[Cronica de film] – Trei amintiri din tinerete / Trois souvenirs de ma jeunesse (2015)

 

  • Trois-souvenirs.-afis-696x1011Regia: Arnaud Desplechin
  • Scenariul: Arnaud Desplechin, Julie Peyr
  • Distribuție: Quentin Dolmaire, Lou Roy-Lecollinet,  Mathieu Amalric, Françoise Lebrun
  • DistribuitorIndependenta Film
  • Dată lansare: 24 iunie 2016
  • Sinopsis: Trois souvenirs de ma jeunesse constituie prequel-ul altui film, al aceluiasi regizor (proiectat in Competitia oficiala de la Cannes acum aproape 20 de ani) Comment je me suis disputé… (ma vie sexuelle), din 1996. Acesta din urma ni-l prezenta pe tanarul Paul Dedalus (numele personajului a fost ales ca un omagiu adus lui James Joyce) aflat in plina criza existentiala: oare sa-si definitiveze masteratul si sa devina profesor cu norma intreaga? Chiar isi iubeste partenera sau ar trebui sa-si refaca viata alaturi de una dintre celelalte amante?

Firescul si aroganta tineretii din noi

Sunt unele momente al căror impact în timp nu îl sesizezi în timp util – ai probleme cu actele, ești suspectat de spionaj, sau încerci să faci ordine prin amintiri și lucrurile refuză să ți se mai releve cum le știai. Dar când ești în ”aici și acum”, trăirile te definesc și le poți absorbi din lumina pe care o vei căuta peste ani.  Nu știu câți din noi au nostalgia tinereții – dar inevitabil aura unei versiuni proprii mai pure și nemarcată de istorii personale, bagaje emoționale preapline e atrăgătoare pentru mulți.

Qui es-tu, Paul Dedalus?

Je ne sais plus.

download

Mathieu Amalric (Paul Dédalus) ne-ajută să îi navigăm prin trecut, să îi răsfoim amintirile și să ajungem să îi cunoaștem identitățile care s-au îmbinat în timp, ajungând la ”necunoscutul” din prezent. Mama suicidară, tatăl depresiv, relațiile abuzive sau ieșite din normalul acceptat de societate, sunt tot atâtea repere care fac parte din ființa celui care le rememorează.
 
Cu afiliații rusești, cu o copilărie dificilă la activ, antropologul Paul contemplă trei capitole care îl pot ajuta să se regăsească acum, la reîntoarcerea în Franța. Cel mai generos capitol, de care încearcă să se reancoreze în prezent poate să îi aducă claritatea în cunoașterea oamenilor care încă îi mai fac parte din viață, prieteni, repere profesionale, carieră. Privind printr-o imagine care sugerează un iris, suntem părtași organic din amintirile și viața lui Paul, iar simetria imaginilor de început cu cele de final – patul cu o femeie în curând părăsită – face parte din procesul continuu de ”făcut amintiri”.
Pe de o parte mă bucur că nu am văzut filmul ca prequel la Comment je me suis disputé… (ma vie sexuelle) (1996) al lui Arnaud Desplechin, pe de alta aș fi vrut să înțeleg mai bine personajele – mai ales că Esther e o protagonistă vitregită de prezentarea unei povești consistente. Dar suntem aici ce-i drept în amintirile lui Dedalus, cel care se caută pe sine în labirintul propriilor repere.

Paul: Un jour j’ai donné mon identité, je ne sais plus si je suis le bon.

Esther: Moi, je sais que t-es bien vrai. Je le confirm.

O felie de tinerețe, cu aura firescului și lipsa durerilor dar la fel de reală ca prezentul, pentru că în ea sunt conținute toate cheile care te-au adus aici, acum – de consumat cu încredere.
”Trei amintiri din tinerete / Trois souvenirs de ma jeunesse’‘ intra in cinematografe din 24 iunie, distribuit de Independenta Film

Trailer

Prezentare

Articol scris de Ana Vrabiescu. 

Cinefilă. Critic amator. Alergătoare, iubitoare de cărți, pisici, călătorii, perspective, dulciuri, muzică. Blogul e un proiect personal pe care vreau să îl cresc și cu variantele în engleză ale recenziilor mele de filme. Dați un ochi și pe-aici!

 

Written by

543   Posts

“Because we all need to believe in movies, sometimes.”
View All Posts
Follow Me :

Lasă un răspuns