În culisele serialului AMC „The Terror”

La mijlocul anilor 1800, expediția condusă de britanicul Sir John Fraklin (pe vasele HMS Erubus și HMS Terror) a fost înghițită de ghețuri, în nordul Canadei. Toți cei 129 de oameni de la bord au murit, iar legendele locale inuite le-au păstrat vie memoria până astăzi. În 2007, americanul Dan Simmons scria un roman de ficțiune despre cel mai mare dezastru abătut asupra Marinei Regale Britanice de-a lungul tuturor explorărilor sale în regiunile polare („HMS Terror”, publicat și la noi, de Editura Nemira). Viziunea lui literară a fost acum transpusă pe micul ecran de postul AMC, în cutremurătorul serial „The Terror”, difuzat în fiecare joi, de la ora 22:00, pe AMC.
Aflați la conferințele Television Critics Association (desfășurate în ianuarie, la Los Angeles), actorii și producătorul executiv David Kajganich au dezvăluit câteva detalii interesante din culisele producției, scrie deadline.com. După ce epavele vaselor HMS Erubus și HMS Terror au fost descoperite (în 2014, respectiv 2016), creatorii au ajustat din mers scenariul, în care – ca în orice adaptare literară – unele personaje deloc importante în cartea lui Simmons devin vitale în serial și invers.
Producția a fost una plină de provocări, implicând elemente complexe și dificil de coordonat: efecte speciale elaborate, costume atent croite, decoruri autentice, demne de admirat. Având în vedere că HMS Erebus și HMS Terror sunt în continuare scufundate în apele oceanice, în apropiere de Gjoa Haven (Nunavut, Canada), echipa le-a reconstruit într-un studio din Budapesta. Și a mai completat narațiunea cu scene fimate pe coasta Croației, într-o zonă bătută de vânturi și lipsită de vegetație. Atmosfera a fost „grozavă, ca în tabără” (cu o distribuție formată 98% din bărbați și filmări întinse pe luni de zile), a povestit Kajganich.
Pentru a păstra acuratețea istorică, producătorii au ales și actori din zona arctică: Lady Silence este jucată de Nive Nielsen, cântăreață și actriță inuită din Nuuk (capitala Groenlandei), iar din distribuție mai fac parte trei actori din Nunavut, Canada (Johnny Issaluk, Apayata Kotierk și Vinnie Karetak). Fun fact: din echipa serialului face parte și o româncă – Monica Tatu, script supervisor pentru 6 din cele 10 episoade (care a ocupat aceeași funcție și pe platourile serialelor „Umbre” și „Jamestown” și ale filmelor „Mudbound” și „Inferno”, printre altele).

Written by

543   Posts

“Because we all need to believe in movies, sometimes.”
View All Posts
Follow Me :

Lasă un răspuns