[Cronica de film] – Point Break (2015)

Cand am auzit prima oara de acest film, am observat ca era inconjurat de un val urias, precum cele din el, de critici, asa cum se intampla la majoritatea remake-urilor. Oamenii erau ingrijorati ca nu va putea reda spiritul originalui sau ca actorii principali nu vor fi la fel de carismatici sau alte temeri care apar de fiecare data cand este realizat un remake. Am avut ocazia sa vad originalul ,  si chiar daca mi-a placut nu pot sa zic ca m-a dat pe spate sau ca a fost ceva chiar atat de memorabil. Consider ca acest film face tot ceea ce ar trebui sa faca un remake, sa extinda povestea si sa se foloseasca de elementele noi de tehnologie aparute. Singurul loc unde il considerdeficitar, este intr-adevar la spiritul filmului care nu reuseste sa fie acelasi ca in original, care are un farmec al sau, aparte.
Actiunea se desfasoara in felul urmator: Johnny Utah (Luke Bracey) este un tanar care incearca sa isi gaseasca locul in cadrul FBI si sa lase in urma trecutul sau legat de sporturi extreme. In urma unei serii de jafuri, Johnny reuseste sa gaseasca o legatura intre ele care il conduce la ipoteza ca autorii acestor jafuri ar fi practicanti de sporturi extreme. Utah se vede nevoit sa se reintoarca pe scena sporturilor extreme, pentru a se infiltra printre acel grup de persoane considerat vinovat pentru acele infractiuni. In timpul investigatiilor il intalneste pe Bodhi (Edgar Ramirez), carismaticul lider al grupului de suspecti. Utah incepe sa petreaca din ce in ce mai mult timp alaturi de ei, si incepe sa se simpatizeze cu idealul lor.
Filmul este un montagne russe de adrenalina, de la inceput si pana la final. Sunt scene care iti taie respiratia ce se intretaie cu peisaje uimitoare. As fi vrut sa am ocazia sa il vad intr-un cinematograf IMAX pentru a ma bucura de o perspectiva si mai buna. Te simti ca si cum a-i lua parte la cascadoriile realizate de personaje si poti simti cum incepe sa iti bata inima mai tare. Regizorul, Ericson Core, a inteles perfect cum sa puna pe marele ecran aceste scene. Simti grandoarea si riscul realizarii acestor cascadorii.
Eu cred ca remake-urile au un loc al lor in industria cinematografica, atunci cand sunt realizate la fel de bine precum acesta. Tot scopul remake-urilor este si acela de a lua o poveste limitata de un anumit mod de gandire si de tehnologie si de a o inova. Acest film realizeaza acest lucru intr-un mod spectaculos. Este mult mai multa actiune si suspans in acest film decat in original. Am indragit si cat de palpabile pareau evenimentele, ca si cum daca intindeai un deget puteai atinge valurile pe care se facea surf sau stancile pe care se catarau. Duce actiunea la un alt nivel.
Singurul lucru deficitar, este asa cum am mentionat si mai sus, lipsa spiritului care este regasit in original. Originalul a fost un film de aventura, usor si distractiv, dar a avut si scene cu un puternic impact emotionant. Diferentele intre motivul filosofic al crimelor lui Bodhi si violenta lor, intre rigiditatea de care da dovada Utah in respectarea legii si spiritul sau de aventurier, in permanenta cautare de adrenalina. Aceste doua parelele dau substanta si greutate filmului.
point-break-582146l-1600x1200-n-9713bba2
Cred ca cei doi protagonisti, Luke Bracey si Edgar Ramirez, au facut o treaba excelenta. Sa ii compari cu Keanu Reeves si Patrick Swayze nu cred ca ar fi corect asa ca nu o voi face. Ramirez m-a impresionat prin interpretarea sa intensa si sarmanta a criminalului Bodhi. Nu a reusit sa se identifice ideal doar cu trasaturile fizice ci si cu cele psihologice ale personajului. Bracey s-a descurcat si el bine in redarea trasaturilor personajului interpretat. Teresa Palmer are un rol mai putin important aici dar am adorat-o pentru cum a jucat desi, nu am recunoscut-o de la inceput pentru ca are un rol total diferit de celelalte in care a mai fost si am vazut-o pana acum.
Admir acest film pentru ca incearca sa faca ceva diferit si sa se separe de original. Sunt una sau doua scene care sunt identice cu cele din original dar majoritatea filmului se simte nou si fresh. Unul dintre personajele mele preferate din original este marginalizat aici, lucru care nu m-a incantat deloc, dar am inteles ca totul a fost facut pentru conceperea unei povesti de o mai buna calitate. Acest film, in multe momente, se simte ca si cum ar fi Triplu X cu Vin Diesel sau un film din seria Fast and Furious. Dar, nu cred, ca il putem acuza de a copia ceva din aceste francize intrucat originalul Point Break a aparut inaintea acestora.
Per ansamblu, Point Break este distractiv, desi cred ca povestea se vrea a fi prea serioasa, probabil in incercarea de a realiza un film bun, dar acest lucru nu cred ca este necesar in a se acorda atentie pentru un film de acest gen. Acest film este unul de actiune, care iti face inima sa iti bata mai repede, si acest lucru este total ok. Are momente pline de suspans, actiune cat cuprinde si arata foarte bine. Daca ai vazut originalul cred ca iti va face placere sa vezi si acest film, daca nu, cu atat mai multe sanse  ca acest film sa iti placa.

Regia: Ericson Core

Scenariul: Kurt Wimmer, Rick King

Distributia: Teresa Palmer, Luke Bracey, Édgar Ramírez

Sinopsis: La limita extrema este un thriller de acțiune plin de adrenalină, în care un tânăr agent FBI, Johnny Utah (Luke Bracey), se infiltrează într-un grup de sportivi de elită mereu în căutarea de senzații tari, condus de charismaticul Bodhi (Edgar Ramirez), pentru a investiga dacă suspiciunile legate de implicarea acestora într-o serie de infracțiuni executate în manieră extremă și neobișnuită sunt reale. Aflat sub acoperire, cu viața mereu în pericol iminent, Utah e decis să facă orice pentru dovedi că aceștia sunt vinovați de acea serie de crime de neconceput.

 Point Break intra in cinematografe pe 1 ianuarie 2016 si este distribuit in Romania de Ro Image

Trailer

Written by

543   Posts

“Because we all need to believe in movies, sometimes.”
View All Posts
Follow Me :

One thought on “[Cronica de film] – Point Break (2015)

Lasă un răspuns