiecare.”
„Fanii vor obține o experiență„Domnișoara Pelegrine”fără tabu-uriadaugă Derek Frey. „Este o redare integrală a acelei povești.”
Poate că nimeni nu este mai mulțumit de această redare decât arhitectul său original. „Ca cineva care a crescut îndrăgind filmele lui Tim, a fost extrem de emoționant pentru mine faptul că el a fost interesat de cartea mea”, povesteșteRiggs. „Mi-am spus:‘Bine, bine, asta este genial. Tim este perfect pentru material, și el îl va face al lui. Îmi place direcția în care a mers cu filmul.”

Written by

546   Posts

“Because we all need to believe in movies, sometimes.”
View All Posts
Follow Me :

One thought on “Miss Peregrine's Home for Peculiar Children: din 30 septembrie in cinematografe

Lasă un răspuns