100 de filme romantice: cele mai frumoase poveşti de iubire pe care trebuie să le vezi (I)

Am suspinat şi încă vom mai suspina de pe urma poveştilor de iubire emoţionante de pe micile sau marile ecrane, poveşti care ne stârnesc interesul şi ne cuceresc irevocabil inima.
Iar Hollywood-ul este, fără doar şi poate, o adevărată fabrică de vise frumoase, de istorii pline de pasiune şi bucurie, care ne topesc sufletul. Mai jos v-am pregatit o listă cu cele mai frumoase poveşti de dragoste:

100. Out of Sight (1998)

  • Regizor:Steven Soderbergh
  • Distributie: George Clooney, Jennifer Lopez
  • Replică Celebră : ‘Jack, please don’t make me do this.’

Sinopsis: Jack Foley (George Clooney) este un jefuitor de bănci atipic şi special, şi asta pentru că deşi are cel mai gros dosar la FBI, nu a folosit niciodată în cariera sa vreo armă. După mai bine de 20 de ani de carieră în jefuirea băncilor, Jack se află în spatele gratiilor. Perspectiva nu pare a fi prea generoasă pentru Jack, mai ales că mai are de stat în închisoarea din Florida în jur de 30 de ani. Aşa că, obişnuit să lupte cu propria-i soartă, Jack ia decizia să îşi schimbe viaţa. Chiar dacă este proverbial ghinionul său, Jack plănuieşte să evadeze şi în acelaşi timp să dea jaful carierei sale.
Karen Sisco (Jennifer Lopez) este un şerif federal care-i va da peste cap lui Jack toate planurile, pentru că apare în închisoare chiar în momentul evadării. Karen încearcă să-l oprească pe Jack, însă este dezarmată de prietenul lui, Buddy (Ving Rhames). Neavând de ales şi fiind din cale-afară de grăbiţi, cei doi o iau pe tănâra poliţistă cu ei drept ostatic. Între Jack şi Karen se infiripează o relaţie destul de ciudată. Cu toate acestea, Karen reuşeşte să evadeze, ba mai mult, primete chiar misiunea de a-l prinde pe Jack. El plănuieşte cel mai îndrazneţ plan al carierei sale, iar ea este pe urmele lui hotărâtă să-l împiedice să-şi pună planurile în aplicare.

99. Buffalo ’66 (1998)

  • Regizor:Vincent Gallo
  • Distributie:Vincent Gallo, Christina Ricci
  • Replică Celebră :“You adore me, you love me, you cherish me. Jesus Christ you can’t live without me.”

Sinopsis: Un puşcăriaş proaspăt eliberat răpeşte o balerină, forţând-o să pretindă că e soţia lui. Electrizantul debut regizoral (a durat şapte ani până să fie dus la bun sfârşit) al artistului/muzicianului/modelului/actorului Vincent Gallo, Buffalo ’66 combină tehnicile experimentale ale noului val francez cu înverşunarea realistă a regizorilor americani din anii ’70, cum ar fi John Cassavetes, însă rezultatul e complet inventiv şi original, fascinant şi, de cele mai multe ori absurd de amuzant.

98. The Fabulous Baker Boys (1989)

  • Regizor:Steve Kloves
  • Distributie :Jeff Bridges, Michelle Pfeiffer, Beau Bridges
  • Replică Celebră  : ‘You’re not going to start dreaming about me and waking up all sweaty and looking at me like I’m some sort of princess when I burp?’

Sinopsis: Jack (Jeff Bridges) şi Frank Baker (Beau Bridges), doi fraţi şi pianişti de excepţie, au format cu mult timp în urmă un duo de pian. Frank, membrul mai puţin talentat al grupului, şi-a sprijinit ascensiunea pe spatele lui Jack. După ce nu mai reuşesc să semneze contracte decât prin localuri de mâna a doua, cei doi decid că au nevoie de o solistă vocală care să atragă priviri, nu doar atentţa melomanilor. Cea aleasă e Susie Diamond, care pe lângă voce, e şi foarte atrăgătoare. Folosindu-se de acest nou atu, fraţii Baker cunosc popularitatea, dar aceasta e ameninţată de faptul că Susie atrage cam toate laudele, iar Jack strică armonia trupei, încercând să aibă o aventură cu Susie.

97. Doctor Zhivago (1965)

  • Regizor :David Lean
  • Distribuţie: Julie Christie, Omar Sharif, Geraldine Chaplin
  • Replică Celebră:  ‘There’s an extraordinary girl at this party.’ ‘I know. I’m dancing with her.’

Sinopsis: Electrizanta şi fidela ecranizare după remarcabilul roman omonim, încununat cu premiul Nobel pentru literatură, de Boris Pasternak. O inegalabilă poveste despre păcat, iubire şi trădare, interzisă de autorităţile sovietice încă din 1957, anul primei apariţii a romanului, timp de 30 de ani. Rusia inceputului de secol XX, doctorul şi poetul Iuri Jivago duce o viaţă liniştită. E căsătorit, are o soţie iubitoare şi o situaţie stabilă. Dar întâlnirea cu frumoasa Lara Antipova, fiica unei croitorese, de care profită coruptul avocat Victor Komarovski, îi va schimba tot cursul vieţii. Nici familia, nici revoluţia, nici primul război mondial nu-l vor putea face să renunţe la iubirea pentru Lara.

96. Cyrano de Bergerac (1990)

  • Regizor: Jean-Paul Rappeneau
  • Distribuţie: Gerard Depardieu, Anne Brochet
  • Replică Celebră ‘You give me milk instead of cream. Say how you love me!’

Sinopsis: Gérard Depardieu îl interpretează pe spadasinul carismatic cu un spirit generos şi cu destulă inspiraţie pentru poezie. S-ar părea ca un astfel de bărbat nu ar avea probleme cu femeile. Însa el este de altă părere, se consideră a fi respingător, cu o față urâtă şi un nas mare. Roxane este femeia pe care o adoră, însă Christian este cel care are parte de atenţia ei. Întrucât Christian nu se pricepe la poezii, îl roagă pe Cyrano să-l ajute. Ceea ce urmează este o serie de decepţii, căci Roxane se îndrăgosteşte de Christian datorită cuvintelor de dragoste compuse de Cyrano.

95. Bonnie and Clyde (1967)

  • Regizor: Arthur Penn
  • Distributie: Warren Beatty, Faye Dunaway
  • Replică Celebră: ‘When we started out, I thought we was really goin’ somewhere. This is it. We’re just goin’, huh?’

Sinopsis: În timpul Marii Crize, Clyde Barrow (Warren Beatty) și Bonnie Parker (Faye Dunaway) se întâlnesc atunci când Clyde încearcă să fure mașina mamei lui Bonnie. Bonnie, care este plictisită de slujba ei de chelneriță, este fascinată de Clyde și decide să meargă cu el și să devină parteneră la jafurile lui. Ei comit mai multe jafuri armate, dar eforturile lor amatoristice, deși interesante, nu sunt foarte profitabile.

94. The Fly (1986)

  • Regizor:David Cronenberg
  • Distribuție :Jeff Goldblum, Geena Davis
  • Replică Celebră‘Help me be human.’

Siopsis: Seth Brundle (Jeff Goldlum) este un cercetător ce şi-a concentrat eforturile asupra teleportării, cu o serie de rezultate, dar nesatisfăcătoare. În încercarea de a o impresiona pe Veronica Quaife (Geena Davis), o ziaristă, îi prezintă rezultatele sale. Urmînd o sugestie oferită de aceasta, lui Seth îi reuşeşte un experiment, teleportînd un obiect de la una dintre cabinele numite Telepod într-o alta, păstrîndu-i intactă structura moleculară. Următorul pas este repetarea experimentului, dar cu o fiinţă. Seth decide că el trebuie să fie primul subiect teleportat.

93. Roman Holiday (1953)

  • Regizor: William Wyler
  • Distribuţie: Audrey Hepburn, Gregory Peck
  • Replică Celebră‘I’m not two hundred years old. Why can’t I sleep in pajamas?’

Sinopsis: Tânăra şi seducătoarea prinţesă Ann (Audrey Hepburn), se află într-un tur puternic mediatizat al Europei, dar odată ajunsă în Roma, obosită şi sufocată de programul strict şi aglomerat ea se răzvrăteşte şi plănuieşte o escapadă în “Oraşul Etern”. Pe de altă parte Joe Bradley (Gregory Peck) este un reporter american care momentan se află într-o criză de inspiraţie, şansa face ca cei doi să se întâlnească într-un mod interesant şi la o prima impresie pare să fie exact de ce aveau nevoie, pentru Ann, Joe, este exact doza de relaxare şi amuzament de care avea nevoie, iar pentru Joe, Ann, este reportajul de mult aşteptat, dar lucrurile se complică.

92. Submarine (2010)

  • Regizor: Richard Ayoade
  • Distribuţie: Craig Roberts, Yasmin Paige
  • Replică Celebră‘This is the moment where you leave him and come with me.’

Sinopsis: Inspirată din romanul omonim al autorului galez Joe Dunthorne, dramedia “Submarine” îl are în centrul acţiunii pe Oliver Tate (Craig Roberts), un adolescent singuratic şi nepopular în vârstă de 15 ani, care se teme ca mariajul părinţilor lui traversează o perioadă de criză şi ticluieşte o serie de planuri ingenioase pentru a submina potenţiala relaţie extraconjugală a mamei cu un vecin pe care aceasta l-a iubit în tinereţe, sperând în acelaşi timp să îşi piardă el însuşi virginitatea înainte de următoarea aniversare. În vreme ce viaţa lui amoroasă intră pe făgaşul cel bun, băiatul implicându-se într-o idilă cu Jordana Bevan (Yasmin Paige), o colegă de clasă piromană, care are un comportament bizar, suferă de eczemă şi are o mamă grav bolnavă, Oliver monitorizează cu atenţie viaţa sexuală a parinţilor săi, care nu par să mai fi întreţinut relaţii sexuale de 7 luni. Întrucât tatal său Lloyd Tate este un biolog marin depresiv, Oliver este îngrijorat că soţia acestuia Jill Tate s-ar putea simţi atrasă de Graham Purvis, un guru spiritual şarlatan de care femeia a fost îndrăgostită în trecut şi care tocmai s-a mutat în casa de vizavi.

91. Some Like It Hot (1959)

  • Regizor: Billy Wilder
  • Distribuţie: Marilyn Monroe, Tony Curtis, Jack Lemmon
  • Replică Celebră‘Nobody’s perfect!’

Sinopsis: Doi muzicieni fără angajamente, Joe și Jerry (Tony Curtis și Jack Lemmon), sunt martori la ceva ce seamănă cu Masacrul de Sfantul Valentin din 1929. Când gangsterii din Chicago, conduși de “Spats” Colombo (George Raft), îi văd, cei doi fug pentru a-și salva viața. Ei scapă și decid să părăsească orașul, deghizându-se în femei care cântă într-o trupă muzicală alcătuită numai din femei care merg în turneu în Florida. Dându-și numele de Josephine și Geraldine (ulterior, Jerry își schimbă pseudonimul în cel de Daphne), ei se alătură trupei și urcă în trenul în care se află formația. Joe și Jerry se îndrăgostesc amândoi de “Sugar Kane” (Marilyn Monroe), vocalista și cântăreața la ukulele a trupei, și se luptă pentru afecțiunea ei păstrându-și în același timp deghizările.

90. Let The Right One In (2008)

  • Regizor: Tomas Alfredson
  • Distribuţie: Kåre Hedebrant, Lina Leandersson
  • Replică Celebră: ‘If I wasn’t a girl… would you like me anyway?’

Sinopsis: La fel ca şi în multe alte şcoli, Oskar, un băiat de 12 ani, este batjocorit în fiecare zi de către colegi. Devine singuratic, ocupându-şi timpul liber cu cititul şi decupatul articolelor despre crime din ziare. Într-o seară, fiind singur afară îşi imaginează cum îşi înjunghie colegii ce îl batjocoresc dând cu cuţitul într-un copac. Dar, când se intoarce în spatele lui se află o fată de vârsta lui (aparent) ce îl priveşte.
Oskar şi Eli încep să se împrietenească fără ca băiatul să cunoască adevărul despre ea. Eli este vampir şi s-a mutat de curând în clădirea în care locuieşte şi Oskar, împreună cu un bărbat mai în vârstă care are grijă de ea. Acesta omoară oamenii în locul fetei şi le colectează sângele într-un vas pentru ca “boala” să nu se răspândească. Bătrânul începe să nu mai facă faţă şi dă de câteva ori greş. În cele din urmă fata trebuie să se descurce singură trebuind să aleagă între a supravieţui sau a fi prietenă cu Oskar.

89. Who’s afraid of Virginia Wolf? (1966)

  • Regizor: Mike Nichols
  • Distribuţie: Elizabeth Taylor, Richard Burton
  • Replică Celebră‘You make me puke.’

Sinopsis: Cuplul Taylor – Burton realizează în acest film cel mai bun recital actoricesc.
Doi tineri abia căsătoriţi vin în vizită la George şi Martha, un cuplu tipic pentru anii ’50, şi au rara ocazie să vadă ce vor deveni, în timp… Portretul unui cuplu auto-distructiv, în care relaţia dintre parteneri este furtunoasă, când plină de dragoste, când de ură, cu neîncetate bătălii sado-masochiste. Intr-un campus universitar, el e profesor de istorie, însurat de douăzeci de ani cu fiica rectorului – doi vicioşi, cam alcoolici, care se cunosc bine unul pe altul. Ajungând acasă de la petrecerea tatălui Marthei, târziu în noapte, ei primesc vizita tinerilor Nick şi Honey, iar conversaţia celor patru parcurge toate fazele, de la avansurile fără perdea, fiul imaginar şi dezvăluiri dureroase, până la umiliri crude.

88. Tabu (2012)

  • Regizor: Miguel Gomes
  • Distribuţie: Ana Moreira, Carloto Cotta
  • Replică Celebră‘It was from a dream…’

Sinopsis : O bătrânică temperamentală, menajera ei din Cabo Verde şi o vecină preocupată de activităţi de caritate trăiesc pe acelaşi etaj al unei clădiri de apartamente din Lisabona. Când bătrâna moare, celelalte două descoperă un episod din trecutul ei: o poveste de dragoste şi crimă, consumată în Africa şi parcă desprinsă dintr-un film de aventuri.

87. Pierrot Le Fou (1965)

  • Regizor: Jean-Luc Godard
  • Distributie: Jean-Paul Belmondo, Anna Karina
  • Replică Celebră: ‘I think your legs and breasts are very moving.’

Sinopsis: Bărbat însurat şi cu copii, Ferdinand Griffon – zis şi Pierrot Nebunul – descoperă, după o dezolantă serată mondenă la socrii săi, că femeia angajată ca baby-sitter e fosta sa iubită, Marianne Renoir. După o noapte petrecută împreună, cei doi hotărăsc să plece spre sudul Franţei, într-o călătorie deloc banală, din care nu lipsesc traficul de arme, comploturile politice, urmăririle, dar nici pauzele bucolice.

86. Chungking Express (1994)

  • Regizor: Wong Kar-Wai
  • Distribuţie: Tony Leung, Faye Wong, Takeshi Kaneshiro, Brigitte Lin
  • Replică Celebră‘People change. A person may like pineapple today and something else tomorrow.’

Sinopsis: “Chungking Express” e la fel ca alte creaţii ale regizorului Kar Wai Wong, un film fără scenariu, un film cu două poveşti romantice care urmând logica firescului ar trebuie să se intersecteze.
Din fericire atipicul intră în scenă, iar coliziunea aşteptată poate de unii ochi ai privitorilor nu se petrece. Acest lucru nu înseamnă că cele două destine din poveştile prezentate nu au o multitudine de lucruri în comun. Undeva în haosul zilnic, undeva în viata de zi cu zi a fiecărui om, destinele diferite se aseamănă prin obiceiuri, prin raportare la iubire sau la rutina zilnică. Astfel cele două personaje ale lui Kar au aceeaşi meserie, iau prânzul în acelaşi loc si sunt dornici de o iubire nouă, care să-i facă să uite de o iubire trecută.

85. Say Anything (1989)

  • Regizor: Cameron Crowe
  • Distribuţie: John Cusack, Ione Skye
  • Replică Celebră :‘I gave her my heart, she gave me a pen.’

Sinopsis: Diane Court (Ione Skye), absolventă a unui colegiu din Statele Unite, aşteaptă cu nerăbdare să plece în Anglia, unde urmează să îşi continue studiile.
Perspectiva este extrem de încântătoare în mod special pentru tatăl (John Mahoney) Dianei, care întotdeauna a avut o relaţie specială cu tânăra femeie – o relaţie bazată mai mult pe prietenie decât pe legătura de sânge.
Diane începe să iasă în oraş cu un fost coleg (John Cusack), dar tatăl ei îi interzice să continue relaţia cu tipul iresponsabil şi lipsit de ambiţie. Forţată să pună capăt relaţiei, Diane îşi petrece vara altfel decât şi-ar fi putut imagina: pe de-o parte încearcă să-l evite pe amorezatul Lloyd, iar pe de altă parte încercând să accepte faptul că tatăl ei este departe de a fi perfect.

84. Juno (2007)

  • Regizor: Jason Reitman
  • Distribuţie: Ellen Page, Michael Cera
  • Replică Celebră‘I still have your underwear.’ ‘I still have your virginity.’

Sinopsis: În timp ce majoritatea fetelor de vârsta ei sunt ocupate cu upgradarea paginii personale de pe MySpace şi de cumpărături, Juno este genul de adolescentă isteaţă şi capabilă să-şi trăiască viaţa după propriile-i reguli. Cu Ellen Page în rolul principal, Juno se prezintă ca o comedie inteligentă despre o adolescentă plină de viaţă, pe cale să descopere efectele unei sarcini neplanificate, la doar 16 ani.
Regizat de Jason Reitman, creatorul celebrei pelicule Thank You For Smoking, Juno a fost deopotrivă aclamat de critică şi de public şi s-a bucurat de încasări spectaculoase de aproape 90 de milioane de dolari, fiind nominalizat la patru Premii Oscar.

83. Beauty and the Beast (1991)

  • Regizori: Gary Trousdale, Kirk Wise
  • Distribuţie: Paige O’Hara, Robby Benson
  • Replică Celebră‘I love you.’ With those three little words, Belle breaks the spell.

Sinopsis: Frumoasa este o fată nemulţumită de viaţa dintr-un orăşel provincial al Franţei, care încearcă să respingă dovezile de afecţiune ale îngâmfatului Gaston. Bestia este un prinţ tranformat într-un animal fioros printr-o vrajă pentru că nu putea să iubescă. Destinele celor doi se întâlnesc. Pentru a rupe vraja, Bestia trebuie să-i câştige dragostea frumoasei fete, altfel riscă să rămână aşa pentru totdeauna.

82. Waterloo Bridge (1940)

  • Regizor: Mervyn LeRoy
  • Distribuţie: Vivien Leigh, Robert Taylor, Virginia Field
  • Replică Celebră: ‘Every parting from you is like a little eternity.’

Sinopsis: O poveste de dragoste excelent realizată! Myra şi Roy se îndrăgostesc la prima vedere pe podul Waterloo în timp ce se adăpostesc de un raid aerian. Insă iubirea lor efemeră, va avea de suferit de pe urma războiului.
Viven Leigh o interpretează pe Myra oferindu-ne o prestaţie de-a dreptul impresionantă în această dramă copleşitoare. Cu un joc actoricesc la fel de puternic, Robert Taylor joacă rolul lui Ray. Sub bagheta aclamatului regizor Mervyn LeRoy, Podul Waterloo a devenit un film de referinţă şi un loc de întâlnire pentru îndrăgostiţii din toată lumea.

81. Amélie (2001)

  • Regizor:  Jean-Pierre Jeunet
  • Distribuție:  Audrey Tautou, Mathieu Kassovitz
  • Replică Celebră: ‘It’s better to help people than garden gnomes.’

Sinopsis: Faceţi cunoştinţă: ea este Amelie. Amelie nu a fost o fetiţă ca oricare alta. Mama – nevricoasă şi permanent stresată; tatăl – medic, nu o atingea decât când îi făcea controlul medical lunar. Amelie a avut un singur prieten – un peştişor sinucigaş. Şi-a văzut, aşadar, peştişorul roşu preferat alunecând şi dispărând într-un canal al Senei, şi-a văzut apoi mama murind pe pavajul de la Notre-Dame şi tatăl deprimat care îşi revărsa toată afecţiunea asupra unui pitic de grădină. Amelie a crescut acum şi a devenit chelneriţă în Montmartre, într-un bar ţinut de o fostă dansatoare de circ. Viaţa lui Amelie este simplă: îi place la nebunie să spargă crusta cremei de zahăr ars, sa arunce cu pietricele în Sena, să se uite la oameni şi să-şi lase imaginaţia să zburde.

80. Splendor in the Grass (1961)

  • Regizor:  Elia Kazan
  • Distribuţie: Natalie Wood, Warren Beatty, Pat Hingle
  • Replică Celebră: ‘My pride? My pride? I don’t want my pride!’

Sinopsis: Dean Loomis este o adolescentă frumoasă şi sensibilă, adorată de familie şi comunitate, îndrăgostită de Bud Stamper a cărui familie bogată şi influentă nu acceptă relaţia dintre cei doi. Lui Bud îi este teamă de tatăl său care are alte planuri pentru el şi care îl sfătuieşte să caute alte fete. Nici părinţii lui Dean nu agrează pasiunea fetei pentru Bud iar aceasta, simţindu-se respinsă şi controlată, are o cădere nervoasă şi ajunge să fie internată într-un sanatoriu.
În acest timp, Bud merge la universitate dar fără să aibă rezultatele aşteptate de tatăl său care, în urma marii căderi a Bursei, se sinucide. Liber de constrângeri, Bud îşi urmează visul propriu şi devine fermier, căsătorindu-se cu o tânără cunoscută în timpul scurtei studenţii. După doi ani de instituţionalizare, Dean revine în familia sa şi merge să îl revadă pe Bud însă aici îşi dă seama că timpul a şters pasiunea şi a lăsat doar melancolia unei tinereţi furtunoase.

Partea a doua a topului o gasiti aici.

Written by

543   Posts

“Because we all need to believe in movies, sometimes.”
View All Posts
Follow Me :

One thought on “100 de filme romantice: cele mai frumoase poveşti de iubire pe care trebuie să le vezi (I)

Lasă un răspuns